Μαγειρεύει η ΣΙΣΣΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 1/12/2016._ Ψάχνοντας τις σημειώσεις μου, βρήκα αυτήν τη συνταγή για χαμσί πιλάφ ,( πιλάφι με γαύρο) από ένα σεμινάριο μαγειρικής του Χριστόφορου Πέσκια, στην Detrop. 

Η λέξη πιλάφι προέρχεται απο το περσικό «pulaw» που στα τουρκικά εξελίχθηκε σε » pilav». Πιλάφι είναι ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύεται το ρύζι, σε σκεπασμένη κατσαρόλα και ρίχνοντας εξαρχής την ποσότητα υγρού που χρειάζεται. Το ρύζι πρέπει να είναι σπυρωτό και ζουμερό ταυτόχρονα. Γι’ αυτό και πρέπει όταν ετοιμαστεί, να το αφήσουμε να ξεκουραστεί και μετά να το σερβίρουμε.

Μη διστάσετε να δοκιμάσετε αυτόν τον πρωτότυπο συνδυασμό γεύσεων.


ΥΛΙΚΑ


1 κ.γαύρο φιλεταρισμένο (κομμένες ουρές
300 γρ.ρύζι για πιλάφι
200 γρ.κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκ.σκόρδο
50 ml ελαιόλαδο
100 γρ.σταφίδες μαύρες
100 γρ. αμύγδαλα σπασμένα
350 ml. ζωμός κοτόπουλου
350 ml νερό
50 γρ. βούτυρο
άνιθο- μαιντανό
αλάτι-πιπέρι


Παρασκευή

Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το λάδι για 1 λεπτό σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το ρύζι και το σκόρδο λιωμένο μέχρι το ρύζι να γυαλίσει (10 λεπτά). Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα αμύγδαλα, το ζωμό και το νερό.Σκεπάζουμε και βράζουμε για 20 λεπτά περίπου. Λίγο πριν το τέλος, ρίχνουμε τον ψιλοκομένο μαιντανό και τον άνιθο.

Βουτυρώνουμε και καλύπτουμε τον πάτο και τα τοιχώματα ενός τηγανιού αντικολλητικού με μεταλλικό χερούλι (για να μην λιώσει στον φούρνο) με τα φιλέτα του γαύρου με το δέρμα από κάτω, αλατοπιπερώνουμε το πιλάφι και γεμίζουμε το τηγάνι.Στρώνουμε τον υπόλοιπο γαύρ από πάνω.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 10 λεπτά.

Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά και ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα.

Η συνταγή είναι από το foodmood.gr