ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 28/1/2017._

Με το πατατράκ του Γιούρογκρουπ ασχολούνται οι περισσότερες εφημερίδες στα πρωτοσέλιδά τους. 


Αναλυτικά:

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Εφιάλτης χρεοκοπίας με τη «σφραγίδα» της Βουλής

H εφημερίδα επισημαίνει: «Έκθεση-βόμβα του Γραφείου Προϋπολογισμού! Σενάριο και για «ξαφνικό θάνατο» Grexit για πρώτη φορά επισήμως στο τραπέζι και βεβαιότητα ότι είναι προ των πυλών το Μνημόνιο 4 Πρόταση-σοκ από τον Κυριάκο: Μην κλείσετε τη β' αξιολόγηση, πάμε άμεσα σε εκλογές! Και τορπίλη του ΔΝΤ για νέα ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών (ή «κούρεμα» καταθέσεων)».

ΕΘΝΟΣ: «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» με επιδότηση έως 70%

«Κοινοτική επιδότηση 70% και άτοκο δάνειο για δαπάνες εργασιών ανώτατου ύψους 25.000 ευρώ στις κατοικίες που θα μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας μπορούν να διεκδικήσουν νοικοκυριά τα οποία διαθέτουν οικογενειακό εισόδημα έως και 50.000 ευρώ», από τον... Μάρτιο (πρώτα ο Θεός) σύμφωνα με την εφημερίδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τραμπ: Αφήστε το ευρώ ελάτε στο δολάριο

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πηγή της, που μίλησε με Ελληνοαμερικανούς κοντά στον Τραμπ, ανέφερε: «Λύση υπάρχει και είναι εδώ. Αποχωρεί η Ελλάδα ΑΜΕΣΑ από το ευρώ, μετά από Δημοψήφισμα, καταγγέλλοντας την πολιτική της Μέρκελ και του Σόιμπλε. Επίσημο αίτημα από την Ελληνική κυβέρνηση, οικουμενική, που θα σχηματιστεί, για λόγους Εθνικής Σωτηρίας να ενταχθεί η Ελλάδα... στο δολάριο, δηλαδή στη νομισματική μονάδα των ΗΠΑ, του Καναδά και άλλων κρατών».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Φοροπαγίδα τεκμηρίων στο πλαστικό χρήμα

«Tον κίνδυνο να χρεωθούν άδικα με υπέρογκους φόρους επί ανύπαρκτων εισοδημάτων αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, άνεργοι, περιστασιακά απασχολούμενοι, ακόμη και άποροι πολίτες, αν εφαρμοστούν ως έχουν οι διατάξεις του νόμου 4446/2016 που προβλέπουν την υποχρέωσή τους να καλύπτουν με δαπάνες εξοφληθείσες είτε διά «πλαστικού» ή «ηλεκτρονικού» χρήματος είτε τοις μετρητοίς ποσοστά από 10% έως και 18,75% του ετήσιου εισοδήματός τους», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

ΕΣΤΙΑ: Αυτοσκοπός η διαπραγμάτευσις

«Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, έχει πολλάκις υποστηρίξει ότι έλαβε «εντολή ισχυρής διαπραγμάτευσης». Δεν γνωρίζουμε αν το πιστεύει πραγματικά ή το επαναλαμβάνει για να δικαιολογήσει την ουσιαστική κυβερνητική απραξία, αλλά, σε κάθε περίπτωση, έχει εγκλωβισθεί απολύτως στην λογική αυτή - και μαζί του ολόκληρη ή χώρα», τονίζει η εφημερίδα.

Η ΑΠΟΨΗ: Δεν είστε αξιόπιστοι

Η εφημερίδα υπογραμμίζει: «Την παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης στην Αθήνα δείχνει εμμέσως πλην σαφώς η επιμονή των δανειστών να νομοθετηθούν από τώρα σκληρές περικοπές για μετά το 2018».

Η ΑΥΓΗ: Τορπίλη Μητσοτάκη στη διαπραγμάτευση

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αν κάτι δεν πάει καλά στην αξιολόγηση θα φταίει ο Μητσοτάκης, επειδή “αντί να τοποθετηθεί έναντι των παράλογων αξιώσεων, πρωτίστως του ΔΝΤ, για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων και για μετά (2018) το τέλος του προγράμματος, βγήκε, μια ημέρα μετά το Eurogroup και ενώ η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, και ζήτησε «εκλογές τώρα», δηλαδή πριν από το κλείσιμο της αξιολόγησης. Φρόντισε δε να στείλει και μήνυμα στους δανειστές ότι είναι «έτοιμος... να αναλάβει το βάρος των δύσκολων αποφάσεων», ήτοι να ικανοποιήσει όλες τις αξιώσεις τους”.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: «Kήρυcash» Χανίων

