Λιτή και σύντομη ήταν η χθεσινή τελετή έναρξης του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στην οποία παρέστησαν λιγοστοί επίσημοι καλεσμένοι αλλά πολλοί κινηματογραφόφιλοι.


Η τελετή, την οποία παρουσίασε ο ηθοποιός Αντίνοος Αλμπάνης και σκηνοθέτησε ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης, ξεκίνησε με ένα μικρό θεατρικό δρώμενο με αναφορές στο βωβό κινηματογράφο από τους φοιτητές της δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ.



Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Δημήτρης Εϊπίδης, στη σύντομη ομιλία του, στάθηκε ιδιαίτερα στο προσφυγικό ζήτημα. Η επιλογή αυτή του κ. Εϊπίδη έτυχε της αποδοχής του κοινού, αν και πολλοί, μετά το τέλος της τελετής, στα καθιερωμένα... πηγαδάκια, απορούσαν γιατί δεν επιλέχθηκε ως ταινία έναρξης αντίστοιχης θεματολογίας ταινία, αντί της ομολογουμένως εντυπωσιακής, αλλά διαφορετικού προβληματισμού Victoria.

Η απουσία του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά έγινε δεκτή με συγκρατημένα μουρμουρητά αποδοκιμασίας από το κοινό. Στο μήνυμά του, το οποίο διάβασε η σκηνοθέτης Κυριακή Μάλαμα, ο υπουργός ανέφερε πως θα αποδοθεί άμεσα το ποσοστό φόρου των κινηματογραφικών εισιτηρίων για τη στήριξη της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής και πως η κυβέρνηση προχωρά στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε τα τηλεοπτικά κανάλια να καταβάλουν το προβλεπόμενο ποσοστό από τα διαφημιστικά τους έσοδα.
Μετά την προβολή, ακολούθησε το πάρτι έναρξης στην αποθήκη Γ' στο λιμάνι.