ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 17/1/2017._ Περισσότερα από 1.450.000 πακέτα με τρόφιμα και είδη ανθρωπιστικής βοήθειας έχει διανείμει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, από το
2015 που τέθηκε σε εφαρμογή η Επιχείρηση Έκτακτης Ανάγκης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του προσφυγικού ζητήματος.


Αυτό προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία των υπηρεσιών του ΕΕΣ, τα οποία αναμένεται να αναλύσει, την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 6μ.μ., στην αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (Γρηγορίου Λαμπράκη 4), ο πρόεδρος της οργάνωσης, κ. Επαμεινώνδας Μολυβάς, αύριο, Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017, στην εκδήλωση που θα γίνει στην αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (Γρηγορίου Λαμπράκη 4). 

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός βοηθά συστηματικά όλη τη διάρκεια του έτους με διανομές τροφίμων και  ψυχοκοινωνική υποστήριξη πολλές ελληνικές οικογένειες, εκ των οποίων 1.015 είναι πολυμελείς και 1.389 μονογονεϊκές οικογένειες. Το Τμήμα Θεσσαλονίκης του Ε.Ε.Σ. διανέμει συστηματικά δέματα τροφίμων σε τουλάχιστον 788 οικογένειες που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν. Φέτος χορηγήθηκαν μέσω του προγράμματος Cash Transfer Programme (CTP )που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και τη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO), 347 προπληρωμένες κάρτες σε εξασθενημένα νοικοκυριά για την κάλυψη στοιχειωδών οικονομικών αναγκών. 

Όσον αφορά τους πρόσφυγες, συνολικά διανεμήθηκαν περισσότερα από 1.450.000 πακέτα με τρόφιμα και είδη ανθρωπιστικής βοήθειας, παρασχέθηκε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και πρώτων βοηθειών σε 93.000 πρόσφυγες, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης σε 52.000 ενήλικες ενώ από τους παιδότοπούς του πέρασαν τουλάχιστον 27.000 παιδιά που απασχολήθηκαν δημιουργικά με παιχνίδι και ζωγραφική. Μέσω του προγράμματος Αποκατάστασης Οικογενειακών Δεσμών (Restoring Family Links) 107.000 πρόσφυγες εξυπηρετήθηκαν ώστε να βρουν τις οικογένειές τους από τις οποίες χωρίστηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την Ευρώπη. Περισσότεροι από 43.500 άνθρωποι δέχθηκαν βοήθεια στη θάλασσα.

Οι 11.000 άρτια εκπαιδευμένοι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σε όλη τη χώρα, σε συνεργασία με τα διοικητικά στελέχη και το προσωπικό, επέδειξαν αυταπάρνηση και αίσθημα καθήκοντος τόσο στις δομές φιλοξενίας προσφύγων όσο και σε κάθε κοινωνικό πεδίο, όπου ζητήθηκε η συνδρομή τους.