[ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ 2][bleft]

#MEDIA

Δεν εμπιστεύονται Τύπο και δημοσιογράφους οι Έλληνες


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 10/3/2017._

Μόλις 20% των Ελλήνων χρηστών εμπιστεύονται τις ειδήσεις που διαβάζουν (έναντι 65% των χρηστών στη Φινλανδία, του υψηλότερου ποσοστού που κατέγραψε η έρευνα) και μόλις 11% εμπιστεύονται τους δημοσιογράφους (51% στη Φινλανδία).


Αυτό προκύπτει την ετήσια έρευνα του Reuters Institute for the study of Journalism, Oxford University για την ψηφιακή ενημέρωση στην Ελλάδα, η οποία παρουσιάστηκε και σχολιάστηκε σήμερα, Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017, στην ΕΣΗΕΜ-Θ.

Παράλληλα, μόλις 7% των Ελλήνων χρηστών είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για να έχουν πρόσβαση σε ειδησεογραφικό περιεχόμενο.

Άλλα στοιχεία της έρευνας:

Στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναζητεί κυρίως ενημέρωση το ελληνικό κοινό, ενώ αντιμετωπίζει με δυσπιστία τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους και έχει ελάχιστη διάθεση να πληρώσει για ειδησεογραφικό περιεχόμενο. Παράλληλα, όμως, έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την αναζήτηση ειδήσεων, τις οποίες και σπεύδει να μοιραστεί και να διακινήσει.

Επίσης, 55% των χρηστών καταφεύγουν στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν αναζητούν ενημέρωση στο διαδίκτυο, με κυρίαρχο προορισμό το facebook (68%). Περίπου ένας στους δύο κοινοποιεί σε Μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις ειδήσεις που διαβάζει και τις συζητά με πρόσωπα του περιβάλλοντός του. Οι Έλληνες χρήστες είναι με αυτήν την έννοια ενεργοί καταναλωτές προϊόντων ενημέρωσης σε ποσοστό 73% (έναντι 66% στις ΗΠΑ).

Την έρευνα παρουσίασαν οι υπεύθυνοι της έκδοσης αποτελεσμάτων για την Ελλάδα, Νίκος Παναγιώτου και Δήμητρα Δημητρακοπούλου, από το τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. 

Σύμφωνα με κάποια από τα ευρήματα στα οποία έδωσαν έμφαση: 

Η ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη σε δημοσιογράφους και Μέσα ενημέρωσης, η πρόκληση που αποτελεί για τους επαγγελματίες της Ενημέρωσης η αυξανόμενη τάση των χρηστών να πληροφορούνται με βάση προτιμήσεις που μπορούν να καθορίζονται μηχανικά, το φαινόμενο των πλαστών ειδήσεων και η στροφή του κοινού σε ΜΜΕ που δημιουργήθηκαν και λειτουργούν αποκλειστικά σε διαδικτυακό περιβάλλον ήταν θέματα τα οποία κυριάρχησαν στον σχολιασμό των ευρημάτων, που πραγματοποίησαν οι: Νίκος Καρράς, πρόεδρος ΕΣΗΕΜ-Θ, Ανδρέας Βέγλης, πρόεδρος Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ ΑΠΘ, Ελευθέριος Κρέτσος, Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Νέλλη Κατσαμά, μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, Μάρνη Χατζηεμμανουήλ, αντιπρόεδρος του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Πασχάλης Τεμεκενίδης, διευθυντής ερευνών Palmos Analysis, Mιχάλης Βαφόπουλος, ερευνητής του Κέντρου «Δημόκριτος» και του Open Data Institute, και οι δημοσιογράφοι Βασίλης Πεκλάρης (ΕΡΤ3), Φίλιος Στάγκος (ΔΕΠΘΕ), Σοφία Παπαδοπούλου (ΑΠΕ-ΜΠΕ), Μιχάλης Αλεξανδρίδης (εφημερίδες Μακεδονία, Θεσσαλονίκη), Γιώργος Τούλας (Parallaxi), Λευτέρης Αρβανίτης (Στο Κόκκινο 93,4), Ανδρέας Παναγόπουλος (CNN Greece, ΑΠΕ-ΜΠΕ), Ραλλιώ Λεπίδου (KA-business.gr), Αθανασία Μπίδιου (voria.gr), Γιάννης Σιδηρόπουλος (xanthi2.gr).
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


PUBLI

Απαντήσεις στις 15 πιο συχνές ερωτήσεις των πολιτών για το νέο Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης της Θεσσαλονίκης

Στις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του, το νέο Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης (ΣΕΣ) του Δήμου Θεσσαλονίκης , έχει δημιουργήσει ένα νέο ...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Πολιτική][bsummary]

OIKONOMIA

[Οικονομία][bsummary]

ΕΓΚΛΗΜΑ

[Αστυνομικά][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[Υγεία][bsummary]

SPORTS

[Αθλητικά][bleft]

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

[Φωτορεπορτάζ][bleft]