Την πρώτη κλασική συνταγή σφολιάτας, την συναντάμε στο βιβλίο " Patissier Francois" το 1653 από τον μάγειρα του βασιλιά Ερρίκου του 4ου της Γαλλίας.


Για την παρασκευή της χρειάζεται αλεύρι, βούτυρο,νερό και αλάτι. Η επιτυχία μιάς καλής σφολιάτας εξαρτάται απο τον τρόπο ζυμώματος, που έχει σαν αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό του αέρα μέσα στη ζύμη. Όταν ψήνεται η σφολιάτα, ο αέρας διογκώνεται και την κάνει να φουσκώνει.

Οι συνταγές με σφολιάτα είναι πάρα πολλές , εδώ σας παρουσιάζω την πιό εύκολη,γρήγορη και υγιεινή.

Ένα απλό και νόστιμο σνακ για όλες τις ώρες.

ΥΛΙΚΑ

1  φύλλο σφολιάτα
1 αυγό
70-80 γρ.κεφαλοτύρι τριμμένο
σουσάμι ή παπαρουνόσπορο
( ρίγανη,δεντρολίβανο)


Στρώνουμε 1 ταψί με λαδόκολλα. Ανακατεύουμε το αυγό με λίγο νεράκι σε ένα μπωλ. Αλείφουμε το φύλλο της σφολιάτας με το αυγό. Απλώνουμε το τριμμένο κεφαλοτύρι και άν θέλουμε ρίχνουμε λίγη ρίγανη ή δεντρολίβανο. Διπλώνουμε τη σφολιάτα  και την πατάμε λίγο για να κολλήσει. Κόβουμε σε μακρόστενες λωρίδες και κρατώντας από τις δύο άκρες, τις γυρνάμε για να γίνουν τα σφολιατάκια στριφογυριστά. Ρίχνουμε το σουσάμι ή τον παπαρουνόσπορο και ψήνουμε  στους 170-180 βαθμούς για 15-20 λεπτά, μέχρ να ροδίσουν. Είναι προτιμότερο να φαγωθούν ζεστά και φρέσκα, ωστόσο είναι εξίσου νόστιμα και την επόμενη μέρα.

Από το foodmood.gr