Πολλές εκδηλώσεις του πρώτου μέρους του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών που είχαν αναβληθεί εξαιτίας των πολιτικοοικονομικών εξελίξεων και των καιρικών συνθηκών, θα γίνουν κανονικά τώρα.

 

Αυτό τόνισαν οι διοργανωτές του και κάποιοι από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες που βρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε τη Δευτέρα 24 Αυγούστου, με αφορμή την έναρξη του δεύτερου μέρους του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών.

Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, Λάζαρος Κωνσταντινίδης, τόνισε ιδιαίτερα τις πολλές συνεργασίες και την εξωστρέφεια που πλέον διαθέτει το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών. «Αυτές οι συνεργασίες», είπε, «είναι πλέον απαραίτητες, εκτός από ευκταίες. Συνεργαστήκαμε με επιτυχία στο πρώτο μέρος με το Δήμο Θεσσαλονίκης για το τριήμερο Jazz Festival στο Θέατρο Κήπου, ενώ τώρα πάμε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με το Mime Festival. Φυσικά όλα αυτά γίνονται χάρη και στη βοήθεια του ΕΣΠΑ, γεγονός που αποδεικνύει στις μέρες μας ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να υλοποιηθούν τόσο μεγάλα γεγονότα».

Μίλησε, ακόμη, για τη συναυλία που θα δώσει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης (Τετάρτη 9/9), με ελεύθερη είσοδο, στον πολύ «ιδιαίτερο και ωραίο χώρο στους Βυζαντινούς Νερόμυλους της Πολίχνης».

Το φεστιβάλ… απορρόφησε το ΦΠΑ

Τέλος, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών δήλωσε πως η αύξηση του ΦΠΑ απορροφήθηκε για να κρατηθούν χαμηλές οι τιμές των εισιτηρίων και για να κρατηθεί ο κόσμος κοντά στον πολιτισμό, αν και «έχει αποδείξει ότι όταν βρίσκει κάποιο λόγο να συμμετέχει δεν περιορίζεται από ο,τιδήποτε κι έρχεται στις εκδηλώσεις».

Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος και μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, Άκης Σακισλόγλου, υπογράμμισε πως «είναι οξύμωρο να ζητάς από τον κόσμο να παρακολουθήσει τέχνη όταν έχει ανάγκη από βασικά αγαθά, αλλά είναι μια ανάγκη κι αυτό. Προσπαθήσαμε να έχουμε και εκδηλώσεις χωρίς εισιτήριο, με ελεύθερη είσοδο και ο κόσμος ανταποκρίθηκε θετικά σε όλες τις κινήσεις μας».

“Δει, δη, χρημάτων”

Ο Άκης Σακισλόγλου τόνισε πως «το Φεστιβάλ χρειάζεται μεγάλη στήριξη για να υπάρξει μελλοντικά. Στήριξη όχι μόνο από την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά μια συνολική στήριξη γιατί πρέπει να αποδείξουμε και στη τοπική κοινωνία ότι υπάρχει ανάγκη για τον πολιτισμό».

Στη συνέχεια της συνέντευξης Τύπου το λόγο πήραν κάποιοι από τους καλλιτέχνες και συντελεστές εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο δεύτερο μέρος του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών.

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Κιουρτσίδης, που θα παρουσιάσει το «SummerExit Vintage Edition» με τους Puppeteears (Πέμπτη 27/8) στη Μικρή Σκηνή, επισήμανε πως «το Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης και ειδικότερα στο δυτικό της κομμάτι». Πηγαίνοντας το σκεπτικό του ακόμα παραπέρα, είπε χαρακτηριστικά πως «σε λίγο καιρό, η συνεύρεση σε πολιτιστικούς χώρους θα αποτελεί ένδειξη αντίστασης στους καιρούς που ζούμε»!

Οι νεαροί τραγουδοποιοί Γιώργος Γελαράκης και Άκης Μπαρούτας ανοίγουν με τις συναυλίες τους, σήμερα και αύριο αντίστοιχα, στην Ανοιχτή Σκηνή το δεύτερο μέρος του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών.

«Έχουμε βρει έναν τρόπο να εκφραζόμαστε», είπε ο Γιώργος Γελαράκης και το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών μας δίνει την ευκαιρία να το πράξουμε ελεύθερα».

Ο Άκης Μπαρούτας μίλησε για την Ανοιχτή Σκηνή και τόνισε πως «σε μια κοινωνία που γκρεμίζεται καθημερινά είναι πολύ σημαντικό να κρατά ο κόσμος την αισθητική του και η Ανοιχτή Σκηνή το επιτυγχάνει αυτό».

Η εκδήλωση που αναβλήθηκε… δις

Για μια σχεδόν… καταραμένη εκδήλωση, που αναβλήθηκε δυο φορές (!) εξαιτίας βροχής και που τώρα θα γίνει (οπωσδήποτε!) την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου, μίλησε ο Μπάμπης Μπατμανίδης. Το «Ας περιμένουν οι γυναίκες», η εμβληματική ταινία του Σταύρου Τσιώλη, θα παρουσιαστεί με μοναδικό και ιδιαίτερο τρόπο, σε μια συναυλία με τα τραγούδια της ταινίας και με τη συμμετοχή του Αργύρη Μπακιρτζή.

«Το ‘’Ασ περιμένουν οι Γυναίκες’’ (όπως είναι η… σωστή γραφή του τίτλου) είναι μια ταινία του 1997, που όμως είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, σαν τις κωμωδίες του Αριστοφάνη που λένε», εξήγησε με σκωπτική διάθεση ο Μπάμπης Μπατμανίδης. «Έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση του σκηνοθέτη, μέσα από αυτή την εκδήλωση είναι μια ευκαιρία να γνωρίσει ο κόσμος και τις υπόλοιπες ταινίες και τραγούδια του Σταύρου Τσιώλη« είπε.

Τέλος, μέσα στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, υπάρχει κι ένα άλλο, μονοήμερο φεστιβάλ χιπ χοπ μουσικής, το «The Sound of City Festival, Vol. 1» (Παρασκευή 11/9), για το οποίο μίλησε ο συμμετέχων Unknown Artist: «Το Φεστιβάλ είναι μια νέα ευκαιρία γιατί αυτό που κάνουμε είναι ένας μουσικός χώρος παρεξηγημένος, που θεωρείται ότι αφορά σ’ ένα μικρότερο κοινό, ηλικιακά και ποιοτικά. Είναι μια ευκαιρία να αναδειχθούν ήχοι και καταβολές αυτής της μουσικής σκηνής και είναι τιμή μου που συμμετέχω σε αυτό».