Αναζητήστε τον ψεύτη! Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της ανάρτησης, αφού, είναι σαφές ότι ο μεν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση της χώρας λέει ψέματα, η δε κυβέρνηση απαντά πως ο ψεύτης είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Τι είπε, όμως, ο Γιούνκερ στην περίφημη σημερινή συνέντευξη τύπου;

Απηύθυνε κάλεσμα στους Έλληνες να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, υποστηρίζοντας ότι το «όχι» θα σημαίνει ότι η Ελλάδα λέει «όχι» στην Ευρώπη. Είπε ότι θα ήταν συνετό η κυβέρνηση να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό εν όψει του δημοψηφίσματος και πρόσθεσε ότι δεν είχε ενημερωθεί από τον Πρωθυπουργό για τις προθέσεις του. Ακόμη, ανέφερε ότι δεν τον κατηγορεί για την επιλογή του, αλλά και πως εξεπλάγη από αυτήν την εξέλιξη και απογοητεύτηκε.

Όπως είπε, την Παρασκευή δεν επετεύχθη συμφωνία λόγω της απόφασης για δημοψήφισμα και της απόφασης να γίνει μια εκστρατεία για το «όχι». Κατά τον κ. Γιούνκερ, η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει μια δημοκρατία εναντίον 18 και «αυτό δε βοηθάει κανέναν ευρωπαίο πολίτη κανέναν έλληνα πολίτη». 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε δίκαιη τη δέσμη μέτρων που πρότειναν οι θεσμοί εξήγησε ότι σήμερα δεν έχει να κάνει νέες προτάσεις και πρόσθεσε ότι από την πλευρά της Ε.Ε. «η πόρτα είναι ακόμη ανοιχτή».

«Δεν έχουμε φτάσει τελεσίδικα σε ένα αδιέξοδο - Πιέζει όμως ο χρόνος, είμαστε στο τελευταίο δευτερόλεπτο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις είπε ότι έγινε απροσδόκητα και τη χειρότερη στιγμή. Δήλωσε προδομένος και απογοητευμένος για την τροπή που πήραν οι συνομιλίες και είπε πως ο ίδιος έκανε τα πάντα και πως δεν του αξίζει η επικριτική στάση από την πλευρά της Αθήνας.

«Έκανα τα πάντα, έκανα ό,τι μπορούσα για να έχουμε μια επιτυχή κατάληξη», σημείωσε και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τον θόρυβο και την οργή που εκφράστηκε το Σάββατο το βράδυ. Μάλιστα, ανέφερε ότι γίνεται λόγος για τελεσίγραφο και διερωτήθηκε ποιος λειτούργησε έτσι. «Ποτέ δεν υπήρχε κανένα τελεσίγραφο προς την Ελλάδα, θέλαμε μια δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία» είπε, ενώ σε ό,τι αφορά την πρόταση των θεσμών ανέφερε πως δεν υπάρχουν περικοπές συντάξεων ούτε μειώσεις στον προϋπολογισμό της άμυνας.

Υποστήριξε ακόμη ότι η δέσμη μέτρων που προτάθηκε είχε στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη και σήμαινε περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερες επενδύσεις. Άλλωστε, κατά τον πρόεδρο της Κομισιόν, η κυβέρνηση αντί να αποχωρήσει, θα μπορούσε να προτείνει ισοδύναμα μέτρα. 

Ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι η πορεία της Ε.Ε. χρειάζεται συμβιβασμούς και συμφιλίωση, όπως και κατανόηση εκατέρωθεν και τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αντιπαραθέσεις εθνικών 
συμφερόντων. «Μόνο με διάλογο μπορούν να διευθετηθούν οι διαφορές στην Ευρώπη», επεσήμανε και σχολίασε με νόημα ότι «στη ζώνη του ευρώ υπάρχουν 19 δημοκρατίες, όχι μία έναντι 18, ούτε 18 έναντι μίας».

Ειλικρίνεια ζήτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Απαραίτητο στοιχείο ως ένδειξη καλής πίστης και αξιοπιστίας σε μία διαπραγμάτευση είναι η ειλικρίνεια», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τα είπαν τηλεφωνικά πριν τη συνέντευξη Ζαν Κλοντ - Αλέξης

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πριν την συνέντευξη του τελευταίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας Πρωθυπουργός διατύπωσε τη θέση ότι το να παρεμποδίζεται η δημοκρατική έκφραση του ελληνικού λαού με το κλείσιμο των τραπεζών είναι έξω από τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης.

Επίσης, επεσήμανε στον Πρόεδρο της Κομισιόν ότι ο ίδιος, ως Ευρωπαίος πολιτικός, οφείλει να υπερασπιστεί τις παραδόσεις της Ευρώπης, ώστε ο ελληνικός λαός να αποφασίσει την Κυριακή απερίσπαστος. 


Στην κατεύθυνση αυτή, του ζήτησε να συμβάλλει ώστε να επεκταθεί για λίγες μέρες το πρόγραμμα και να αποκατασταθεί η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας. 

Χουντής: Ωμή παρέμβαση στη χώρα

Ωμή παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της χώρας καταλογίζει στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».


Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση για τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος ζήτησε από τους Έλληνες να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα, ο κ. Χουντής είπε ότι «υπάρχει ωμή παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της χώρας από θεσμικούς παράγοντες που πρέπει να σέβονται το ρόλο τους, αλλά και από πρόσωπα που θέλουν να φιλοτεχνήσουν ένα πρόσωπο φιλελληνικό, με σκοπό να παίξουν τον κύριο προπαγανδιστή στο δημοψήφισμα για το "ναι", στα τελεσίγραφα που δίνει η Κομισιόν, που δίνουν οι θεσμοί». Αυτό δεν έχει ξαναγίνει, συμπλήρωσε.