Την εκτίμηση ότι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα μπει ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος, εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.


Το κτίριο θα κατασκευαστεί από ατσάλι και γυαλί και θα ΄χει ύψος 32 μέτρα. Για το λόγο αυτό δόθηκε από την ΓΑΙΟΣΕ ακίνητο στον εμπορικό σταθμό, στο σημείο από όπου ξεκινούσαν τα τρένα των Γερμανών κατακτητών για τα στρατόπεδα του θανάτου...

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και στην δημοσιογράφο Αναστασία Καρυπίδου, έκανε λόγο για "πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ο πρωθυπουργός μας διαβεβαίωσε πως όπου σκοντάφτει η υπόθεση, να ερχόμαστε σε άμεση επικοινωνία με το γραφείο του για να ξεπερνιούνται οι καθυστερήσεις. Δύο - τρεις φορές που μπλόκαρε η ιστορία του Μουσείου στη γραφειοκρατία, ξεμπλόκαρε με παρέμβαση του γραφείου του πρωθυπουργού".

Σύμφωνα με τις μελέτες, προβλέπεται η δημιουργία του μουσείου σε ακίνητο κυριότητας του ΟΣΕ, έκτασης 164 στρεμμάτων, που γειτνιάζει με το λιμάνι της πόλης, ενώ στη βόρεια πλευρά του διέρχεται ο οδικός άξονας της νέας δυτικής εισόδου της πόλης.

Υπολογίζεται πως για την κατασκευή του απαιτούνται περίπου 22 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το γερμανικό κράτος. Τα πρώτα 5 εκατ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευτούν μέσα στο 2017 και τα υπόλοιπα εντός του 2018. Τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του μουσείου, όπως έχει ανακοινώσει στο παρελθόν ο κ. Μπουτάρης, αναμένεται να δοθούν από το ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", αλλά και από άλλα κεφάλαια (εβραϊκές κοινότητες και προσωπικότητες).

Η μελέτη για το Μουσείο Ολοκαυτώματος είναι δωρεά από δύο αρχιτεκτονικά γραφεία του εξωτερικού και συγκεκριμένα από Τελ Αβίβ και Βερολίνο.