Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι ως πρός την εξέλιξη της μετασεισμικης δραστηριότητας από τον σεισμό 5,3 βαθμών Ρίχτερ, τα ξημερώματα στον Βόρειο Ευβοϊκό. 


Οπως είπε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιντούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, μέχρι στιγμής όλοι οι μετασεισμοί είναι της τάξεως των 2 με 2,5 Ειχτερ και όχι 4 με 4,5 που θα έδειχε ότι υπάρχει εκτόνωση του φαινομένου. 

Ο κ. Χουλιάρας επισήμανε και την προειδοποίηση της Ομάδας ΒΑΝ απο τον Ιανουάριο για επικείμενο σεισμό πάνω απο 6 ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή απο τη Λαμία μέχρι το Σούνιο. Ανέφερε μάλιστα ότι ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιντούτου Ακης Τσελέντης ζήτησε προ 15νθημέρου απο τον ΟΑΣΠ να ενισχυθεί η περιοχή απο φορητό δίκτυο σεισμογράφων.

Ο προϊστάμενος ερευνών του Αστεροσκοπείου της Αθήνας κ. Καραστάθης, που μίλησε πριν λίγο στον Σκάι, χαρακτήρισε το σεισμό έναν από την ακολουθία του σεισμού της 17 Νοεμβρίου 2014. Ξεκαθάρισε, πάντως ότι δεν ενεργοποιήθηκε το ρήγμα της Αταλάντης. Τόνισε πως "από τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν προκύπτει κάποια ανησυχία".

Τα στοιχεία του σεισμού

Η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε από σεισμογράφους σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκπροσωπώντας τους φορείς του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, ο σεισμός έγινε 04:09 ώρα Ελλάδας, με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 26 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας.


Νωρίτερα σήμερα, στις 01:20 ώρα Ελλάδας, οι σεισμογράφοι του Δικτύου κατέγραψαν άσθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο δόνησης τον θαλάσσιο χώρο 119 χιλιόμετρα νότια της Ζάκρου στη Κρήτη.