ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 15/1/2017._


Οι τίτλοι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής. Αναλυτικά, τα θέματα των πρωτοσέλιδων: 


ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Σήματα εξόδου εκπέμπει το ΔΝΤ

H εφημερίδα τονίζει: "Το Ταμείο τον επόμενο μήνα θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο αναμένεται να χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμο. Με αυτό το δεδομένο δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει με χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα και -όπως όλα δείχνουν- θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Βασιλιάς: "Έτσι θα βγούμε από την κρίση"

"Εύλογα, λοιπόν, ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος, που επέστρεψε για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, στο Πόρτο Χέλι, το 2013 και βιώνει και ο ίδιος από κοντά ΟΛΑ τα μεγάλα προβλήματα του λαού μας, είναι έντονα προβληματισμένος, ανήσυχος, όχι μόνο με την τεράστια οικονομική κρίση, την πτώχευση, αλλά και την ηθική, πνευματική παρακμή. Στους συνομιλητές του, στο Πόρτο Χέλι που δεν είναι μόνο επιφανείς επιχειρηματίες, βιομήχανοι, εφοπλιστές αλλά και απλοί "ταπεινοί" άνθρωποι του μόχθου και της εργασίας (π.χ. έμποροι, ψαράδες, κτηματομεσίτες, μαγαζάτορες, αγρότες, κτηνοτρόφοι), συχνά αναφέρεται σε τρόπους που η πατρίδα μας μπορεί να βγει από την κρίση" γράφει η εφημερίδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Τρίγωνο τρόμου από Ρούπα, ποινικούς, Εξάρχεια

Αποτυπώματα και γενετικό υλικό του 37χρονου Γ.Χ., συνεργού του Βασίλη Παλαιοκώστα στην απαγωγή του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά, ταυτοποιήθηκαν από τα στελέχη των εγκληματολογικών εργαστηρίων σε σταθερά, κινητά αντικείμενα και οπλισμό που βρέθηκε στο «επιχειρησιακό» διαμέρισμα της Πόλας Ρούπα στην Ηλιούπολη αλλά και στο γκαράζ-«γιάφκα» στον Αλιμο, αποκαλύπτουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής».

Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Έφη Αχτσιόγλου, Υπουργός Εργασίας: Φρένο στα μπλοκάκια

H εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη της υπουργού, στην οποία τονίζει: "“Η μεταμφίεση της σχέσης εξαρτημένης εργασίας σε αυτοαπασχόληση συνιστά παράνομη πρακτική σε βάρος των εργαζομένων - Στόχος, ο περιορισμός αυτής της καταχρηστικής μορφής απασχόλησης και η εγγύηση των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων”.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Πώς να διαγράψετε τα χρέη σας

Η εφημερίδα συμβουλεύει: "η σύγχρονη εξωδικαστική μέθοδος επίλυσης διαφορών. Η διαμεσολάβηση είναι ένας εξωδικαστικός τρόπος επίλυσης διαφορών, ο onoios λειτουργεί συμπληρωματικά στο παραδοσιακό σύστημα απονομής δικαιοσύνης, καλύπτοντας τα αδύναμα σημεία του. Θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα το 2010, ενώ εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες σε πολλές χώρες του εξωτερικού".

Η ΕΠΟΧΗ: Εξίσωση με νέες μεταβλητές

Όπως γράφει η εφημερίδα, "οι εξελίξεις στο πεδίο της δεύτερης αξιολόγησης φαίνεται ότι δεν θα μας αφήσουν να πλήξουμε. Εκεί που όλοι συζητούσαν για την κοντινή ή λιγότερο κοντινή ημερομηνία επανόδου των τεχνικών επιτροπών των θεσμών στην Αθήνα, προκειμένου να επανεκκινήσουν οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με βάση τα ως χθες δεδομένα και ερωτήματα, έρχεται η συνέντευξη Σόιμπλε στη «Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ» να προσθέσει νέες παραμέτρους στην εξίσωση".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Περιμένοντας τον κ. Τραμπ

"Στην Παρασκευή 20 Ιανουαρίου και την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων των ΗΠΑ από τον κ. Ντόναλντ Τραμπ έχει στραμμένη την προσοχή της η Αθήνα. Σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον για το «δόγμα Τραμπ» στην περιοχή και την πιθανή αλλαγή του γεωπολιτικού παιχνιδιού στην Ανατολική Μεσόγειο" τονίζει η εφημερίδα.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ο "Ιθύνων νους" και το "βαθύ λαρύγγι"

