Στα χέρια των αρμοδίων του δήμου Θεσσαλονίκης βρίσκεται, από σήμερα Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016, το πρωί, το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που αφορά τα όσα έγιναν με τους διαγωνισμούς της αντιδημαρχίας Καθαριότητας.


Να υπενθυμίσουμε ότι η πάρεδρος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης είχε επιστρέψει αποτελέσματα διαγωνισμού στο δήμο Θεσσαλονίκης. Ο διαγωνισμός αφορούσε την επισκευή απορριμματοφόρων και κάδων απορριμμάτων και η επιστροφή είχε αποφασιστεί επειδή η εταιρία που είχε αναλάβει τις επισκευές δεν πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις.

Παρά την αντίδραση της αποκεντρωμένης, λίγο καιρό αργότερα, η αντιδημαρχία, ακολουθώντας την προβλεπόμενη οδό, κατοχύρωσε κι άλλο διαγωνισμό στην ίδια εταιρία.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση δημοτικών συμβούλων, μελών της Οικονομικής Επιτροπής, αλλά και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, ο οποίος, πιεζόμενος από τις αντιδράσεις, ζήτησε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Την έρευνα ανέλαβε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Καλαμαριάς, Φωτεινή Ευθυμιάδου, με εντολή του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης Νικήτα Φραγκισκάκη, Η ΕΔΕ ολοκληρώθηκε και, σήμερα, το πόρισμά της, αποτελούμενο από 80 σελίδες, στάλθηκε στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Όπως είναι φυσικό, η ΕΔΕ ασχολείται μόνον με τις ευθύνες των υπαλλήλων των υπηρεσιών και, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται καταλογισμός σε κάποιους από αυτούς. Πλέον, το πόρισμα θα αποτελέσει αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται από την Οικονομική Επιθεωρήτρια, μετά από εντολή του εισαγγελέα Διαφθοράς, Αχιλλέα Ζήση.

Η έρευνα αυτή αναμένεται να αποδώσει (ή όχι) και τις πολιτικές ευθύνες (εφόσον υπάρχουν) και η υπόθεση θα πάρει τη νομική οδό.

Να σημειωθεί ότι η υπόθεση έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο δήμο Θεσσαλονίκης, με συνεχείς παραιτήσεις συμβούλων από διάφορες επιτροπές, ενώ τρία μέλη της Οικονομικής Επιτροπής (οι κ.κ. Ανδρ. Κουράκης της  παράταξης της πλειοψηφίας "Πρωτοβουλία", Εφραίμ Κυριζίδης της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης "Εντάξει" και Γ. Αβαρλής της παράταξης της ελάσσονος αντιπολίτευσης "Ανοιχτή Πόλη") είχαν διενεργήσει αυτοψία στους χώρους που η εταιρία η οποία πήρε τους διαγωνισμούς (ύψους -περίπου- 500.000 ευρώ) δηλώνει ως μηχανουργεία. Στην πρώτη αυτοψία που έγινε αιφνιδίως, οι τρεις σύμβουλοι βρήκαν κλειστά κτίρια. Στη δεύτερη, στην οποία ήταν παρών και ο ιδιοκτήτης της εταιρίας, τα κτίρια ήταν ανοικτά και σ' αυτά δούλευαν κάποιοι εργαζόμενοι....

Οι αντιδράσεις ακόμη και μέσα στις τάξεις της διοικούσας παράταξης του Γιάννη Μπουτάρη είναι πολλές και διαρκείς, ειδικά όταν πριν, περίπου έναν μήνα, η Οικονομική Επιτροπή απέσυρε νέο διαγωνισμό, ο οποίος αφορούσε την προμήθεια μεγάλων μεταλλικών κάδων ("σκαφών") για ογκώδη απορρίμματα, λόγω ιδιαίτερα υψηλού τιμήματος για κάθε κάδο...