Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2017


Η Ελλάδα θα κάνει αποδεκτή λύση που θα εγγυάται την έξοδο της στις αγορές και με βιώσιμους όρους. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.


Όπως είπε «υπάρχει αναγνώριση από την πλειοψηφία των δανειστών ότι η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της και νομίζω ότι ήρθε η ώρα όλοι οι πιστωτές συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχουν καθήκον ηθικό και νομικό να το κάνουν".

Ζήτησε από τις "υγιείς δυνάμεις της χώρας¨να συμβάλλουν για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, πρότεινε διάλογο "με αμοιβαίο σεβασμό στον συνομιλητή και τις βασικές αξίες της δημοκρατίας" και τόνισε:

"Αυτές της ημέρες κρίνεται το μέλλον της οικονομίας για πολλές δεκαετίες. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι σε ένα εθνικής σημασίας στόχο".

Όπως είπε, η κυβέρνηση ζητά "από την άλλη πλευρά" να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για να μπορέσει η χώρα να βγει στις αγορές με αξιώσεις.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν αναζητά για επικοινωνιακούς λόγους ή μικροπολιτικής διαχείρισης μια συνολική συμφωνία για το χρέος αλλά για να κλείσει οριστικά το φαύλο κύκλο της κρίσης και να βγει στις αγορές με αξιώσεις, με υγιή δημοσιονομικά μεγέθη και καθαρό διάδρομο για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Πρόσθεσε ότι καθαρή λύση για την ελληνική πλευρά, είναι εκείνη που δεν θα δημιουργεί ανασφάλεια στους επενδυτές και δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα που συνοδεύει τα ελληνικά προγράμματα από την πρώτη μέρα, για άλλη μια φορά στο μέλλον, λέγοντας ότι για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, Ευρώπη και Ελλάδα είναι σε θέση να δώσουν αυτήν την καθαρή λύση.