Επιθέσεις κατά της ΝΔ, του Βενιζέλου και του Ποταμιού, επιθυμία για αυτοδυναμία και αρκετές υποσχέσεις περιείχαν οι απαντήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ.


O κ. Τσίπρας απέκλεισε τη συνεργασία με τη ΝΔ λέγοντας ότι "δεν μπορεί να βρεθεί ένα modus viventi ανάμεσα σε δύο πολιτικές δυνάμεις που είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα". Επανέλαβε πως «διεκδικούμε ισχυρή εντολή από τον λαό για να συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε τον περασμένο Γενάρη», «για να μην πραγματοποιηθεί το σχέδιο των πιο ακραίων συντηρητικών κύκλων σε Ελλάδα και Ευρώπη για "αριστερή παρένθεση"».



Αναφερόμενος στη χτεσινή συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, είπε ότι είναι καλό πράγμα να ζητάει κανείς "συγγνώμη" και πως όμως ο κ. Μεϊμαράκης θα έπρεπε να ζητήσει "συγγνώμη" για όσα έκανε το κόμμα του τα προηγούμενα 40 χρόνια, αλλά και για τα τελευταία 2,5 χρόνια συγκυβέρνησής του με το ΠΑΣΟΚ χωρίς καμία διεκδίκηση, «γιατί όταν εμείς δίναμε τη μάχη μάς έλεγε ότι κωλυσιεργούμε και ότι έπρεπε να υπογράψουμε ό,τι μας δίνουν οι δανειστές».

«Δεν ζητάω να μου πει συγγνώμη που με είπε "ψευτράκο", "πονηρούλη"», είπε και τόνισε ότι «είναι οξύμωρο να ζητάει συνεργασία και να θέλει να πείσει ότι δεν έχει διαφορές».

Δεν πήγα στη Μόσχα για λεφτά



Για τον κ. Τσίπρα "ο δρόμος της δραχμής δεν είναι δρόμος εξόδου από την κρίση", "η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς πρέπει να τηρηθεί", ενώ αναφερόμενος στις δύο συναντήσεις που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, για την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Εγώ στη Ρωσία δεν πήγα ποτέ να ζητήσω λεφτά κι αυτό θα το διαπιστώσετε στις κοινές δηλώσεις που έκανα στη Μόσχα και στην Πετρούπολη».

Και πρόσθεσε: «Τώρα κάποιοι ενδεχομένως είχαν άλλου είδους αυταπάτες, ότι η Ρωσία είναι συνέχεια της Σοβιετικής Ένωσης. Ας κάτσουν να τα λύσουν».

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τεράστιο πρόβλημα το προσφυγικό και τόνισε ότι δεν αφορά την Ελλάδα αλλά την Ευρώπη, η οποία πληρώνει, όπως υποστήριξε, τις αδυναμίες και την αλλοπρόσαλλη πολιτική της, Χαρακτήρισε ντροπή να υπάρχει τέτοια περίσσεια υποκρισία σε ένα παγκόσμιο θέμα όπως είναι το προσφυγικό. Μίλησε για τις συντηρητικές δυνάμεις, στις οποίες, υπογράμμισε, ότι περιλαμβάνει και τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον οποίο χαρακτήρισε ως "πιο λαϊκιστή από τους λαϊκιστές, στο ζήτημα αυτό".



«Τι μας λένε, να βυθίζουμε τις λέμβους με τους πρόσφυγες;», ανέφερε και τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε στο θέμα αυτό το απόλυτο μηδέν από τη ΝΔ. «Καμία προετοιμασία», είπε, για να υπογραμμίσει ότι σε αντίξοες συνθήκες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε ό,τι δεν είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Απαντώντας στην κριτική ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι πιο αποτελεσματική από την κυβέρνηση στο ζήτημα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ο κ. Μουζάλας συνεχίζει, πατάει πάνω στα βήματα που είχε προσχεδιάσει η κ. Χριστοδουλοπούλου.

