Με επτά... συν ένα βέλη στη φαρέτρα του έρχεται στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας: Ελληνοκινεζική συνεργασία, μετρό, δημόσιες συγκοινωνίες, διεθνείς συναντήσεις στην πόλη, είναι τα πιο βασικά από τις επτά αιχμές που θα χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός.


Στη Μαξίμου οι συσκέψεις για το τι θα εμφανίσει ο πρωθυπουργός στην εμφάνισή του στη Θεσσαλονίκη είναι συνεχείς. Καθώς τα τελευταία χρόνια οι πρωθυπουργοί έχουν όλο και λιγότερα να πουν για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα έχει ρίξει όλες του τις δυνάμεις στο να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση.

Σε σημερινή του συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης αποκάλυψε τα επτά βέλη που θα έχει στη φαρέτρα του ο Αλέξης Τσίπρας:

1. Ελληνοκινεζική συνεργασία. Καθώς στην 82η ΔΕΘ τιμώμενη χώρα θα είναι η Κίνα, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να αναφερθεί σε αυτήν τη συνεργασία. Όπως αποκάλυψε ο κ. Αμανατίδης, "η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Πεκίνο, αλλά και των Κινέζων αξιωματούχων στην Ελλάδα, έβαλε τις βάσεις και περιμένουμε πολλά από τις συμφωνίες, καθώς υπάρχει έντονο, αμοιβαίο κοινό ενδιαφέρον. Στην προσπάθεια που κάνει η χώρα για την ανάκαμψη, η πραγματοποίηση της 82ης ΔΕΘ δίνει θετική ώθηση". Αναμένεται πως ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου της τρίτης ημέρας της επίσκεψής του, θα έχει την ευκαιρία να δώσει λεπτομέρειες για νέες συμφωνίες, από κάποια σχετική ερώτηση που θα γίνει.

2. Πρωθυπουργική παρουσία στη Θεσσαλονίκη. Όπως τόνισε ο κ. Αμανατίδης, "η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός ασχολείται με τα θέματα της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιφέρειάς της σε καθημερινή βάση και όχι μόνο κατά τη διάρκεια των Διεθνών Εκθέσεων". Αναφέρθηκε, δε, ειδικά στην ίδρυση του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

3. Συμμετοχή της Θεσσαλονίκης σε διεθνής συναντήσεις. "Οι συναντήσεις με Ισραήλ, Κύπρο, Σερβία, Βουλγαρία, δείχνουν τη σημασία που αποδίδουμε για την ανάδειξη της πόλης", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, θυμίζοντας τις συναντήσεις που, ήδη, έχουν γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Δεν αποκλείεται να υπάρξει αναγγελία και για νέα διεθνή συνάντηση στην πόλη.

4. Μετρό: Είναι ένας από τους άσσους στο μανίκι του κ. Τσίπρα. Αν και τα πράγματα δεν πάνε όπως θα ήθελε η κυβέρνηση (το έργο θα ολοκληρωθεί το 2022 και ακόμη δεν έχουν βρεθεί κονδύλια για τη δημιουργία της περίφημης πλάζας στη Βενιζέλου, ούτε για τις ανασκαφές στην Αγίας Σοφίας), είναι γεγονός πως η γραμμή προς Καλαμαριά ολοκληρώνεται με γοργούς ρυθμούς και οι αριθμοί που θα αναφέρει ο πρωθυπουργός θα είναι εντυπωσιακοί.

5. Δημόσιες αστικές συγκοινωνίες: Το... αριστερό πρόσημο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού. Το σχέδιο Σπίρτζη για τον νέο ΟΑΣΘ προχωρά και τα λόγια του υφυπουργού Εξωτερικών στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ (έκανε λόγο για "δημιουργία δημόσιου φορέα ώστε η περιφέρεια Θεσσαλονίκης να έχει σύγχρονα και ποιοτικά μέσα μαζικής μεταφοράς"), σε συνδυασμό με την επιθυμία των Θεσσαλοικέων να δουν κάτι διαφορετικό στις αστικές συγκοινωνίες, δείχνουν πως η σχετική αναφορά του κ. Τσίπρα στην ομιλία του προς τις παραγωγικές τάξεις της Βόρειας Ελλάδας θα καταχειροκροτηθεί.

6. Απόδοση των στρατοπέδων: Δύο από τα στρατόπεδα εντός πολεοδομικού ιστού, το Στρατόπεδο Παύλου Μελά και το Στρατόπεδο Κόδρα έχουν αποδοθεί στις τοπικές κοινωνίες. Η ευθύνη για την αξιοποίησή τους έχει περάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και η κυβέρνηση μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έλυσε ένα θέμα που χρόνιζε.

7. Ενεργειακή πύλη η Β. Ελλάδα: Καθώς τα έργα του αγωγού φυσικού αερίου συνεχίζονται ακατάπαυστα, ο πρωθυπουργός έχει άλλο ένα βέλος στη φαρέτρα του. Μάλιστα, ο κ. Αμανατίδης έκανε λόγο για "ανάδειξη της Β. Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης σε ενεργειακή πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και κέντρο της Ν.Α. Ευρώπης", η οποία "είναι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που υλοποιούνται". Προφανώς κάτι θα ακούσουμε και γι αυτό...

Καθώς, δε, ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει και το γραφείο του στο Διοικητήριο και το Μέγαρο Μουσικής και τους χώρους της ΔΕΘ, θα συναντηθεί με όλους τους φορείς της πόλης, για τους οποίους, ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι "θα έχουν την ευκαιρία ώστε να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για την περιοχή, για να ενταχθούν στο στρατηγικό εθνικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας μας". Αυτό θα είναι, ουσιαστικά, το όγδοο βέλος στη φαρέτρα του πρωθυπουργού. Γιατί το αφήνουμε... απέξω; Επειδή οι συνομιλίες με φορείς που σέρνουν το κάρο στη λάσπη της οικονομικής κρίσης εδώ και χρόνια, δεν πάνε, πάντα, όπως θέλει αυτός που τις προκαλεί...

Οψόμεθα!

Δ.Ι.Ασ.