ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 24/1/2017._


Ιδιαίτερα σημαντική τροπή πήρε η υπόθεση των διαγωνισμών της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης: Ο εισαγγελέας διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης, ζήτησε, σήμερα, την άσκηση δίωξης, κατά παντός υπευθύνου για πολύ σοβαρά αδικήματα.


Ο εισαγγελέας, έχοντας, πλέον, στα χέρια του, το πόρισμα των Ειδικών Οικονομικών Επιθεωρητών που εξέτασαν τέσσερις διαγωνισμούς, παραγγέλνει την άσκηση ποινικών διώξεων με τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος και της απόπειρας απιστίας σε βαθμό κακουργήματος. Πλέον ο φάκελος της υπόθεσης περνά στα χέρια της Ανακρίτριας Διαφθοράς, η οποία αναλαμβάνει να προσωποποιήσει τις διώξεις. 

Πάνω από 10 άτομα, τόσο αιρετοί, όσο και υπάλληλοι του δήμου Θεσσαλονίκης, μέλη των επιτροπών που ασχολούνται με τους διαγωνισμούς, θα κληθούν να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις για την υπόθεση. Δεν αποκλείεται η ανακρίτρια να χρειαστεί να καλέσει κι άλλους ενεχόμενους στην υπόθεση, για να καταθέσουν.

Η υπόθεση αφορά τους διαγωνισμούς προμήθειας 961 κάδων απορριμμάτων (ύψους 240.000 ευρώ), επισκευής κοντέινερ απορριμμάτων (ύψους 224.000 ευρώ) , συντήρησης εξοπλισμού και επισκευής οχημάτων και μηχανημάτων (ύψους 4 εκατ. ευρώ). Ερευνάται κι ένας πέμπτος διαγωνισμός, για την προμήθεια σκαφών απορριμμάτων. Οι διαγωνισμοί είχαν επιστραφεί στο δήμο, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης, επειδή δεν είχαν τηρηθεί οι προδιαγραφές από τις εταιρίες που τους κέρδισαν. Για τον διαγωνισμό που ερευνάται, η υπόθεση είχε "κολλήσει" και στην Οικονομική Επιτροπή, όταν διαπιστώθηκε ότι το κόστος ήταν τριπλάσιο από αυτό ανάλογων διαγωνισμών άλλων δήμων.