Πόσο «αξίζει» άραγε η αλήθεια; Μέχρι που θα έφτανε κανείς για να την ανακαλύψει, είτε πρόκειται για την εξαφάνιση κάποιου αγαπημένου προσώπου, είτε για την υποψία απιστίας; Είναι μια εύκολη υπόθεση που θα μπορούσε να φέρει εις πέρας ο οποιοσδήποτε;


Προφανώς και εξιτάρει η ιδέα της έρευνας και της παρακολούθησης όταν αφορά κάποιον άλλον, αλλά τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά όταν αφορά εμάς. Συνήθως λειτουργούμε υπό συνθήκες συναισθηματικής φόρτισης, δεδομένο το οποίο μειώνει τη διαύγεια της σκέψης, της ψύχραιμης αντίδρασης και εν τέλει οδηγεί στην επιπόλαια αντιμετώπιση και λάθος χειρισμό της υπόθεσης. Ο σωστός χειρισμός της υπόθεσης επιβάλλεται, καθότι το κάθε λεπτό που περνάει είναι πολύ κρίσιμο και κάθε ολιγωρία ή λάθος στοιχίζει. Πολλές περιπτώσεις εξαφάνισης είχαν άσχημη κατάληξη, ενώ πιθανόν και να μπορούσαν να αποφευχθούν.

Η εξιχνίαση υποθέσεων είναι δύσκολο εγχείρημα ακόμα και για την ίδια την αστυνομία. Έχοντας να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα με τα μέτωπα να είναι ήδη πολλά, καλείται να ασχοληθεί με την κατάλληλη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, τα ατελείωτα χαρτιά που απαιτούνται προς συμπλήρωση, τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούν τα πρωτόκολλα, τους περιορισμένους πόρους και φυσικά το στενό χρονικό πλαίσιο που τίθεται για την έρευνα και τη συνέχισή της. Σε πολλές περιπτώσεις δε, είναι και θέμα διάθεσης ή φόρτου εργασίας αυτών που θα κληθούν να αναλάβουν μια υπόθεση.

Η ιδιωτική έρευνα από εξειδικευμένο ντετέκτιβ είναι ο σωστός τρόπος για να δοθεί φως σε σκοτεινές υποθέσεις που μας απασχολούν. Ένας ιδιωτικός ερευνητής εκτός από τα κατάλληλα μέσα και εκπαίδευση, έχει όλα τα εχέγγυα να χειριστεί την υπόθεση μας με ευαισθησία και διακριτικότητα, χωρίς εμείς να κουραστούμε, να εκτεθούμε ή να «λερώσουμε τα χέρια μας».

Ένα παράδειγμα είναι η εξαφάνιση του 21χρονου φοιτητή από την Κάλυμνο(φωτογραφία), που εξελίχθηκε σε θρίλερ. Ο 21χρονος φοιτητής, ο οποίος επισκέφτηκε την μητέρα του που δουλεύει ως δασκάλα στο νησί, πήρε το ποδήλατο του για να πάει μια βόλτα αλλά… δεν γύρισε ποτέ. Πέρασαν 6 ημέρες αγωνίας ώσπου ο νεαρός εντοπίστηκε νεκρός. Από το πρώτα στοιχεία, φαίνεται ότι η σορός μεταφέρθηκε στο συγκεκριμένο χώρο και πρόκειται για εγκληματική ενέργεια. Τα παπούτσια και οι κάλτσες του παιδιού βρέθηκαν 20 χλμ. μακριά, στην άλλη άκρη του βουνού, πάνω στην άσφαλτο. Πρόκειται για μία περιοχή που επανειλημμένα είχαν «χτενίσει» οι επίγειες δυνάμεις που διενεργούσαν τις έρευνες, καθώς είχαν περάσει πολλές φορές από το συγκεκριμένο σημείο, χωρίς όμως να εντοπίσουν κάτι.


Δυστυχώς η κατάληξη αυτής της εξαφάνισης είχε τραγικό τέλος. Η υπόθεση που δεν έχει εξιχνιαστεί, έχει πολλά δύσκολα και αναπάντητα ερωτήματα. Πρόκειται για απαγωγή; Πως κατέληξε στη δολοφονία του άτυχου 21χρονου; Πως και γιατί βρέθηκαν τα παπούτσια και οι κάλτσες του παιδιού 20 χιλιόμετρα μακριά; Η υπόθεση θα μπορούσε να έχει διαφορετική τροπή, εάν όταν εξαφανίστηκε ο 21χρονος είχε γίνει η ανάθεση της ιδιωτικής έρευνας στον κατάλληλο επαγγελματία, ιδιωτικό ερευνητή.