Τα... άκουσε από όλες τις παρατάξεις ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό του 2014 του δήμου Θεσσαλονίκης.


Μπορεί ο τόμος των 74 σελίδων να ήταν γεμάτος έργα, αυτό, όμως, όπως φάνηκε, δε συγκίνησε τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης.

Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, στην εισήγησή του, δήλωσε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης  πορεύτηκε με οδηγούς την περαιτέρω οικονομική και λειτουργική εξυγίανση, αλλά και την εξοικονόμηση πόρων, ταυτόχρονα με την εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης. «Αποπληρώσαμε σχεδόν πλήρως τα χρέη προς τους προμηθευτές, μειώσαμε περαιτέρω τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη κατά επιπλέον 5% και συνεχίσαμε την προσέλκυση κονδυλίων από εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα» ανέφερε ο Δήμαρχος και συμπλήρωσε ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης συνεχίζει να είναι πλεονασματικός. 

Η τοποθέτησή του αυτή ήταν η αφορμή για τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης "Εντάξει" Μάκη Κυριζίδη, να υπογραμμίσει ότι τα ίδια ακριβώς είχαν ειπωθεί και... πέρσι. Στάθηκε, μάλιστα, στην επισήμανση του δημάρχου πως, το 2014, μέσα σε ένα εξάμηνο μετά τις εκλογές, η διοίκηση παρουσίασε έργο, για να του θυμίσει πως και πριν τις εκλογές, πάλι η παράταξη της "Πρωτοβουλίας" ήταν διοίκηση! Υπογράμμισε, ακόμη, την υπόσχεση για τη δημιουργία "μικρών δημαρχείων", που υπάρχει στους απολογισμούς από το...2011, αλλά και τη μείωση δαπανών στη Δημοτική Τηλεόραση που υπάρχει από το... 2012.

Για απολογισμό copy paste έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Δ. Κούβελας. "Στην εποχή μου το έλεγαν... πατιτούρα", θύμισε.

Ο Γ. Αβαρλής, από την παράταξη "Θεσσαλονίκη Ανοικτή Πόλη" υπογράμμισε πως αυτό που κατάφερε ο δήμος ήταν εισπράττει περισσότερα! "Έγινε εισπρακτικός μηχανισμός", είπε για να υπογραμμίσει πως, ειδικά στα έργα που αναφέρονται στον απολογισμό, αυτά παραλήφθηκαν με πολλές κακοτεχνίες.

Ο Γ. Δελλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" τόνισε πως "η διοίκηση Μπουτάρη προωθεί αντιλαϊκή πολιτική" και πρόσθεσε πως "συνεργάστηκε μια χαρά με τις πέντε τελευταίες κυβερνήσεις μέσα σε τέσσερα χρόνια", για να υποστηρίξει πως "οι εργολάβοι έχουν, κυριολεκτικά, περικυκλώσει το δήμο".

Η επικεφαλής της παράταξης "Γειτονιές σε Δράση" Ελεάννα Ιωαννίδου ζήτησε περισσότερες κοινωνικές δράσεις, θεσμοθέτηση "ηθικής τράπεζας" και "ανταλλακτικού νομίσματος, που θα μας εξασφάλιζε αυτάρκεια".

Ο Γ. Ρακκάς, επικεφαλής της παράταξης "Μένουμε Θεσσαλονίκη" υπογράμμισε την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε έργα που, καλά - καλά, δεν έχουν ολοκληρωθεί, λέγοντας πως "η πραγματική κοινωνική ωφέλεια έχει εξαφανιστεί" και χαρακτήρισε "ακριβή" την κοινωνική πολιτική του δήμου, φέρνοντας ως παράδειγμα το Φιλοξενείο της Παπάφη το οποίο, όπως είπε, έχει "κόστος για κάθε φιλοξενούμενο 18.000 ευρώ".

Μπορείτε να διαβάσετε τον απολογισμό του δήμου Θεσσαλονίκης με κλικ εδώ.