Ρεπορτάζ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ


Σοκ έξω από το περιβαλλοντικό πάρκο Δερβενίου στη Θεσσαλονίκη! Κατσίκες γιδοβοσκού έπεσαν κεραυνοβολημένες μόλις πήγαν να ξεδιψάσουν σε πηγή που ανάβλυζε στη βάση της παλιάς χωματερής.


Το περιστατικό καταγράφηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 6 Αυγούστου, σε βοσκότοπο ανάμεσα στα όρια Λητής και Φιλύρου, στο τεχνητό λόφο που κατασκευάστηκε για να καλύψει τα απόβλητα της παλιάς χωματερής του νομού Θεσσαλονίκης. Στον ίδιο λόφο και σε απόσταση περίπου 100 μέτρων είναι το περιβαλλοντικό πάρκο, με παιδικές χαρές, που βρίσκεται στην κορυφή της χωματερής που αναπλάστηκε. Είναι μια περιοχή, που ενδιαφέρει άμεσα και τους κυνηγούς, καθώς πρόκειται για έναν παραδοσιακό λαγότοπο, ενώ υπάρχουν και πεδινές πέρδικες. Μετά το περιστατικό αυτό, καλό θα είναι και οι κυνηγοί να προσέχουν, έως ότου επιληφθούν οι αρμόδιοι και να μην προσεγγίζουν τα σκυλιά τους στο επίμαχο σημείο.




Ο κτηνοτρόφος, Νίκος Παπαδόπουλος, από το Φίλυρο Θεσσαλονίκης, βοσκούσε αμέριμνος το κοπάδι του. Ήταν μια συνηθισμένη μέρα. Ούτε που φανταζόταν αυτό που θα εκτυλισσόταν σε λίγο μπροστά στα μάτια του.

Ήταν δυόμιση η ώρα, όταν τα γίδια του έφτασαν στον παλιό λόφο της χωματερής, κινούμενα κατά μήκος της τσιμεντένιας τάφρου που συγκεντρώνει τα νερά ενός φυσικού χειμάρρου, ο οποίος ξεκινάει από το Φίλυρο, περνάει από τη Νέα Ευκαρπία και τη γέφυρα Σταυρούπολης για να χυθεί στο Θερμαϊκό κόλπο.

Ξαφνικά κάποια γίδια άρχισαν να τρεκλίζουν και να πέφτουν κάτω σφαδάζοντας και βγάζοντας από το στόμα τους αφρούς!



«Έτρεξα πανικόβλητος! Ήταν μια γούρνα που ανάβλυζε μαύρο νερό που άφριζε. Τα κατσίκια μόλις είχαν πιει νερό. Δεν πήγαν ούτε 20 μέτρα κι έπεσαν ένα εδώ- ένα εκεί. Τηλεφώνησα στο γιο μου, που ήταν πιο πάνω να φέρει ένα μαχαίρι να τους κόψω τα αφτιά, να φύγει το αίμα. Μέσα σε 5 με δέκα λεπτά είχαν ξεψυχήσει και τουμπανιαστεί! Μου ήρθε να κλαίω. Τρεις κατσίκες έμειναν στον τόπο, άλλη μια τρεκλίζοντας σαν μεθυσμένη χάθηκε μέσα στα πουρνάρια. Κυνήγησα το κοπάδι μακριά, προς τη στάνη μου. Ούτε κατάλαβα πόσα ζώα έχασα. Ο γιος μου, από ένα πρόχειρο υπολογισμό μου είπε ότι έλειπαν ακόμη ένα κριάρι, μια κατσίκα και δυο προβατίνες».

Αμέσως ο κτηνοτρόφος επικοινώνησε με την άμεση δράση. Η πρώτη κλήση έγινε στις 2.40’. Ακολούθησαν άλλες τρεις, ανά μισή ώρα, για να εμφανιστεί τελικά ένα τζιπάκι της Αστυνομίας στις 4.45΄.




Στο μεταξύ, άρχισε ένα μαραθώνιο τηλεφωνημάτων και προς τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, τόσο του δημοσίου, όσο και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ζητήσει τη συνδρομή των ειδικών επιστημόνων, αλλά μάταια. Δεν απαντούσε κανείς!

Νωρίτερα, ο γιος του κτηνοτρόφου, Δημήτρης, πήγε μέσα στο Περιβαλλοντικό Πάρκο. Εκεί, όπως είπε υπήρχε μόνο ένας συμβασιούχος υπάλληλος.

