Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΦΩΚΑ*

Συνθήκες «απαγχονισμού» της ελληνικής αγοράς και γενικότερα της ανάπτυξης δημιουργούν τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια με τη σχεδόν εγκληματική αναλγησία της κυβέρνησης να δίνει τη χαριστική βολή σε μία ήδη ταλαιπωρημένη οικονομία.



Οι υποσχέσεις που μοίραζε ο πρωθυπουργός καταρρέουν η μία μετά την άλλη σα χάρτινοι πύργοι, ενώ ακόμη και το πολυσυζητημένο μέτρο του εξωδικαστικού μηχανισμού φαίνεται πως δε λειτουργεί στην πράξη, αφού τα αποτελέσματα από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του είναι μάλλον απογοητευτικά.

Όπως προκύπτει από στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, από την αρχή της χρονιάς μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, συνολικά 450 επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε αναστολή εργασιών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κατά μέσο όρο 1,6 επιχειρήσεις έβαζαν λουκέτο σε καθημερινή βάση, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Η αγορά αιμορραγεί και η κυβέρνηση απλώς στρέφει το βλέμμα αλλού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στη Θεσσαλονίκη τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια υπολογίζονται σε 50.000, στην Κεντρική Μακεδονία σε 80.000 και σε πανελλαδικό επίπεδο ξεπερνούν τις 400.000. Την ίδια ώρα τα στοιχεία δείχνουν πως από αυτές τις 400.000 επιχειρήσεις με «κόκκινα» δάνεια μόνο... 130 φέρεται να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία αίτησης σε πανελλαδικό επίπεδο από την ημέρα, που τέθηκε σε λειτουργία η σχετική πλατφόρμα στις αρχές Αυγούστου.

Τα νούμερα αυτά αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι κάτι στράβωσε με τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ποια είναι όμως αυτά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και γιατί η κυβέρνηση δε φροντίζει να τα επιλύσει; Γιατί καθυστερεί η διαδικασία τη στιγμή, μάλιστα, που η αγορά στενάζει υπό το βάρος των δανείων αυτών αδυνατώντας να λειτουργήσει;

Δυστυχώς, πολλά είναι τα μελανά σημεία στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Ας τα δούμε ένα ένα. Η διαδικασία καθυστερεί αδικαιολόγητα και αυτό, όπως μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας, εξυπηρετεί μόνο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και φυσικά τις τράπεζες. Η βιώσιμη επιχείρηση θέλει να καταλήξει γρήγορα σε συμβιβασμό, ώστε ο επαγγελματίας να ξέρει τι έχει να πληρώσει και πότε ,καταφέρνοντας με βάση αυτή τη ρύθμιση να καθορίσει τα υπόλοιπα έξοδα της επιχείρησης του και να την οδηγήσει στην εξυγίανση. Επιπλέον, έχω διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, με αποτέλεσμα, όσοι επιχειρηματίες με βιώσιμες επιχειρήσεις προσφεύγουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, να φτάνουν τελικά σε λύση, χωρίς να αντιμετωπίζουν αναίτια προσκόμματα.

Κάτι που δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό είναι ότι για να επικυρωθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, σε περίπτωση ύπαρξης μειοψηφίας πιστωτών που διαφωνεί, ορίζεται δικάσιμος, με την υπόθεση, όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, να οδηγείται σε δίκη σε περίπου δύο χρόνια. Η υπόθεση συζητείται κανονικά και δυστυχώς υπάρχει ο κίνδυνος το δικαστήριο να απορρίψει τη ρύθμιση, αναγκάζοντας τον επιχειρηματία να επιστρέψει στην πρότερη κατάσταση. Και αυτό ασχέτως εάν στο μεσολαβών διάστημα καταβλήθηκαν κανονικά οι δόσεις που ορίζονταν από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Και ίσως το πιο σημαντικό από όλα είναι να υπάρξει, επιτέλους, νομοθετική ρύθμιση, ώστε ο οφειλέτης επιχειρηματίας να έχει τη δυνατότητα εξαγοράς του δανείου του, πριν αυτό πουληθεί σε fund, καταβάλλοντας το χρηματικό αντίτιμο με το οποίο θα το αγοράσει η εταιρία είσπραξης συν ένα επιπλέον ποσοστό.


O Αριστείδης Φωκάς είναι βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων