Μπέρδεμα στη Θεσσαλονίκη με την αργία του Αγίου Πνεύματος. Παλιά απόφαση νομάρχη την ορίζει ως αργία, όμως ο νέος νόμος δε δίνει το δικαίωμα στον περιφερειάρχη να ορίζει με απόφασή του τις γνωστές πέντε αργίες του χρόνου!


Σχετικά με την αργία του Αγίου Πνεύματος (Δευτέρα 28 Μαΐου 2018), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διευκρινίζει ότι δεν έχει απολύτως καμία αρμοδιότητα να την ορίζει  ως αργία, καθώς με το Νόμο 3996/2011 καταργήθηκε το άρθρο 15 του Νόμου 2639/1998, με το οποίο οι Περιφέρειες είχαν τη δυνατότητα να ορίζουν έως πέντε ημέρες αργίας το χρόνο. 

Ωστόσο, υπάρχει απόφαση Νομάρχη Θεσσαλονίκης (η με αρ.πρωτ. 22/19777/10-5-2002), η οποία δεν έχει ανακληθεί και ορίζει την εορτή του Αγίου Πνεύματος ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας για τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων στη Θεσσαλονίκη. 

Γι' αυτή ακριβώς την απόφαση ενημέρωσε εγγράφως ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Γιουτίκας, απαντώντας σε σχετικό γραπτό ερώτημα που του απηύθυνε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: 

«Η αργία του Αγίου Πνεύματος είναι ένα ανοιχτό ζήτημα που απασχολεί για αρκετά χρόνια τους εργαζομένους σε όλη την Ελλάδα και την Κεντρική Μακεδονία, στο οποίο πρέπει επιτέλους να δοθεί οριστική και σαφής λύση. Το θέμα έχει τεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο και έχουμε ζητήσει από τα αρμόδια Υπουργεία να λάβουν ξεκάθαρη θέση. Η θέση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι ότι η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρέπει να οριστεί ως αργία στο σύνολο του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για όλη την Κεντρική Μακεδονία», επισημαίνει ο κ. Γιουτίκας. 

Ανακοίνωσε αργία ο Εμπορικός Σύλλογος

Από την πλευρά του, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε τα εξής:

Υποχρεωτικά ΚΛΕΙΣΤΑ θα είναι όλα τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων του Νομού Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 28 Μαΐου 2018, σύμφωνα με την υπ’αριθμ. 22/19777/10-05-2002 Απόφαση Νομάρχη Θεσσαλονίκης, η οποία δεν έχει ανακληθεί.

Αυτό επιβεβαιώνεται με την υπ’αριθμ. πρωτ. 252/18-5-2018 απάντηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε ερώτημα έθεσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει ενημερώσει όλες τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να τηρηθεί η  Αργία του Αγίου Πνεύματος και να μην υπάρξουν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Σίγουρη αργία για δημοσιογράφους

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος τη Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017 είναι ημέρα υποχρεωτικής αργίας για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΣΗΕΜ-Θ, οι συντάκτες των εφημερίδων, των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και του ΑΠΕ-ΜΠΕ που θα εργαστούν την ημέρα αυτή θα αμειφθούν όπως στις αργίες.