Υπόσχεση για μείωση της φορολογίας έδωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη σημερiνή ομιλία του στην 2η Συνάντηση των Αθηνών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,  που οργανώνεται από την Γενική Συνομοσπονδία Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος και το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ.


Ο πρωθυπουργός φάνηκε... έκπληκτος όταν ανέφερε ότι «η ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, παρά την κατάρρευση της εσωτερικής ζήτησης και το χάσμα στο κόστος δανεισμού ανάμεσα στο βορρά και τον ευρωπαϊκό νότο, έδειξε αξιοσημείωτη αντοχή». Υποστήριξε ότι «τα δημόσια οικονομικά της χώρας έχουν μπει πλέον σε τάξη», επικαλέστηκε τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για να ισχυριστεί ότι «η ύφεση τερματίστηκε αισίως, μετά από 10 συνεχόμενα έτη» και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται για μια εύθραυστη, συγκυριακή ανάκαμψη, αλλά για μια σταδιακά ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας». Μίλησε για συστράτευση όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, τονίζοντας ότι «είναι η κατάλληλη στιγμή για τη δυναμική επιστροφή της χώρας στο προσκήνιο».

Δέσμευση για μείωση της φορολογίας


Κατά την ομιλία του ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε φλέγον το ζήτημα της φορολογίας, έσπευσε, όμως, να σημειώσει χρειάζεται μία ολιστική προσέγγιση και όχι την «απλουστευτική και ξεπερασμένη από τη διεθνή πραγματικότητα, θέση της αντιπολίτευσης ότι όλα είναι ζήτημα φορολογικών συντελεστών». «Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, ούτε υπάρχουν μαγικές λύσεις» είπε ο κ. Τσίπρας, παραδεχόμενος ότι όντως η φορολογία «είναι υψηλή για τις επιχειρήσεις, ειδικά για τις μικρομεσαίες».

«Είναι στόχος και δέσμευση ότι θα προχωρήσουμε στη μείωσή της, με τρόπο δίκαιο και στοχευμένο» ανάφερε, προσθέτοντας ότι «η μείωση της, όμως, υπακούει σε μια ιστορική πραγματικότητα και δεν είναι ζήτημα μόνο πολιτικής βούλησης». 

Έριξε ξανά τα βέλη κατά της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη υποστηρίζοντας ότι «αποτελεί ωμή και συνειδητή παραπλάνηση να ισχυρίζεται κανείς σήμερα ιδιαίτερα απέναντι σε σας, ότι σε μια μέρα μπορεί να εξαλείψει μεμιάς όλα τα φορολογικά βάρη, ότι είναι θέμα βούλησης, πέρα και έξω από τους αντικειμενικούς περιορισμούς, τους οποίους η χώρα κουβαλάει» και είπε πως η μείωση της φορολογίας θα γίνει με συγκεκριμένα βήματα:

«Αυτό λοιπόν που σήμερα εγώ θέλω να δεσμευτώ ενώπιόν σας, δεν είναι μαγικές λύσεις αλλά ότι υπάρχει πλέον ο οδικός χάρτης για την αποκλιμάκωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Θα επιτευχθεί και θα είναι εξολοκλήρου αποτέλεσμα, όχι μαγικών, αλλά της δικής μας στοχευμένης και καλά σχεδιασμένης δουλειάς. Αποτέλεσμα των κόπων του ελληνικού λαού που επιτέλους αρχίζουν να πιάνουν τόπο», τόνισε ακόμη. 

«Η ρύθμιση του χρέους που επίκειται το προσεχές διάστημα θα λάβει σοβαρά υπόψη αυτήν την παράμετρο. Και φυσικά ήδη στο μεσοπρόθεσμο προβλέπεται μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 29 στο 26%» είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι στον καινούριο αναπτυξιακό νόμο προβλέπονται φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία και ήδη αρκετές επιχειρήσεις επωφελούνται.

Όσον αφορά το τι έγινε όλα αυτά τα χρόνια; Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα εξισορρόπησε την κατάσταση, ελέγχει τις δαπάνες του κράτους, πατάσσει τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και τα αδήλωτα εισοδήματα, το όργιο σπατάλης στα συστήματα προμηθειών, και βελτίωσε το φορολογικό μηχανισμό! 

Νέα προγράμματα για ΜμΕ


Ανακοίνωσε την έναρξη δύο νέων προγραμμάτων του αναπτυξιακού νόμου συνολικού ύψους 300 εκατ. Ευρώ, το «Συνέργειες και Δικτυώσεις» και το «Ενισχύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα για ΜμΕ». 

Υποστήριξε δε, ότι στο ζήτημα της χρηματοδότησης, «καταλάβαμε την πρώτη θέση στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-2013 και ήμασταν πάλι πρώτοι στην ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020». 

Επίσης ανέφερε ότι:

-Το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία 2014-2020" θα ενισχύσει χρηματοδοτικά με 4,7 δισ. Ευρώ υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις και θα προωθήσει τη συνεργασία με ερευνητικούς φορείς, καθώς και την κατάρτιση των εργαζομένων στις νέες δεξιότητες που χρειάζονται.

-Προχωρά η χρηματοδότηση και ενίσχυση 100.000 πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες θα έχουν πιο εύκολη πρόσβαση σε κεφάλαια έως 15.000 ευρώ, προκειμένου να κάνουν τα πρώτα τους βήματα ή για να βελτιώσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

-Για τα επόμενα τρία χρόνια δρομολογήθηκαν συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για έργα ύψους 7 δισ. που σύμφωνα με εκτιμήσεις της ίδιας της ΕΤΕπ μπορούν να προκαλέσουν νέες επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ».

Ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας μέσα στο έτος

Για άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας. Όπως είπε, αυτό θα γίνει μέσα στο έτος.

Υπογράμμισε την ένταξη επιχειρήσεων με χρέη κάτω των 20.000 ευρώ στο καθεστώς των 120 δόσεων, τη δυνατότητα ηλεκτρονικής γνωστοποίησης έναρξης λειτουργίας μιας επιχείρησης μέσω του notify business, την ολοκλήρωση των one stop shops (πλήρως ηλεκτρονικές διαδικασίες για την ίδρυση επιχειρήσεων) και κατέληξε: 

«Εγώ προσωπικά και όλη η κυβέρνηση είμαστε εδώ να ανταλλάξουμε απόψεις με καλόπιστο διάλογο και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις μας που είναι μπροστά μας. Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε σύμμαχοι».