Της ΧΑΡΑΣ ΛΕΜΟΝΗ

Aισιόδοξος για την Οικονομία της Ελλάδας και την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές εμφανίστηκε σήμερα, Τρίτη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, παρουσιάζοντας το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας για την τετραετία 2015-2018, αλλά και το νέο εμπορικό σήμα της Cosmote.

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει πολιτικός ένθεν και ένθεν που θα επιτρέψει να δημιουργήσει πρόβλημα στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμάζ και πρόσθεσε: «Και το 2012 ήμουν αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν καλά, πράγμα που τελικά συνέβη. Το ίδιο αισιόδοξος είμαι και τώρα ότι στο τέλος θα επικρατήσει η λογική και θα υπάρξει συμβιβασμός». 

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να παραχωρήσει ο ΟΤΕ στο Δημόσιο τα ταμειακά του διαθέσιμα, που ανέρχονται σε 1 δισ. Ευρώ, ο επικεφαλής της εταιρείας τόνισε ότι ουδέποτε τέθηκε τέτοιο θέμα από την κυβέρνηση. Πρόσθεσε ωστόσο ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αρμόδιοι να αποφασίσουν είναι οι μέτοχοι της εταιρείας και όχι ο ίδιος.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πώλησης του 10% των μετοχών που συνεχίζει να ελέγχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ (κάτι που προτείνουν και οι δανειστές), ο κ. Τσαμάζ είπε ότι είναι θέμα των μετόχων. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν είναι σε γνώση του συζητήσεις ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και τη DeutscheTelekom, η οποία έχει το δικαίωμα προαίρεσης.

Το επενδυτικό πλάνο του ΟΤΕ

Αναφερόμενος στο τετραετές επενδυτικό πλάνο της εταιρείας είπε ότι ανέρχεται σε 1,2 δισ. Ευρώ και ότι θα υλοποιηθεί από ίδια κεφάλαια, χωρίς παρεκκλίσεις. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη πενταετία ο ΟΤΕ προχώρησε σε επενδύσεις πάνω από 2 δισ. Ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτό το ποσό η αγορά φάσματος στην κινητή τηλεφωνία.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, στόχος της διοίκησης είναι να αυξηθεί η διείσδυση του VDSL (και του VDSL2) στο 40% του πληθυσμού της χώρας μέχρι το τέλος του έτους (από 30% στα τέλη του 2014) και του δικτύου 4G στην κινητή τηλεφωνία στο 80% του πληθυσμού (από 70% στα τέλη του προηγούμενου έτους. 

Μίλησε για τις νέες συνδυαστικές υπηρεσίες (σταθερής, κινητής τηλεφωνίς, Internet και τηλεόρασης) που ετοιμάζει ο ΟΤΕ, ενώ έκανε λόγο και για νέα υβριδική υπηρεσία OΤΕ TV που θα συνδυάζει την ποιότητα εικόνας του δορυφόρου με τη διαδραστικότητα του διαδικτύου (π.χ. για τη δυνατότητα ενοικίασης ταινιών, κλπ).

Ο επικεφαλής της εταιρείας εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία της πλατφόρμας ΟΤΕ TV. Είπε ότι από την υπηρεσία αυτή τα έσοδα της εταιρείας το 2014 ανήλθαν σε 80 εκατ. Ευρώ με 375.000 συνδρομητές, ενώ μέχρι το τέλος του 2015 προέβλεψε έσοδα περίπου 100 εκατ. Ευρώ με στόχο τους 400.000 συνδρομητές. 

Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανή εξαγορά της συνδρομητικής πλατφόρμας Nova από τη Forthnet, επισήμανε ότι η πλευρά της τελευταίας κωλυσιεργούσε και αναζητούσε επιπλέον προσφορές από αυτή που είχε καταθέσει η εταιρεία και ότι «από πέρυσι το καλοκαίρι οι συνθήκες έχουν αλλάξει». Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξαγοράς, αν η προσφορά – όπως είπε – είναι πολύ ελκυστική.

Εθελουσία έξοδος

Αναφερόμενος στην εθελουσία έξοδο, που ανακοίνωσε η εταιρεία το Μάιο, είπε ότι συμμετείχαν 800 εργαζόμενοι, έναντι του αρχικού σχεδίου για 600 αποχωρήσεις. Πρόσθεσε ότι το συνολικό κόστος της τελευταίας εθελουσίας εξόδου ανέρχεται σε 110 εκατ. Ευρώ και ότι από αυτό δεν επιβαρύνεται το Δημόσιο. Την ίδια ώρα, η εταιρεία προχωρά στην πρόσληψη τουλάχιστον 300 εργαζομένων, κυρίως στον τεχνικό τομέα, πλέον των 2.000 προσλήψεων που έχει κάνει τα τελευταία δυόμιση χρόνια. 

Το νέο σήμα της Cosmote


Παρουσιάζοντας το νέο εμπορικό σήμα της Cosmote, τόνισε ότι διατηρείται το γνωστό εμπορικό σήμα του OΤΕ, παρά τη σχετική φημολογία. Με το νέο εμπορικό σήμα της Cosmote “φέρνουμε πιο κοντά τα δύο brands, OTE και Cosmote. Το σήμα της Cosmote ανανεώνεται, γίνεται πιο μοντέρνο. Τα γράμματα που σχηματίζουν τη λέξη ΟΤΕ θα φαίνονται πολύ πιο έντονα, με μπλε χρώμα. Ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να είναι η σφραγίδα εγγύησης για κάθε υπηρεσία που προσφέρουμε και θα έχει παρουσία παντού», τόνισε ο κ. Τσαμάζ.