Δύο προτάσεις για δημιουργία του κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στη Θεσσαλονίκη αντί για το στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στη Σίνδο, σε χώρους στα Σφαγεία ή στα Λουτρά Θέρμης παρουσίασαν οι δήμαρχοι Ωραιοκάστρου και Δέλτα.


Οι προτάσεις κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της Διαρκούς Επιτροπής Μεταναστευτικής Πολιτικής, τη Δευτέρα.

Ο χώρος στα Σφαγεία Θεσσαλονίκης που προτείνεται είναι οικόπεδο του ΟΣΕ, έκτασης 60 στρεμμάτων. Βρίσκεται στον δήμο Θεσσαλονίκης, στα όρια με το δήμο Αμπελοκήπων -  Μενεμένης και, σύμφωνα με τους δύο δημάρχους, η τοποθέτηση εκεί του κέντρου μετεγκατάστασης (relocation camp) έχει τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. 

Ο δεύτερος χώρος που προτείνουν είναι το πρώην στρατόπεδο 561 στα Λουτρά Θέρμης. 

Αύριο, Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016, οι δύο προτάσεις θα κατατεθούν από την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, προκειμένου να συζητηθούν.

Απουσίαζε ο υπουργός

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τις δύο προτάσεις ανέπτυξαν οι δήμαρχοι Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος, και Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Μεταναστευτικής Πολιτικής στα γραφεία της ΚΕΔΕ. 

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Παπαδόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε τον υπουργό Γιάννη Μουζάλα που απουσίαζε, επεσήμανε στη συνέχεια σε δηλώσεις του ότι «διατυπώθηκαν προτάσεις και ενστάσεις και θα τις λάβουμε υπ’ όψιν μας για να έρθουμε σε συντονισμένες λύσεις». Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα γίνει στις 17 και 18 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες «θα πρέπει να υπάρξει σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας».

Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι Δέλτα και Ωραιοκάστρου παρουσίασαν νωρίτερα τις δύο εναλλακτικές προτάσεις και στον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας, Πάνο Καμμένο, ο οποίος, όπως είπαν, φάνηκε διατεθειμένος να τους ακούσει.

Πατούλης: Προχώρησαν χωρίς να μας ρωτήσουν

Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης συνάντησης της Διαρκούς Επιτροπής Μεταναστευτικής Πολιτικής, που απαρτίζεται από εκπροσώπους της ΚΕΔΕ και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, σχολίασε για το κέντρο μετεγκατάστασης στη Σίνδο ότι «ετοιμάζεται χωρίς να το γνωρίζουν οι δήμαρχοι και ελπίζουμε να βρεθούν καλύτερες, προσφορότερες λύσεις από αυτό που τέθηκε στις κοινωνίες χωρίς να ερωτηθούν». Επίσης, ζήτησε να μην ξανασυμβεί «να γίνονται ενέργειες που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς να ερωτάται. Υπάρχουν σημεία που έχουν προαποφασιστεί ως κέντρα φιλοξενίας χωρίς να το γνωρίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι δήμαρχοι που συμμετείχαν πρότειναν στο υπουργείο να αποφεύγονται οι μεγάλες δομές των 5.000 ατόμων και εναλλακτικά να δημιουργηθούν κέντρα των 500 ατόμων διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, να γίνονται τα hotspots στην Τουρκία και όχι στην Ελλάδα και επίσης ζήτησαν την οικονομική ενίσχυσή των δήμων που έχουν να διαχειριστούν την υπάρχουσα κατάσταση.

Λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Μπουτάρης γνωστοποίησε ότι για το θέμα σήμερα είχε επικοινωνία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Όπως ανέφερε ο κ. Μπουτάρης, το γήπεδο του Θερμαϊκού και τα Λουτρά Θέρμης, είναι δύο διαθέσιμοι χώροι, οι οποίοι μπορούν να φιλοξενήσουν τους προσωρινούς καταυλισμούς. 

Μπουτάρης κατά Τζιτζικώστα

Ο κ. Μπουτάρης άφησε αιχμές για την αντιμετώπιση του προσφυγικού κατά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν γίνεται η Περιφέρεια να κοιτάει ως παρατηρητής όλη την ιστορία». Σύμφωνα με τον δήμαρχο, για την αντιμετώπιση του θέματος δεν είναι μόνο οι δήμοι αλλά η Πολιτική Προστασία. Υπογράμμισε επίσης ότι η φύλαξη των καταυλισμών δεν πρέπει να γίνεται από το στρατό, αλλά από την αστυνομία. 

Αναφερόμενος στους δύο χώρους που προτείνει ο δήμος για τους καταυλισμούς, ο κ. Μπουτάρης ξεκαθάρισε ότι είναι διαφορετικοί από το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας για τη φιλοξενία περίπου 1.000 – 1.5000 θέσεων για τη φιλοξενία προσφύγων.