Την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, γιατί κατά την ψηφοφορία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου της συμφωνίας έπεσε κάτω από το όριο των 120 βουλευτών και θεωρεί ότι υπάρχει θεσμική δυσαρμονία.


Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν συγκεκριμένα ότι αυτό θα γίνει μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της εκταμίευσης της δόσης στις 20 Αυγούστου.

«Αν θέλει ο κ. Τσίπρας εκλογές, θα χρησιμοποιήσω μια δική του έκφραση, όχι, όμως ρατσιστικά, όπως τη χρησιμοποίησε ο ίδιος: Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Οι εκλογές θα είναι καταστροφή για τη χώρα. Η ψήφος εμπιστοσύνης είναι ένα καλό σενάριο. Ας έρθει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Εμείς δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Ψήφο εμπιστοσύνης στα ψέμματα του Τσίπρα και των ΑΝΕΛ, δε δίνουμε», δήλωσε πριν από λίγο στον Σκάι ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρ. Παπαμιμίκος. Έδειξε, έτσι, ότι η επιλογή του πρωθυπουργού, αυτήν τη φορά, ή είναι μια τρύπα στο νερό, ή... σικέ!

Στο ερώτημα «και τι θα αλλάξει, δηλαδή, με μια ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή;», η απάντηση είναι: «Τίποτα»! Αν δεν υπάρχει, δηλαδή, συνεννόηση με την Αριστερή Πλατφόρμα για να καταψηφίσει την κυβέρνηση Τσίπρα (αν, δηλαδή, το παιχνίδι δεν είναι σικέ), τότε από την ψηφοφορία, η κυβέρνηση θα πάρει τις ψήφους όλου του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ κι έτσι θα συνεχίσει να κυβερνά με πλειοψηφία, η Αριστερή Πλατφόρμα θα συνεχίσει να έχει ισχυρό λόγο σε μια κυβέρνηση "Αριστεράς" και οι ΑΝΕΛ να είναι κυβερνητικός εταίρος. Τα νομοσχέδια θα έρχονται στη Βουλή, θα περνούν με τις ψήφους των... άλλων και, ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Οι του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι και επαναστάτες και μνημονιακοί. Και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ, δηλαδή. 

Αν, πάλι, υπάρχει συνεννόηση Αριστερής Πλατφόρμας - ΣΥΡΙΖΑ και οι πρώτοι δεν δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα, τότε (με σικέ παιχνίδι) στις επόμενες εκλογές κατεβαίνουν δυο διαφορετικά κόμματα, όπως δείχνουν όλα ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα χάσει από τη δύναμή του, το ποσοστό του θα μεγαλώσει με τη συμμετοχή του... κόμματος της Αριστερής Πλατφόρμας στη νέα κυβέρνηση, η στήριξη των ΑΝΕΛ (αν μπουν στη Βουλή) είναι δεδομένη κι έτσι προκύπτει... τρικομματική κυβέρνηση με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τους εταίρους - δανειστές μας...

Το γεγονός είναι ένα: Η διαδικασία βολεύει μόνον τον ΣΥΡΙΖΑ. Σίγουρα δεν βολεύει τη χώρα και, κυρίως, τον ιδιωτικό τομέα που περιμένει πως και πως να σταθεροποιηθεί έστω και με κάπιταλ κοντρόλς το οικονομικό περιβάλλον, για να πάρει μια (μικρή) ανάσα. Αλλά, αλήθεια, μια κυβέρνηση της Αριστεράς, πόσο νοιάζεται για την ιδιωτική πρωτοβουλία; Και γιατί να την ενδιαφέρει; Μήπως θα επαναφέρει το (ψέμα) της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ για να πάρει την ψήφο τους; Όχι, βέβαια!

Πώς θα γίνει η διαδικασία

Τη διαδικασία υποβολής πρότασης εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, της συζήτησης αυτής και της ψήφισής της ορίζουν το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής.

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η Κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη.

Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.