ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 17/1/2017._


«Δεν κινδυνεύουμε από την αποχώρηση της λογικής του ΔΝΤ από την Ευρώπη» δήλωσε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στο «Πρακτορείο 104,9 fm», σχετικά με
το ενδεχόμενο μη συμμετοχής του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού στο ελληνικό πρόγραμμα.


«Το ΔΝΤ σε επίπεδο πολιτικής μεταφέρει τις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες λογικές εις βάρος της εργασίας και της οικονομίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας της χώρας μας» διευκρίνισε ο κ. Φάμελλος, προσθέτοντας: «Θα πρέπει με μία ηρεμία, με μία σοβαρότητα, τώρα που η χώρα αποκτά ισχυρότερη φωνή στην Ευρώπη, να ξαναθέσουμε το ζήτημα της επιστροφής σε μια ευρωπαϊκή συμμαχία της δημοκρατίας και της εργασίας».

Παράλληλα, ο βουλευτής έκανε λόγο για «κυκεώνα και επίθεση παραπληροφόρησης των Ελλήνων πολιτών από τα δελτία ειδήσεων και μεγάλα πρωτοσέλιδα, που περιγράφουν μόνο αρνητικά για κίνδυνο και προσπαθούν να δημιουργήσουν φόβο στην ελληνική κοινωνία και οικονομία».

«Υπάρχει μία τεράστια αύξηση στις ξένες άμεσες επενδύσεις, αλλά και στις εξαγωγές της χώρας και στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, άρα έχει ξαναξεκινήσει η παραγωγική μηχανή. Όμως, στην Ευρώπη υπάρχει ένα ερώτημα σχετικά με το αν χρειάζεται να μείνει ή όχι το ΔΝΤ, και αυτό βλέπουμε ότι θα επηρεαστεί και από τον κ. Τραμπ. Η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρότερη Ευρώπη, χρειάζεται τήρηση των κανόνων. Δε μπορώ να ακολουθήσω τη λογική του κ. Σόιμπλε, ο οποίος μπορεί και να αλλάζει θέσεις και απόψεις όταν ζητάει από την υπόλοιπη Ευρώπη να είναι συνεπής με τους κανόνες» ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει την κινητικότητα στον χώρο της κεντροαριστεράς, ο κ. Φάμελλος διατύπωσε την επιφύλαξη ότι «στη χώρα χρειαζόμαστε και νέο πολιτικό κεφάλαιο», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «στο Κοινοβούλιο είναι ο χώρος σύνθεσης». Είπε: «Καλούμε όλους αυτούς τους χώρους που αυτοχαρακτηρίζονται προοδευτικοί να αποχωρήσουν από τον εναγκαλισμό τους από την ΝΔ, να βρούμε μία λογική, η οποία να έχει μπροστά της Ευρώπη των κοινωνιών, της Δημοκρατίας και της εργασίας και να ψηφίσουμε αυτές τις μεγάλες αλλαγές στην ελληνική κοινωνία, π.χ. να αναγνωρίσουν τον ρόλο της διαπλοκής, να κατανεμηθούν οι ευθύνες και να βάλουμε τον κανόνα της ισοτιμίας και δημοκρατίας ξανά στη χώρα μας.

Ακούστε τις δηλώσεις Φάμελλου: