Ομάδα περίπου 30 φοιτητών (στην πλειοψηφία τους του... ΑΠΘ) εισέβαλε στο γραφείο του πρύτανη του γειτονικού Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχ. Ζαπράνη και ζητούσε να μάθει την... άποψή του για το ΝΑΤΟ, την ώρα που βρίσκονταν εκεί
μέλη της διοίκησης του ΚΘΒΕ, για να συζητήσουν τη συνεργασία του εκπαιδευτικού ιδρύματος με αυτόν το φορέα πολιτισμού!


Έκπληκτα τα μέλη του δ.σ. του ΚΘΒΕ είδαν τους φοιτητές να εισβάλουν στο γραφείο και να φωνάζουν συνθήματα κατά του ΝΑΤΟ, εν χορώ. Επίσης απαιτούσαν, να πει "εδώ και τώρα" ο πρύτανης, αν είναι... υπέρ του ΝΑΤΟ και της ΝΑΤΟϊκής ιμπεριαλιστικής πολιτικής! Όταν εκείνος τους απάντησε πως αυτό είναι άσχετο από τα εκπαιδευτικά του καθήκοντα, οι φοιτητές αποχώρησαν. Κατευθύνθηκαν στην είσοδο του ΠΑΜΑΚ κι έγραψαν, με κόκκινη μπογιά, συνθήματα κατά του ΝΑΤΟ στα μάρμαρα της σκάλας εισόδου...

Σε ανακοίνωσή της για το περιστατικό, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας εκφράζει "τη λύπη της για την επιπολαιότητα και τη βαναυσότητα της πρωτοβουλίας", καταδικάζει την εισβολή στο γραφείο του καθηγητή Αχιλλέα Ζαπράνη και τονίζει:

"Το σωστό ακαδημαϊκό ήθος πλήττεται από τέτοιες συμπεριφορές που οδηγούν σε καταδίκη του «ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος» και αποδεικνύουν ότι η επίσημη επίκλησή του παραπέμπει σε παρωχημένες ιδεοληπτικές αντιλήψεις άσχετες με τη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα. Η ζημία που προκαλείται από την υπονόμευση του κύρους των πανεπιστημιακών θεσμών αποβαίνει εις βάρος των ίδιων των φοιτητών και των οικογενειών τους που αγωνιούν για την πρόοδο των σπουδών τους".

Ανακοίνωση συμπαράστασης στον πρύτανη του ΠΑΜΑΚ εξέδωσε ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Στ. Καλαφάτης. Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, τονίζει:

«Άλλη μία πράξη παραβατικότητας, σε εκπαιδευτικό ίδρυμα, από μια μικρή ομάδα ταραξιών, επιβεβαιώνει αυτό που πολλές φορές έχω υπογραμμίσει: Δεν υπάρχουν ιδεολογικά προσχήματα ικανά να δικαιολογήσουν την κυβερνητική ανοχή μπροστά σε παραβατικές συμπεριφορές. Επικλήσεις για “ρωμαλέα φοιτητικά κινήματα” το μόνο που κάνουν είναι να αποδεικνύουν τις ιδεοληψίες των μελών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και, φυσικά, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, αλλά αντίθετα το γιγαντώνουν. Ειδικά η συγκεκριμένη εισβολή, που έγινε την ώρα κατά την οποία ο πρύτανης συζητούσε, με μέλη της διοίκησης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για τη συνεργασία του ιδρύματος με έναν φορέα πολιτισμού, δεν είναι μόνο αδικαιολόγητη και απαράδεκτη, αλλά πλήττει και την εικόνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας».