Με τις εκλογές προέδρου στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και με θέματα συντάξεων ασχολούνται στα πρωτοσέλιδα θέματά τους οι σημερινές εφημερίδες:

 

Αναλυτικά:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Έμφραγμα» στα νοσοκομεία

“«Εμφραγμα» στα νοσοκομεία προκαλούν η έλλειψη προσωπικού και η υποχρηματοδότηση. Οι εργαζόμενοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως κλινικές και τμήματα λειτουργούν πλέον κάτω από τα όρια ασφαλείας και απειλούνται με black out, ενώ η υγεία των ασθενών παίζεται «κορόνα γράμματα»”, γράφει η εφημερίδα.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ: 68 ακίνητα έχει ο μεγαλοτσιφλικάς Τζιτζικώστας

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ο πρώην βουλευτής, νυν περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ Απόστολος Τζιτζικώστας αποδεικνύεται πρωταθλητής σε κατοχή ακινήτων, αφού σύμφωνα με το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ του το 2010, έχει 68 ακίνητα”!

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Υποχρεωτικές μετατάξεις υπαλλήλων στο Δημόσιο

Η εφημερίδα τονίζει: “Με στόχο να καλύψει τα κενά και προκειμένου να γίνει καλύτερος ο προγραμματισμός προσλήψεων, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι αποφασισμένο να προχωρήσει ακόμα και σε υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού σε τομείς πρώτης προτεραιότητας όπου υπάρχουν διαπιστωμένες ανάγκες. Βασικό εργαλείο του μόνιμουμηχανισμού κινητικότητας θα είναι το Ηλεκτρονικό Μητρώο Υπαλλήλων”.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πόλεμος Πούτιν με Ρότσιλντ και Ροκφέλερ!

Η εφημερίδα φιλοξενεί άρθρο του Αντώνη Γρυπαίου, ο οποίος καλεί τους “πραγματικούς πλανητάρχες” να χαρίσουν το ελληνικό χρέος, διαφορετικά η Ελλάδα “θα στηρίξει τον Πούτιν σε έναν πόλεμο”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Σχέδιο "Περού" για το νέο ασφαλιστικό

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “σχέδιο για περικοπές στις συντάξεις από 3% ως 7% βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπουργείου Εργασίας και δανειστών, υπό την προϋπόθεση ότι θα τρέξουν και άλλα μέτρα, όπως η επέκταση της εισφοράς ασθένειας 6% και στα Μετοχικά Ταμεία αλλά και η κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων πριν από τον Μάρτιο του 20Ιό γιατί διαφορετικά το ψαλίδι θα είναι μεγαλύτερο στις αποδοχές των συνταξιούχων”.

Η ΑΥΓΗ της Κυριακής: Το μεγάλο παιχνίδι με τις τράπεζες

H εφημερίδα υποστηρίζει ότι “η οριστική απάλειψη του κινδύνου κουρέματος των καταθέσεων θα επέλθει με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης εντός του έτους, ενώ το "παιχνίδι" γύρω από την έλεγχο της ιδιοκτησίας θα κριθεί από το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης που θα οριστεί μέσα στον μήνα, παράγοντας που συναρτάται και με τις ρυθμίσεις για τα "κόκκινα" δάνεια”.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Αρμαγεδδώνας στις συντάξεις

Σύμφωνα με την εφημερίδα “το κουαρτέτο επιμένει οε επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και άμεση υλοποίηση των απαιτουμένων δράσεων, ώστε να εκταμιευτεί η δόση των 3 δια. και η συμπληρωματική των 15 δισ. για την ανακεφαλαιποηοίηση των τραπεζών, ενώ η ελληνική πλευρά ζητεί παράταση στο ασφαλιστικό”.

Η ΕΠΟΧΗ: Ψήφος εμπιστοσύνης με κοινωνικό έλεγχο

Σύμφωνα με την εφημερίδα “είναι καθαρό ότι η κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική Ομάδα που τη στηρίζει έχουν να εκτελέσουν ένα βαρύ και δύσκολο έργο σε ορίζοντα τετραετίας. Ο κατακερματισμός και οι αδυναμίες που παρουσιάζουν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, και ιδιαίτερα οι Νέα Δημοκρατία, η οποία ενδέχεται να εισέρχεται σε κρίση, ελάχιστα αμβλύνουν τις δυσκολίες του κυβερνητικού έργου”.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τι ζητούν, τι δίνουν σε Αθήνα Ουάσιγκτον, Παρίσι, Βερολίνο

“Μετά την εκλογική νίκη και την επίσκεψη στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπαίνει από αύριο στα βαθιά νερά της υλοποίησης του μνημονίου, με το επόμενο δίμηνο να είναι καθοριστικό για τις νέες ισορροπίες με Bερολίνο, Παρίσι και Ουάσιγκτον, αλλά και για τη βιωσιμότητα του νέου κυβερνητικού σχήματος”, επισημαίνει η εφημερίδα.

