Προσοχή! Μην αφήσετε τα τέλη κυκλοφορίας για την τελευταία ημέρα


Εκπνέει αύριο το χρονικό περιθώριο που έχουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ ώστε εξοφλήσουν τα Τέλη Κυκλοφορίας 2018 από τα γκισέ των τραπεζών ή να καταθέσουν στις εφορίες τις πινακίδες κυκλοφορίας.


Στην περίπτωση που ο υπόχρεος δεν καταβάλει το ποσό (με βάση την Ταυτότητα Οφειλής από την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ), θα υποχρεωθεί να πληρώσει διπλάσιο ποσό των αναλογούντων τελών. 

Και μπορεί όλοι να επισημαίνουν ότι όσοι διαθέτουν e-banking μπορούν να πληρώσουν ακόμη και την τελευταία ημέρα του έτους, όμως κανείς δεν μπορεί να... βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι η συναλλαγή θα "περάσει" την ίδια ημέρα! Οι τράπεζες συνηθίζουν να βάζουν "βαλέρ" στις συναλλαγές, το οποίο μερικές φορές κυμαίνεται μεταξύ 24 και 48 ωρών. Μάλιστα, κάποιες συναλλαγές μπορεί να έχουν "βαλέρ" ως και πέντε εργάσιμες ημέρες (όπως η μεταφορά χρημάτων από τον έναν λογαριασμό στον άλλον)! Φυσικά ο πελάτης μπορεί να επιλέξει άμεση κατάθεση, όμως αυτό κοστίζει περίπου 2,5 ευρώ!

Για όσους θα πληρώσουν μέσω web banking απαιτείται μόνο η Ταυτότητα Οφειλής που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο. Οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών με επαρκές πιστωτικό υπόλοιπο μπορούν να εξοφλήσουν τα τέλη κάνοντας χρήση προγραμμάτων έως και 12 άτοκων δόσεων. Κάποιες τράπεζες ακόμη και εάν ο οφειλέτης δεν έχει τον κωδικό πληρωμής, επιτρέπουν τη συναλλαγή, απλά δηλώνοντας στην σχετική καρτέλα τον αριθμό κυκλοφορίας και το ΑΦΜ.

Καλό θα είναι, πάντως, όλα αυτά να τα δείτε σήμερα, ή το πολύ αύριο το πρωί, για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων. Κι αυτό γιατί τα τέλη θα πρέπει να εξοφληθούν το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου. Αν δεν εξοφληθούν εμπρόθεσμα επιβάλλεται πρόστιμο που είναι ίσο με το ποσό των τελών που αναλογούν στο όχημα. Για τα οχήματα που κυκλοφορούν χωρίς να έχουν εξοφληθεί τα τέλη κυκλοφορίας που τους αναλογούν προβλέπεται επιτόπια αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας.

Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος θέλει να καταθέσει τις πινακίδες, θα πρέπει να προσέλθει στην Εφορία έως τις 29 Δεκεμβρίου.

Οι φορολογούμενοι πρέπει να έχουν μαζί τους τα εξής δικαιολογητικά:

  • ⧫Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου.
  • ⧫Πινακίδες.
  • ⧫Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ.
  • ⧫Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους.
  • ⧫Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο.
  • ⧫Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση εάν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης.


Σε αυτήν την περίπτωση, κατάθεση μέσω... Ίντερνετ δεν προβλέπεται...

Σχόλια