Δυο εργαζόμενοι στις εργολαβίες του ΑΠΘ καταδικάστηκαν, χθες, Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015, σε δέκα ημέρες φυλάκιση ο καθένας και χρέωση των δικαστικών εξόδων, μετά από μηνύσεις του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ,  Γιάννη Μυλόπουλου και του πρώην αντιπρύτανη Γιάννη Παντή.

Μάλιστα, ο τελευταίος επιλέχθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από το ΑΠΘ όπου βρίσκονταν ως καθηγητής βιολογίας, να αναλάβει την προεδρία του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, ενώ και για τον κ. Μυλόπουλο ακούγεται, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, ότι θα καταλάβει θέση.

Σύμφωνα με την καταγγελία του ΕΚΘ, τους δυο εργαζόμενους, "από τη μια η πρώην διοίκηση του πανεπιστημίου τους άφησε απλήρωτους και τους οδήγησε στην ανεργία και από την άλλη τους "φόρτωσε" με πολλά δικαστικά έξοδα".  Μάλιστα, χαρακτηρίζει "συνήθη τακτική της τότε πρυτανείας Μυλόπουλου-Παντή που στόχο είχε την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης αλλά και του ιδίου του συνδικαλιστικού κινήματος με καταγγελίες, αναφορές και μηνύσεις σε βάρος ακόμα και του προέδρου του Ε.Κ.Θ. αλλά και μελών της διοίκησης του". 

Το Ε.Κ.Θ. καλεί, την κυβέρνηση της "Αριστεράς" να πάρει θέση, αφού οι μηνυτές είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ "που αξιοποιήθηκαν ή όπως διαφαίνεται θα αξιοποιηθούν σε καίριες θεσμικές θέσεις οργανισμών και φορέων της πόλης". 

Η υπόθεση αφορά το 2012, τότε που οι εργολαβικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ ξεκίνησαν σειρά κινητοποιήσεων προκειμένου να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους αλλά και να μην απολυθούν, αφού οι συμβάσεις τους έληγαν. Υπενθυμίζεται πως εκείνη την περίοδο περισσότεροι από 650 εργολαβικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ απομακρύνθηκαν από τη θέση τους και συμπεριελήφθησαν στο μακρύ κατάλογο των ανέργων της πόλης. Οι τότε κινητοποιήσεις των εργολαβικών υπαλλήλων κορυφώθηκαν με απεργίες διαρκείας, στάσεις εργασίας και περιφρούρηση της απεργίας σε χώρους του ΑΠΘ, πάντα μετά από ομόφωνες αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων.

Στην ανακοίνωσή του, το ΕΚΘ καταγγέλλει ότι οι καταλήψεις έγιναν "με την ανοχή και τη συναίνεση των κκ. Μυλόπουλου και Παντή στην αρχή, αφού οι τελευταίοι τους χρησιμοποίησαν προκειμένου να πιέσουν το υπουργείο Παιδείας για επιπλέον χρηματοδότηση. Η παρότρυνσή τους μάλιστα, έγινε παρουσία σημερινής βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ"!  

Αργότερα, όμως, οι κκ. Μυλόπουλος και Παντής κάλεσαν τους εργαζόμενους να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους, κάτι που οι εργαζόμενοι δεν έπραξαν, αφού ούτε οι απολύσεις ανακλήθηκαν, ούτε οι συμβάσεις ανανεώθηκαν, ούτε τα δεδουλευμένα πληρώθηκαν. Τότε η πρυτανεία απάντησε με μηνύσεις και κατονόμασε ως υπεύθυνους για τις περιφρουρήσεις των απεργιών το Ε.Κ.Θ. και τους δυο υπαλλήλους που καταδικάστηκαν χθες(ο πρώτος τυγχάνει και μέλος της διοίκησης του Ε.Κ.Θ.). 

Για τη χθεσινή καταδίκη των δυο συναδέλφων καλούμε την κυβέρνηση να πάρει θέση και μάλιστα "άμεσα. Πως είναι δυνατόν άνθρωποι που διώκουν συνδικαλιστικούς αγώνες και εργαζόμενους, τους οποίους οδήγησαν στην ανεργία, να τοποθετούνται σε θέσεις προέδρων δημοσίων οργανισμών, όπως στην περίπτωση του κ. Παντή στον ΟΛΘ, ή να προαλείφονται για άλλα κρατικά πόστα, όπως θέλουν τα δημοσιεύματα τον κ. Μυλόπουλο; Αλήθεια, συμφωνεί η κυβέρνηση της "Αριστεράς" με τις ενέργειες στελεχών και υποστηρικτών της και τους αναβαθμίζει και σε κυβερνητικά στελέχη", ρωτά στην ανακοίνωσή της η διοίκηση του Ε.Κ.Θ.