Κυριακάτικη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Πρόβλεψη-λαιμητόμος στο νέο Μνημόνιο

Η εφημερίδα υπογραμμίζει: “Το τρίτο Μνημόνιο δεν φέρνει μόνο νέα μέτρα βραχυπρόθεσμα, αλλά δημιουργεί έναν οιονεί αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης που θα επιβάλλει νέες περικοπές δαπανών οε περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων! Αυτή είναι η πρόβλεψη-λαιμητόμος της νέας συμφωνίας που υπέγραψαν ο Αλέξης Τσίπρας και οι εταίροι, συμφωνά με το 18σέλιδο βιβλιαράκι που παρουσίασε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο πλαίσιο της πρόσφατης συνεδρίασης της Επιτροπής Αλήθειας του Δημόσιου Χρέους”.

Κυριακάτικη Kontra news: Μαχαιρώματα στο γαλάζιο βάλτο

Η εφημερίδα γράφει: “Το μεγάλο στοίχημα: Θα πάει η παράταξη στο αύριο ή θα παραμείνει στο χθες; Ο Μεϊμαράκης ίσως συγκρατήσει προσωρινά τις φυγόκεντρες τάσεις Ο Τζιτζικώστας όμως πολύ νέος και με όραμα ίσως μπορέσει να αντιμετωπίσει τον Αλέξη Τσίπρα”.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ο λαός μπορεί να βρει τη δύναμη να αντιπαλέψει τη νέα αντιλαϊκή επίθεση

“Τα αντιλαϊκά μέτρα δεν πρόκειται να έχουν τέλος, αφού αποτελούν προϋπόθεση για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, των επιχειρηματικών ομίλων, στόχο στον οποίο συμπλέουν όλα τα άλλα κόμματα. Γι' αυτό θα έχουν τη στήριξη, άμεση ή έμμεση, όλων των άλλων κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων, Χρυσή Αυγή) παρά τις μεταξύ τους διαφορές.Τα περίφημα «ισοδύναμα» και «αντισταθμιστικά», για τα οποία μιλούν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι άλλοι, στην πραγματικότητα στοχεύουν στον καθησυχασμό, στην ανοχή, στην τακτική τού «διαίρει και βασίλευε» ανάμεσα σε τμήματα του λαού”, υποστηρίζει η εφημερίδα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Ο νέος Γολγοθάς της “δεύτερη φορά” Αριστεράς

Η εφημερίδα τονίζει: “Από τη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός μετέβη απευθείας στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς, από αύριο κι όλας θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις υψηλές απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίοι ζητούν επιτακτικά την άμεση υλοποίηση των προαπαιτούμενων, ενώ αμέσως μετά ακολουθεί η σκληρή δοκιμασία της πρώτης αξιολόγησης”.

Ο ΛΟΓΟΣ: Συμβιβαστική λύση για όσους έχουν δάνειο σε ελβετικό φράγκο

“Με πρόταση του την οποία απέστειλε από τις 17 Σεπτεμβρίου προς το υπουργείο Οικονομίας, της Τράπεζα της Ελλάδος, την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή αλλά και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών επισημαίνει την αναγκαιότητα να ρυθμιστεί το συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία καθώς υπολογίζεται ότι 70.000 δανειολήπτες έχουν συνάψει δάνεια σε ελβετικό φράγκο”, επισημαίνει η εφημερίδα.

ΠΡΙΝ: Προαπαιτούμενο πρώτο: Αντίσταση κι αγώνας

Η εφημερίδα επισημαίνει: “Την Παρασκευή στην Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ καταλήχθηκαν τα 48 πρώτα προαπαιτούμενα, τα οποία πρέπει να υλοποιήσει η συγκυβέρνηση μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου! Ακολουθεί ένα δεύτερο πακέτο, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, σε ακριβή αντιγραφή όσων έπρατταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ...”

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Πιέρ Μοσχοβισί: "Θα χρειαστούν νέα μέτρα εκτός μνημονίου"

Η εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη του ευρωπαίου επιτρόπου, στην οποία τονίζει: «Χρειαζόμαστε νέα μέτρα μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων, που θα εμπεριέχουν επιπλέον βήματα σταθεροποίησης των δημόσιων χρηματοοικονομικών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: Αναζητείται αρχηγός ευρωπαϊκού κόμματος

“Μία απόφαση που δεν αφορά μόνο τη μοίρα του κόμματος της ΝΔ, αλλά την τύχη ολόκληρης της χώρας καλούνται να πάρουν οι ψηφοφόροι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η πρόσφατη εκλογική ήττα της Συγγρού, αλλά και οι άλλες δύο που είχαν προηγηθεί, έχουν πιστοποιήσει με τελεσίδικο τρόπο ότι η ΝΔ πρέπει να αλλάξει για να μην... βουλιάξει. Κατά συνέπεια, δεν αναζητείται απλώς ο αρχηγός του κόμματος, ούτε ένας «αντι-Τσίπρας», αλλά ένας αρχηγός που θα μπορέσει να μετεξελίξει τη ΝΔ στον κατ εξοχήν αστικό, ευρωπαϊκό, φιλελεύθερο και δημοκρατικό πολιτικό πόλο στη χώρα”, γράφει η εφημερίδα.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Θυσίες για τη δόση

Η εφημερίδα τονίζει ότι “το ταξίδι στις ΗΠΑ έλαβε τέλος και ο κ. Τσίπρας τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει τα επείγοντα ζητήματα που θέτει η εφαρμογή του Μνημονίου Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για μια μάλλον δύσκολη συνεδρίαση στο Eurogoup της ερχόμενης Δευτέρας όπου βασικό ζήτημα αναμένεται να είναι η τήρηση του χρονοδιαγράμματος”.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Ανοίγουν το φάκελο της διαφθοράς

“Οι 6.230 offshore εταιρείες, οι 35.000 ΜΚΟ, τα θαλασσοδάνεια των ημετέρων και το πάρτι δισεκατομμυρίων με τα δημόσια έργα και τις προμήθειες • Ο ρόλος του Λιακουνάκου στην αγορά των F-16”, επισημαίνει η εφημερίδα.

ΤΟ ΧΩΝΙ: Γαλάζια νούμερα

“Τέσσερα ονόματα (μάλλον) μπαίνουν επίσημα στην κάλπη, άλλα 14 φαγώνονται παρασκηνιακά στα πολιτικά δείπνα σχεδόν οε καθημερινή βάση, εκεί που η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι. Γιατί μια κουβέντα θα γίνει τώρα (πριν από τις εκλογές) για το τι ΝΔ θέλουν, αλλά μια άλλη, πολύ μεγαλύτερη, αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις εκλογές για το ποια πρόσωπα θα πρέπει να ξεφορτωθεί το κόμμα, προκειμένου να πείσει την κοινωνία για την αναγέννηση του”, ισχυρίζεται η εφημερίδα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Θεραπεία ελπίδα κατά του καρκίνου

Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι “πρόκειται για μια μέθοδο που ενδείκνυται για τη θεραπεία του 20% όλων των καρκίνων και έχει θεαματικά αποτελέσματα στις περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη ο οποίος αντιμετωπίζεται μέσα σε 5 ημέρες και ο ασθενής δεν χάνει τη σεξουαλική του ικανότητα”.

FREDO: Η Ασπασία θέλει να ζήσει

Η εφημερίδα αναφέρεται στην έκκληση της μητέρας 19χρονης την οποία, πριν δυο χρόνια, ο πατέρας της την πυροβόλησε στο κεφάλι και τώρα είναι αναγκαίο να υποβληθεί σε συγκεκριμένη, ακριβή επέμβαση.

FREE SUNDAY: Πάρα πολλά και τίποτα

Σύμφωνα με την εφημερίδα “η πλειοψηφία των 155 εδρών θα πρέπει να σηκώσει μόνη της το βάρος της υλοποίησης των περίπου 40 προαπαιτούμενων που τίθενται ως προϋπόθεση από τους πιστωτές για την εκταμίευση των πρώτων 2 δισ. από τις δόσεις που εκκρεμούν και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που, αν δεν ολοκληρωθεί ομαλά μέχρι το τέλος του έτους, θα ανοίξει ο δρόμος για κούρεμα καταθέσεων, όπως έχουν προειδοποιήσει αρμόδιοι ευρωπαϊκοί παράγοντες”.

REAL NEWS: Λίστα τρόμου ή... κούρεμα καταθέσεων!

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι υπάρχουν "40 ημέρες για 127 προαπαιτούμενα". Η εφημερίδα σημειώνει "στον αέρα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εάν δεν περάσουμε την πρώτη αξιολόγηση" και εντοπίζει ποια είναι τα "3 μεγάλα εμπόδια", δηλαδή ασφαλιστικό, "κόκκινα" δάνεια και ισοδύναμα.