Αναστάτωση επικρατεί στην πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ, αλλά και γενικά στην πόλη, από το επερχόμενο «No Border Camp», μια κατασκήνωση αλληλέγγυων και λοιπών, που θα στηθεί στους χώρους του πανεπιστημιακού κάμπους.


Όπως τόνισε, σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, δε γνωρίζει κανείς ούτε πόσοι θα είναι οι κατασκηνωτές, ούτε ποιοι, ούτε πώς έρχονται, ούτε ποιοι οργανώνουν την όλη κατάσταση. Όπως ανακοίνωσε, για προληπτικούς λόγους, μετά από έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου, αποφασίστηκε να κλείσει το κτίριο της Παλιάς Φιλοσοφικής και η Βιβλιοθήκη, ενώ στα υπόλοιπα κτίρια θα λειτουργούν λιγότερες είσοδοι, την ώρα που συντονιστική επιτροπή θα βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση και οι άνθρωποι του ΑΠΘ θα είναι σε συνεχή επαφή με την Αστυνομία και τον εισαγγελέα.

Ο κ. Μήτκας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και συνοδευόμενος από τον αντιπρύτανη Θεόδωρο Λαόπουλο και τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, έκανε λόγο για ανομία και για αυθαίρετες ενέργειες. «Δε ξέρουμε ποιοι, δεν ξέρουμε πόσοι. Δεν επικοινώνησε κανείς. Δεν δόθηκε άδεια και δεν θα μπορούσε να δοθεί, αφού το πανεπιστήμιο δεν είναι για να δέχεται κατασκηνωτές» ξεκαθάρισε ο πρύτανης, σύμφωνα με τον οποίο «το πανεπιστήμιο θα παραμείνει βήμα ελεύθερης έκφρασης αλλά δε μπορεί να γίνεται αποδέκτης κάθε αυθαίρετης δράσης χωρίς κανέναν έλεγχο».  

Είπε, ακόμη, πως ζητήθηκε η βοήθεια της πολιτείας αλλά «δεν έχουμε μέχρι στιγμής κάποια ανταπόκριση».  

Για ανομία, η οποία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή έκανε λόγο από την πλευρά του και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. «Πού θα τρώνε αυτά τα άτομα, πού είναι οι χώροι υγιεινής, τι ζημιές θα γίνουν και ποιος θα τις αποκαταστήσει; Δε μπορεί να γίνει αυτό. Είναι ουσιαστικά μία κατάληψη. Πρέπει να επέμβει το νόμιμο κράτος. Να εφαρμοστούν οι νόμοι» ζήτησε ο δήμαρχος. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, από μεθαύριο αναμένονται στη Θεσσαλονίκη εκατοντάδες Έλληνες και ξένοι αλληλέγγυοι προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, οι οποίοι πρόκειται να κατασκηνώνουν μέσα στους χώρους του ΑΠΘ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, τα πρωινά θα υπάρχουν πορείες προς τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και το βράδυ εκδηλώσεις εντός του ΑΠΘ. 

Οι πρυτανικές αρχές πληροφορήθηκαν για το camp από αναρτήσεις που υπάρχουν στο διαδίκτυο, από κάποιες αφίσες οι οποίες κυκλοφόρησαν μέσα στο πανεπιστήμιο καθώς και από προφορική ενημέρωση που είχαν από την αστυνομία.

Από την πλευρά της, η αστυνομία ξεκαθαρίζει ότι θα χρησιμοποιηθούν αστυνομικοί κατά περίσταση, Υπογραμμίζουν, δε, ότι θα εισέλθουν στο χώρο του πανεπιστημίου μόνον αν προσκληθούν από τις πρυτανικές αρχές.