Πρωτοφανείς καταστάσεις, για επίσκεψη ξένου επισήμου, στο Προεδρικό Μέγαρο! Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, έθεσε πρώτος θέμα συνθήκης Λωζάνης, ενώπιον του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των διεθνών ΜΜΕ! 


Στη συνάντηση που είχαν, πριν λίγο, στο Μαξίμου, αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από τον κ. Ερντογάν και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, οι προσφωνήσεις ξέφυγαν από το γνωστό τυπικό κλίμα και πέρασαν σε... διάλογο για τη συνθήκη της Λωζάνης!

Από την πρώτη στιγμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε: "Θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η φιλία μας από πλευράς διεθνούς δικαιού είναι η συνθήκη της Λωζάνης. Αυτή η συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν χρειάζεται ούτε αναθέωρηση ούτε επικαιροποίηση, καλύπτει απολύτως τα ζήτηματα που είχε να καλύψει, δεν αφήνει περιθώρια για γκρίζες ζώνες και ρυθμίζει και τα θέματα αναφορικά με τις μειονότητες".

Ο Τούρκος πρόεδρος, από την πλευρά του, προσπάθησε να το... πάει μακριά: "Μεσα στο διάστημα αυτό των 94 χρονων ξαναοικοδομείται ο πλανήτης μας, άλλαξαν πολλά πραγματα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα στο διαστημα αυτό. Είπατε ότι στη Συνθήκη της Λωζάνης χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπάρχει αναφορά στη λέξη τουρκική. Πρέπει να αξιολογήσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν μπορούν να ασκήσουν τη θρησκεία τους βάσει της συνθήκες της Λωζάνης", ρώτησε; 

Και συνέχισε κάνοντας λογικά άλματα και συγκρίνοντας εντελώς ανόμοια πράγματα: " Εμείς δώσαμε τουρκική ιθαγένεια σε μέλη της επιτροπής που εκλέγουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Στη δυτική Θράκη όμως οι ιμάμηδες δεν μπορούν να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους, άρα δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάνης".

Το πήγε ακόμη και στο... οικονομικό, δείχνοντας πως δεν έχει ιδέα, ή δεν θέλει να έχει, για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας: "Στη δυτική Θράκη το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι πολύ πιο χαμηλό από τον μ.ο. της Ελλάδας. Δεν υπάρχει στήριξη επιχειρηματιών. Στην Τουρκία δεν θα δείτε τέτοια μεταχείριση των Ρωμιών πολιτών, ή την παραμικρή διάκριση", υποστήριξε.

"Οι Συνθήκες δεν χρειάζονται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση. Υπάρχουν μέθοδοι ερμηνείας του Δικαίου ώστε να προσαρμόζεται ο κανόνας Δικαίου που περιέχει η Συνθήκη στα υπάρχοντα δεδομένα. Αν αποφεύγαμε ορισμένους όρους που δεν ταιριάζουν και νομικά, ορισμένες παρεξηγήσεις θα είχαν λήξει την ώρα που έπρεπε", απάντησε ο κ. Παυλόπουλος προς τον Τούρκο πρόεδρο.

"Δεν είμαι καθηγητής Νομικής, αλλά ξέρω καλά το πολιτικό δικαιο. Εκεί υπάρχει αναφορά σε επικαιροποίηση, αρκεί να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των χωρών στο θέμα αυτό", απάντησε, εμφανώς δυσαρεστημένος, ο Ερντογάν. 

Ο, εμπρός από τις κάμερες, διάλογος, έληξε εκεί. Προφανώς στη συζήτηση πίσω από τις κλειστές πόρτες, θα ειπωθούν πολλά περισσότερα.... Φαίνεται, πάντως, ότι η διάθεση του Τούρκου προέδρου μόνον φιλική προς την Ε.Ε. δεν είναι -κι αν η κυβέρνηση προσπάθησε να αποκομίσει "μπόνους"  από το διεθνές διπλωματικό παιχνίδι, βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Εκτός κι αν πιστέψουμε ότι οι αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας στη συνθήκη της Λωζάνης ήταν... αυθόρμητες και δεν είχαν προετοιμαστεί.

Αλλά κι αυτό να πιστέψουμε, αποδεικνύεται ότι η πιο κρίσιμη επίσκεψη αρχηγού ξένου κράτους στη χώρα μας, δεν προετοιμάστηκε όπως θα έπρεπε...