Αποκλειστικά στη «κυριακάτικη δημοκρατία» : Η απόρρητη εισήγηση για το καρτέλ των εργολάβων. Η εφημερίδα κάνει λόγο για "μεγάλο κόλπο στα δημόσια έργα" και τονίζει: "Πώς έστηναν τους διαγωνισμούς οι τεχνικές εταιρίες και ποιους καίει το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού! Κατονομάζεται ως «εγκέφαλος» το «δεξί χέρι» του Μπόμπολα".

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ KONTRA NEWS: Σώρρας: Η ντροπή της χώρας

Η εφημερίδα γράφει: "Σε μια Χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας», μπορούν πολλά μπουμπούκια ν’ ανθίσουν. Το επιτρέπει ο καιρός και’ αρχήν και οι πολιτικοί κατά δεύτερον. Οι τελευταίοι επειδή δεν αναλαμβάνονται ία πράγματα με γνώμονα το «κοινό καλό» αλλά σύμφωνα με την ιδιοτέλεια τους, αρέσκονται αε τέτοιου είδους «μπουμπούκια» διότι χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν".

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η αναθέρμανση στα παζάρια φέρνει βαρυχειμωνιά για το λαό…

H εφημερίδα υπογραμμίζει: "Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει κλίμα ευφορίας, η αναθέρμανση των διαπραγματεύσεων στα μέτωπα της δεύτερης «αξιολόγησης» και του Κυπριακού φέρνει ακόμα πιο βαρύ χειμώνα για το λαό. Η Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό επιβεβαίωσε τον διχοτομικό χαρακτήρα του σχεδίου, ενώ χειροτέρεψαν κι άλλο ορισμένες πτυχές της προτεινόμενης λύσης. Στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη «αξιολόγηση», κυβέρνηση και κουαρτέτο εμπλουτίζουν τη συμφωνία με μέτρα για μετά το 2018 και εκβιάζουν το λαό να διαλέξει ανάμεσα σε «μνημόνιο με ΔΝΤ, ή μνημόνιο με ESM»".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Στον πάγο" β αξιολόγηση και ΔΝΤ (;)

Όπως τονίζει η εφημερίδα "ενώ η δεύτερη αξιολόγηση δείχνει να λιμνάζει, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, το Κυπριακό, κυρίως πριν από την τορπίλη Ερντογάν, φάνηκε να μπαίνει ίσως για πρώτη φορά μετά το 1974 σε σοβαρή διαπραγμάτευση". 

ΠΡΙΝ: Μνημονιακή βαρυχειμωνιά για φτωχούς και πρόσφυγες

"Φτωχοί, άνεργοι, χαμηλόμισθοι και συνταξιούχοι ξεπάγιασαν με την έλευση του χιονιά, καθώς ακόμα και ένα ζεστό σπίτι, η θέρμανση, μία από τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες του ανθρώπου, θεωρείται πολυτέλεια στην εποχή της μνημονιακής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Το 3° μνημόνιο αύξησε τη φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ έκοψε στο μισό τις δαπάνες για το επίδομα θέρμανσης, που θα καταβληθεί μέχρι τον ...Ιούνιο", γράφει η εφημερίδα. 

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Διόρισαν 2.500 στα hot spots …αλλά το 80% δεν "πατάει"

Όπως τονίζει η εφημερίδα "με μια ερώτηση που κατέθεσαν την παραμονή των Χριστουγέννων 20 βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξαν όλο το χάος που επικρατεί στο Προσφυγικό, καταγγέλλοντας ότι μόλις το 20% από έναν αριθμό 2.500 ανθρώπων που προσλήφθηκαν μέσω του ΟΑΕΔ για να προσφέρουν υπηρεσίες ons δομές φιλοξενίας ανέλαβε τα καθήκοντά του σε αυτές".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: Επιστροφή στην κεντροαριστερή κανονικότητα

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τα συμβαίνοντα στον χώρο του Κέντρου συμπίπτουν με το «ξεφούσκωμα» ποικίλων ψευδαισθήσεων, που είχαν οδηγήσει πολλούς ψηφοφόρους στο να πιστέψουν σε αυταπάτες, να κατευθυνθούν προς ακραίες πολιτικές επιλογές και να αλλάξουν τον πολιτικό χάρτη της χώρας." 

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Πώς θα είναι το ελληνικό "Μπακαλορεά"

"Εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ με βάση την απόδοση των υποψηφίων σε δύο ή τρία μαθήματα «ειδικότητας» και σε ένα ή δύο ακόμη κοινά μαθήματα για όλους τους μαθητές. Τέλος στη μονόωρη διδασκαλία μαθημάτων σε όλο το Λύκειο, όπου στην τελευταία του τάξη τα μαθήματα περιορίζονται αισθητά και η διδασκαλία τους θά είναι δίωρη ή και τρίωρη ημερησίως. Τριετές Γυμνάσιο, μία χρονιά-«γέφυρα» στην Α’ Λυκείου και ένα ουσιαστικά διετές Λύκειο που θα καταλήγει σε μια τελευταία τάξη, όπου θά γίνονται οι βασικές επιστημονικές επιλογές των μαθητών πριν από την ανώτατη εκπαίδευση. Όλα αυτά αποτελούν τη φιλοσοφία του «πορίσματος των πορισμάτων» για τις αλλαγής σε Λύκειο και πανελλαδικές εξετάσεις, το οποία κατατίθεται την ερχόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Ή λες ¨ναι¨ στα μέτρα ή σε ρίχνουμε!¨

Σύμφωνα με την εφημερίδα "η αξιολόγηση χρησιμοποιείται ως εργαλείο από τους έξω, που τους κάναμε «αφεντικά» το 2009 παραδίνοντάς τους τα κλειδιά της οικονομίας, με αποτέλεσμα από κει και πέρα να ελέγχουν και την πολιτική, ανεβάζοντας και κατεβάζοντας κυβερνήσεις ανάλογα με τις ορέξεις τους και στέλνοντας το μήνυμα: Όποιο κόμμα κι αν πάρει την εξουσία, η κατευθυντήρια πολιτική είναι μονόδρομος".

TO ΧΩΝΙ: Καναλάρχες, δεν θα τα πάρετε μαζί σας, τελικά!

"Κατέρρευσαν τα περί δήθεν αντισυνταγµατικότητας του νόµου Παππά, διαψεύστηκαν οι πολιτικές κατηγορίες και ανατράπηκε µε πανηγυρικό τρόπο το κλίµα που επιχείρησε να δηµιουργήσει, όλο το προηγούµενο χρονικό διάστηµα, η διαπλοκή, η ΝΔ και οι θύλακες του χρεοκοπηµένου κατεστηµένου, έπειτα από τη δηµοσιοποίηση του περιεχοµένου της απόφασης του Συµβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες", γράφει η εφημερίδα.

ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Έλληνες επιστήμονες  έφτιαξαν «υπερ – εγκέφαλο»

"Προσομοιωτή εγκεφαλικών νευρώνων, που μιμείται θεμελιώδεις λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου, σε ταχύτητες όμως μεγαλύτερες κατά πολλές τάξεις μεγέθους, δημιούργησαν Έλληνες ερευνητές σε εργαστήριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)", γράφει η εφημερίδα.
DOCUMENTO: NOVARTIS-GATE Η ΝΔ μέγας χορηγός με €200 εκατ.

"Η ελβετική πολυεθνική του φαρμάκου με απευθείας αναθέσεις και χρεώνοντας πενταπλάσιες τιμές εισέπραξε τεράστια ποσά από το ελληνικό δημόσιο. Νέα στοιχεία, ενώ είναι σε εξέλιξη οι εισαγγελικές έρευνες", τονίζει η εφημερίδα.

REAL NEWS: Οι φόροι βάζουν φωτιά στις τιμές

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "αυξήσεις-σοκ περιλαμβάνουν οι νέοι τιμοκατάλογοι που έχουν αποστείλει στα σούπερ μάρκετ οι βιομηχανίες τροφίμων και οι εμπορικές επιχειρήσεις. «Είναι αδύνατον να απορροφήσουμε την άνοδο του κόστους που προκαλεί η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης», τονίζουν στην «R» φορείς της αγοράς".