«Θα αντικατασταθεί το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση»


Η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να προχωρήσει και να προωθήσει την αντικατάσταση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, βρίσκοντας όμως ένα ισοδύναμο, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την αναστολή του μέτρου από την υπηρεσιακή κυβέρνηση και προσανατολίζεται στο να βρει το ισοδύναμο εκείνο που δεν θα έχει επίπτωση στα δημόσια έσοδα, ώστε να το αντικαταστήσει. Αναφερόμενος στη ΝΔ είπε ότι η υποκρισία περισσεύει, διότι το μέτρο το ψήφισε η ΝΔ στη Βουλή, χωρίς να φέρει καμία αντίρρηση.

Βολές κατά ΠΑΣΟΚ



Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά να απαντήσει αν κατατάσσει το κόμμα της στο παλιό. Όπως είπε, όταν μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον χειροκρότησαν και Σοσιαλδημοκράτες, ενώ στην Ελλάδα η κ. Γεννηματά συμπαρατάσσεται με τον Μεϊμαράκη, το κόμμα του οποίου, η ΝΔ, ανήκει στην ίδια πολιτική ομάδα με την κ. Μέρκελ.

Έστρεψε, μάλιστα, τα πυρά του εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου, λέγοντας ότι «το κόμμα που καθοδηγείται από τον κ. Βενιζέλο δεν μπορεί να έχει σχέση με το καινούριο».

Απέκλεισε το ενδεχόμενο... δραπέτευσης από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αν χάσει τις εκλογές: «Δεν θα ξεμπερδέψετε μαζί μου», απάντησε και πρόσθεσε: «Προσωπικά υπηρετώ ένα συνολικό πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ».

Όσο για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης στον ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως αυτό είναι θετικό, διότι υπάρχουν περιθώρια να ανέβει όσο πλησιάζουν οι εκλογές, σε αντίθεση με τη ΝΔ που είναι ήδη υψηλά. Αναγνώρισε πως ο κ. Μεϊμαράκης κατάφερε να συσπειρώσει το κόμμα του και παρατήρησε πως στη ΝΔ παρατηρείται συσπείρωση στην προοπτική της εξουσίας, ενώ στην Αριστερά κάποιοι παθαίνουν "αναφυλαξία" μπροστά στην εξουσία.



Απάντησε στις κατηγορίες για τα 90 δισ. που κόστισε στη χώρα ώσπου να μάθει πως «με αυτά τα 83 δισεκατομμύρια, κατ' αρχάς καλύπτουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες του επόμενου διαστήματος, της επόμενης 3ετίας και αποπληρώνουμε με αυτά τα χρήματα τα ομόλογα που είχαμε μέχρι το 2019 μπροστά μας στο ΔΝΤ 20 δις και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 28 δισ.».

Τέλος, σε ερώτηση για την επένδυση χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής απάντησε ότι είναι ένα δύσκολο θέμα που διχάζει την κοινωνία. Δήλωσε ότι σέβεται τους εργαζόμενους στα μεταλλεία, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής που θέλουν ένα προστατευμένο περιβάλλον. «Θέλουμε επενδύσεις με σεβασμό στο περιβάλλον και στις εργασιακές σχέσεις, όχι για να πλιατσικολογήσουν, αλλά να σέβονται τους νόμους», είπε. Κατηγόρησε την εταιρεία ότι έβαλε "ασπίδα" τους εργαζόμενους, λέγοντας ότι έκλεισε το 100% των δραστηριοτήτων της, ενώ η απόφαση της κυβέρνησης μιλούσε για αναστολή των εργασιών σε ποσοστό 40%. «Εμείς δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν στην εφαρμογή του νόμου. Εμείς απέναντι στα συμφέροντα δεν πρόκειται να λυγίσουμε, όταν πρόκειται για το δημόσιο συμφέρον», τόνισε.

Οι φωτογραφίες είναι από το photoreportage.gr