Όπως γράφει η εφημερίδα «συνολικά 2.150.000 ευρώ δανείστηκε η «ΚΗΡΥΞ Α.Ε.» από την Παγκράτια Συνεταιριστική Τράπεζα για την ανέγερση κτιρίου στο κέντρο των Χανίων (φωτ. 2), προσκομίζοντας τιμολόγια δαπανών μόνο για τα 950.000 και ενώ βαρυνόταν ήδη με συσσωρευμένα χρέη. Άλλο δάνειο, 300.000 ευρώ, πήρε η ίδια εταιρεία από την Τράπεζα Πειραιώς, με υποθήκη το προσημειωμένο, εγκαταλειμμένο κτίριο της εφημερίδας».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Απειλεί με το προσφυγικό η Άγκυρα

“Σε κλιμάκωση της ρητορικής και των απειλών κατά της Αθήνας προχωρεί η Άγκυρα, στον απόηχο της απόφασης του Αρείου Πάγου για την μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η απόφαση «πλήττει την εμπιστοσύνη» και υποστήριξε πως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Τσίπρα, μετά το πραξικόπημα, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε «ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί εντός 15-20 ημερών»”, τονίζει η εφημερίδα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: -

Η εφημερίδα δεν κυκλοφόρησε λόγω απεργίας των εργαζομένων.

ΜΑΚΕΛΕΙΟ: Ντου του FBI για τις μίζες της NOVARTIS

“Οι Αμερικανοί έδωσαν τελικά την εντολή για εφόδους σε εργασιακούς χώρους, γραφεία και οικείους χώρους «υπεράνω πάσης υποψίας «πολιτικών προσώπων αλλά και στελεχών επιχειρήσεων, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα διαρρέονται τις τελευταίες ώρες από αστυνομικές πηγές αλλά και από δημοσιογράφους που πρόσκεινται -εδώ και χρόνια- σε ασφαλίτικα γρανάζια πληροφόρησης και επικοινωνίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε περισσότερα από 30 σπίτια και γραφεία επιχειρήσεων πραγματοποίησαν τις δύο προηγούμενες ημέρες στελέχη της οικονομικής αστυνομίας σΐο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας για τον φαρμακευτικό κολοσσό της Novartis, έχοντας ανά χείρας τα σχετικά εντάλματα που εξέδωσαν οι εισαγγελείς διαφθοράς”, γράφει η εφημερίδα

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: «Λέει» κάλπη, φέρνει μέτρα

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ο πρωθυπουργός απειλεί με εκλογές, αλλά ετοιμάζεται να «θυσιάσει» 3.000.000 μισθωτούς και συνταξιούχους, για να ξεμπλοκάρει η αξιολόγηση. Για αντίβαρο φτιάχνει κλίμα εντός Ελλάδας, όμως στο παρασκήνιο ευθυγραμμίζεται με τις απαιτήσεις των θεσμών και κατασκευάζει εχθρούς».


ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Δέσμευση Τσίπρα για εκλογές μετά τον Μάρτιο

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού, ότι δεν θα επιλέξει να προσφύγει σε εκλογές με λίστα, δηλαδή έως τις 19 Μαρτίου, αλλά με σταυρό, ζήτησε και πέτυχε ο πρόεδρος της ΝΔ, στην πρόσφατη τετ α τετ συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Βέλτιστη πρακτική» της ΕΕ ο υπο-κατώτατος μισθός

«Η θεσμοθέτηση του «υπο-κατώτατου» μισθού και η συνέχιση της μισθολογικής διάκρισης σε βάρος των νεότερων κυρίως εργαζομένων, που σχεδιάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αποτελούν «βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική», όπως αφήνει να εννοηθεί η Κομισιόν, απαντώντας σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ: Το ανάχωμα στον λαϊκισμό

Η εφημερίδα γράφει για τις κινήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: «Στην πιο κρίσιμη φάση τους έχουν εισέλθει οι διεργασίες στο Κέντρο και στην Κεντροαριστερά, με τον ευρύτερο χώρο να βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος, αλλά και να ανακτά σταδιακά τον βηματισμό του, μετά από μια μακρά περίοδο πολυδιασπάσεων και κατακερματισμού».