«Ο υπάλληλος, πανικόβλητος,  μου είπε ότι θα ενημέρωνε τα μέλη της διοίκησης κι ότι θα ερχόντουσαν να δουν τι συνέβη. Αλλά, οι ώρες πέρασαν και ούτε φωνή ούτε ακρόαση από κανέναν τους», τόνισε ο Δημήτρης, κάτι που διαπίστωσαν και τα «ΚΝ», αφού έως και 6 το απόγευμα, δεν φάνηκε κανείς.
Οι αστυνομικοί, που έφτασαν επιτόπου και κατέγραψαν το περιστατικό, ανέφεραν ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες θα ήταν κλειστές όλο τον Αύγουστο. Άρα ήταν δύσκολα να κρατηθούν τα νεκρά ζώα για να εξεταστούν και να πιστοποιηθεί η αιτία θανάτου.



Με παρέμβαση των «ΚΝ», επικοινώνησε μαζί μας, όπως και με τον κτηνοτρόφο, η προϊσταμένη του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, αστυνόμος Σοφία Κουσίδου, η οποία συνέστησε στον κ. Παπαδόπουλο να βρει πάση θυσία κτηνίατρο για να πάρει δείγματα από τα νεκρά ζώα.

Έτσι, πατέρας και γιος μαζί με έναν φίλο τους που κατέφθασε φόρτωσαν στο αγροτικό τους δύο από τις νεκρές κατσίκες, ενώ την άλλη την άφησαν εκεί, για το ενδεχόμενο να δεήσουν οι αρμόδιοι του Περιβαλλοντικού Πάρκου να δουν τι συνέβη.

Οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, δίχως καμιά βοήθεια από τις επίσημες κρατικές υπηρεσίες, τελικά κράτησαν δείγματα από τα νεκρά ζώα, με την καθοδήγηση κτηνιάτρου της περιοχής.

Το πρωί της επομένης, η προϊσταμένη του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας, επικοινώνησε με τα «ΚΝ», ζητώντας τη συνδρομή μας για να πάει για επιτόπια έρευνα στο σημείο όπου έγινε το τραγικό περιστατικό.

Εκεί, με τη βοήθεια ενός ακόμη συναδέλφου της έκαναν τη δική τους αυτοψία, φωτογραφίζοντας τα σημεία όπου ανάβλυζε ακόμη το νερό, όπου είχαν πιει τα γίδια, προκειμένου να συντάξουν τη δική τους έκθεση.

Παράλληλα, η προϊσταμένη του Τμήματος, είχε επικοινωνήσει με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ζητώντας από ειδικούς επιστήμονες να επισκεφτούν την περιοχή και να πάρουν δείγματα τόσο από την «πηγή», όσο κι από έναν αγωγό που διοχετεύει νερό στη τάφρο που συγκεντρώνει τα όμβρια ύδατα του χειμάρρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος αδυνατούσαν, για διαφόρους λόγους- ίσως λόγω των καλοκαιρινών αδειών- να κινητοποιηθούν άμεσα, αλλά υποσχέθηκαν ότι θα το πράξουν τις επόμενες ημέρες.

«Είναι τρελό!», διαμαρτύρεται ο κτηνοτρόφος. «Είχα πάει πριν δυο χρόνια και είχα πει στους υπευθύνους του πάρκου, ότι αναβλύζουν λύματα και τρέχουν στο έδαφος, καταλήγοντας στην τσιμεντένια τάφρο. Το ίδιο έκανε και πριν λίγο καιρό. Μου έλεγαν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τελευταία ήρθαν έκαναν κάποιες ψιλοδουλειές. Έκαναν μια φυσική γούρνα, τοποθέτησαν ένα λάστιχο ποτίσματος στην άκρη της και από κει διοχέτευσαν το κατάμαυρο ζουμί στο κοντινό φρεάτιο. Αυτό ήταν όλο! Έκαναν μια πηγή-δηλητήριο! Έριξαν και κάποια κλαδιά δένδρου από πάνω και ησύχασαν. Μην ανησυχείς έλεγαν συνέχεια, αλλά όλο αυτό το τεχνητό βουνό είναι μια τοξική βόμβα! Έχουν βάλει μεγάλους σωλήνες για να ξεθυμαίνουν τα απόβλητα που σαπίζουν και να μην γίνουν εκρήξεις. Όμως, τα ζουμιά βγαίνουν στην επιφάνεια σαν από πηγή και όπως αποδείχτηκε από τα κατσίκια μου, σκοτώνουν σε λίγα λεπτά. Είναι κίνδυνος-θάνατος!», καταλήγει ο κτηνοτρόφος, που  αναρωτιέται αν θα βρει το δίκιο του, παρόλο που θα κινηθεί και δικαστικά κατά παντός υπευθύνου.

*Το κείμενο του Δημήτρη Μιλτιάδη δημοσιεύτηκε στα Κυνηγετικά Νέα