ΤΑ ΝΕΑ: Τρέμουν τις εκλογές, φοβούνται τα μέτρα

Η εφημερίδα γράφει ότι «η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος ενός ακόμη σκληρού πακέτου που απαιτούν οι δανειστές».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μείωση τιμής στο φυσικό αέριο το Γενάρη

Η εφημερίδα δημοσιεύει την ανακοίνωση της εταιρίας φυσικού αερίου Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας, στην οποία αναφέρεται ότι «μετά και την οριστικοποίηση της τιμής του φυσικού αερίου για τον μήνα Ιανουάριο του 2017, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2016, θα είναι μειωμένη έως και 12%, ακόμα μεγαλύτερη μείωση από αυτή που προκύπτει από τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης».


ESPRESSO:  Έφοδος στο σπίτι της Γωγώς Φαρμάκη

Σύμφωνα με την εφημερίδα «στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση Novartis οι εισαγγελείς «σκανάρουν» τώρα και τη showbiz! Λίγες μέρες μετά την έφοδο στα κεντρικά γραφεία της φαρμακευτικής εταιρίας στη Μεταμόρφωση, όπου έκαναν φύλλο και φτερό τα αρχεία αναζητώντας στοιχεία σχετικά με φερόμενες δωροδοκίες οι οποίες φημολογείται ότι αγγίζουν ακόμα και πολιτικά πρόσωπο, οι άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας έκαναν «ντου» στο σπίτι της Γωγώς Φαρμάκη! Η ηθοποιός έχει με την αδελφή της Όλγα fashion blog, ενώ στο μικροσκόπιο των Αρχών μπήκαν και τα αρχεία του εκλιπόντος εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκου, αλλά και του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Λιντζέρη».

KONTRANEWS: Δεν αντέχουμε άλλους εκβιασμούς, δεν αντέχουμε άλλους φόρους

Η εφημερίδα υπογραμμίζει: «Ο μισός πληθυσμός βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, πεντακόσιες χιλιάδες νέοι επιστήμονες αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, οι συντάξεις έχουν καταντήσει επιδόματα πείνας και το τελευταίο διάστημα τα νοικοκυριά άρχισαν να εκποιούν ακόμα και τα κοσμήματα και τα χρυσαφικά, για να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις».

PRESS TIME: Εκβιάζουν με Grexit

H εφημερίδα τονίζει: «Μετά το πατατράκ του Eurogroup, η κυβέρνηση ψάχνει από προχθές το βράδυ διεξόδους και μεσολαβητές, ώστε το μείγμα των απαιτήσεων των δανειακόν να γίνει κάπως ηπιότερο. Ο κίνδυνος της περιπέτειας για τη χώρα είναι οφθαλμοφανής».

SPIRTO: «Ο σύντροφός μου πήγε να με στραγγαλίσει»

«Η Πωλίνα Γκιωνάκη, κόρη του αξέχαστου κωμικού, συγκλονίζει και αφυπνίζει συνειδήσεις αποκαλύπτοντας στο Spirto την κόλαση που έζησε στα χέρια ενός Βίαιου κι επικίνδυνου άνδρα. Ενός ανθρώπου που την κακοποιούσε λεκτικά, ψυχολογικά και σωματικά, φτάνοντας στο σημείο να αποπειραθεί ακόμη και να τη στραγγαλίσει όταν του ανακοίνωσε την απόφασή της να φύγει».

STAR PRESS: Τα προφητικά λόγια και τα σενάρια για δολοφονία

Η εφημερίδα γράφει: «Εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το πρωινό εκείνο της 28ns Ιανουάριου του 2008, όταν εκοιμήθη, σε ηλικία 69 ετών, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος. Ένας ιερωμένος που ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο λαό, που έλεγε τα πράγματα με το όνομά τους, χωρίς να μασάει τα λόγια του, με αποτέλεσμα να προκαλεί τη δυσαρέσκεια και την οργή ορισμένων υψηλά ιστάμενων, εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων, «έσβησε» μετά από επτά μήνες σκληρής μάχης με τον καρκίνο στην κατοικία του. Ήταν ένας θάνατος για τον οποίο έχουν ειπωθεί και γραφτεί πάρα πολλά».

THESSNEWS: GREXΟΥΣΤ!


Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «το χειρότερο σενάριο για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα παίρνει σάρκα και οστά μετά την κάθετη και άτεγκτη στάση σύσσωμων των δανειστών του ελληνικού προγράμματος. Οι ελπίδες να διαρραγεί το κοινό μέτωπο αποδείχθηκαν φρούδες, ενώ οι φαινομενικά πιο μετριοπαθείς και εκτιμώμενοι ως πιθανοί σύμμαχοι εντάχθηκαν στο μπλοκ των σκληροπυρηνικών της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, γυρνώντας μας την πλάτη και πετώντας μας την «καυτή πατάτα» της συνέχισης των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης».