efimerides_20150512_112044.jpg

Οικονομία και… μίζες στα σημερινά (Πέμπτη 14 Μαΐου 2015) πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

 

Αναλυτικά:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Βία, αίμα και προκλήσεις

Στην επίθεση κουκουλοφόρων εντός του ΑΠΘ αναφέρεται η εφημερίδα: “Την ωρα που ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη, μια μεγάλη ομάδα κουκουλοφόρων επέλεξε να κάνει έφοδο μέσα στο ΑΠΘ καταστρέφοντας τραπεζάκια φοιτητικών συλλόγων και χτυπώντας φοιτητές. Μάλιστα, από τις συμπλοκές δύο άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά και χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ για την παροχή πρώτων βοηθειών. Οση ώρα οι κουκουλοφόροι δρούσαν ανενόχλητοι, οι αστυνομικοί βρίσκονταν έξω από το πανεπιστήμιο. Ο υπουργός απλώς περιορίστηκε να επιρρίψει τις ευθύνες για την αντιμετώπιση των κουκουλοφόρων στις πρυτανικές αρχές”, γράφει η εφημερίδα.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Σημίτης με τα... όλα του!"

Η εφημερίδα γράφει ότι "ο μύθος του εκσυγχρονισμού κατέρρευσε... και μάλιστα δια στόματος του ίδιου του εμπνευστή του, του άλλοτε κραταιού πολιτικού άνδρα Κ. Σημίτη, ο οποίος επί τρεις ώρες κατέθετε χθες ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο της προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων επί πρωθυπουργία του".

ΕΘΝΟΣ: "Η πρώτη λίστα με τα φορολογικά μέτρα"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το πρώτο πακέτο με ήπιες φορο-ρυθμίσεις ενέκρινε χθες το κυβερνητικό συμβούλιο. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κίνητρα για την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και «κρυφών» καταθέσεων, περαίωση υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια, αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, επιβολή ειδικού τέλους στα ξενοδοχεία και υποχρεωτική χρήση «πλαστικού χρήματος» στις συναλλαγές".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Οι BRIGS υπόσχονται άτοκο δάνειο 25-40 δισ ευρώ!"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "ο χρόνος, μαζί με τα... ψέματα τελειώνουν για την ελληνική κυβέρνηση και η ώρα της κρίσης, όπου ξεχωρίζουν τα παιδιά από τους... ηγέτες, πλησιάζει! Ο Πούτιν αιφνιδίασε τόσο την ελληνική κυβέρνηση, όσο και την Ε.Ε., αλλά και τον αμερικανικό παράγοντα που εκφράζεται μέσω του ΔΝΤ, που δεν περίμεναν τόσο δυναμική παρέμβαση".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πόσο αυξάνονται τρόφιμα, λογαριασμοί με ΦΠΑ 18-20%"

Η εφημερίδα γράφει "ακριβότερα από 4,4% έως 6,2% τρόφιμα, εστίαση, τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς και δεκάδες άλλα αγαθά".

ΕΣΤΙΑ: "Δεν έβλεπε ο κ. Σημίτης;"

Η εφημερίδα τονίζει ότι "άραγε ήταν τόσο μύωψ ο κ. Σημίτης, ώστε να μην βλέπει τί γίνεται γύρω του; Ο τόπος βοούσε τότε για σκάνδαλα και «μίζες». Είναι δυνατόν να μην καταλάβαινε τίποτε; Και τώρα πού τα πληροφορήθηκε, δεν θα ήταν πιο γενναίο εκ μέρους του να ζητήσει ευθέως «συγγνώμη» από τον ελληνικό λαό, που τον εμπιστεύθηκε επί οκτώ ολόκληρα χρόνια;".

Η ΑΥΓΗ: "Πήγαν σε εκλογές πριν σκάσει «κανόνι»!"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "τη χαριστική βολή στη στρατηγική Σαμαρά, η οποία ηττήθηκε μεν στις εκλογές, αλλά η ομάδα του προέδρου της Ν.Δ. προσπαθούσε να τη συντηρήσει και μετεκλογικά με την ελπίδα να δικαιωθεί από κάποιο «ατύχημα» της νέας κυβέρνηση, έδωσε χθες ο Χρ. Σταϊκούρας".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Οι εντιμότατοι φίλοι του"

Η εφημερίδα υποστηρίζει "η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και μεγάλα εγχώρια και ξένα συγκροτήματα μέσων ενημέρωσης τάχθηκαν στην υπεράσπιση του κεντρικού τραπεζίτη. Μια μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να παραιτηθεί, ενώ μια άλλη θεωρεί ότι δεν είναι ο καιρός, λόγω των διαπραγματεύσεων".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Στην ύφεση ολισθαίνει η οικονομία"

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στην ύφεση ολισθαίνει η οικονομία, λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου ήταν μειωμένο κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αυξημένο μόλις κατά 0,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αλλαγή πλεύσης για τα λιμάνια

“Από τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους θα εξαρτηθεί η τύχη των λιμανιών, με την κυβέρνηση να αλλάζει σχέδιο και να εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό προκύπτει από την ξεκάθαρη δήλωση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων του ΟΛΘ, στην οποία εγκρίθηκε η αλλαγή της διοίκησης του οργανισμού”, τονίζει η εφημερίδα.

Ο ΛΟΓΟΣ: "Ερχεται «φορολογικός καύσωνας»"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "στο επίκεντρο του κυβερνητικού συμβουλίου, που συνεδρίασε χθες 6 το απόγευμα, βρέθηκε η προετοιμασία του φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, αλλά και όλες οι ανατροπές που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών στις καθημερινές συναλλαγές και τον τρόπο διενέργειας φορολογικών ελέγχων".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Με τον εκβιασμό των «άδειων ταμείων» ετοιμάζει νέα επίθεση"

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "αξιοποιώντας το γνωστό εκβιαστικό δίλημμα «των άδειων ταμείων» που χρησιμοποίησαν κατά κόρον οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛπροετοιμάζει τη νέα επίθεση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, εγκαταλείπει τις όποιες υποσχέσεις είχε δώσει και αναζητά τον τρόπο που θα πλασάρει στο λαό τη νέα συμφωνία".

ΤΑ ΝΕΑ: "Φόρο φόρο χτίζεται η συμφωνία"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με λίστα φόρων επιχειρεί να χτίσει το κυβερνητικό επιτελείο τη συμφωνία με τους δανειστές, προσπαθώντας παράλληλα να διαφυλάξει τις κόκκινες γραμμές σε εργασιακά και Ασφαλιστικό. Το Μαξίμου ευελπιστεί πως η λύση μπορεί να επέλθει έως τα τέλη Μαΐου και έτσι επιταχύνει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, ενώ συγχρόνως αρχίζει ψυχολογικό μασάζ στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και στο κόμμα".

Το ΠΟΝΤΙΚΙ: "Αντί για σωσίβιο μας έδωσαν ομπρέλα"

Η εφημερίδα γράφει "ισορροπία τρόμου για συμφωνία, ρευστότητα και πολιτικό κόστος".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κερδίστε 15 χρόνια υγείας από την άσκηση

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι “Η άσκηση που κάνει την καρδιά να λειτουργεί έντονα, μπορεί να ελέγξει τη χοληστερόλη έως και 15 χρόνια. Η κακή χοληστερόλη κορυφώνεται συνήθως στη μέση ηλικία και μετά ακολουθεί μια πτωτική πορεία. Όσοι έχουν όμως καλή φυσική κατάσταση έχουν προστασία ενάντια στις συνέπειες της χοληστερόλης, σύμφωνα με νέα έρευνα”.

ESPRESSO: Παίζω μπουνιές με τον καρκίνο

Στο προσωπικό δράμα του ηθοποιού Μιχ. Τσάκωνα αναφέρεται η εφημερίδα.

Kontranews: "Τα ήξερε όλα ο Σημίτης για το κλέψιμο που έπεφτε και μας έλεγε να πάμε να τα πούμε στον εισαγγελέα!"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "τον... τροχονόμο της διαφθοράς και της διαπλοκής παρίστανε στη διάρκεια της οκταετούς πρωθυπουργικής του θητείας ο Κώστας Σημίτης".

STAR PRESS: 100.000 ευρώ για έναν παιδικό νεφρό

“Το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων δεν περιορίζεται πια στον Τρίτο Κόσμο, αλλά επεκτείνονται σε χώρες που μαστίζει η οικονομική κρίση, όπως και η Ελλάδα, όπου οι αγγελίες ανθρώπων οι οποίοι προσπαθούν να πουλήσουν μέσω Διαδικτύου τα όργανα τους ξεπηδούν η μία μετά την άλλη”, υποστηρίζει η εφημερίδα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σχέδιο για συμφωνία"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το περίγραμμα των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση, ως τελικό σχέδιο για συμφωνία, προσδιορίστηκε στη χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη. Την εισήγηση έκανε ο Ευκλ. Τσακαλώτος. Στο non paper αναφέρεται ότι «το Κυβερνητικό συμβούλιο εξουσιοδότησε την ομάδα διαπραγμάτευσης του Brussels Group να συνεχίσει από αύριο (σήμερα) τις διαπραγματεύσεις, με επιδίωξη μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία»".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Φοροκαταιγίδα σε δύο δόσεις"

Η εφημερίδα τονίζει ότι "το «ανώδυνο» εισπρακτικό πακέτο μέτρων αναμένεται να πάρει τις επόμενες ημέρες τον δρόμο προς τη Βουλή, καθώς το «σκληρό και επώδυνο, με την αύξηση του ΦΠΑ αλλά και τα «καυτά» θέματα του ασφαλιστικού και του εργασιακού, αναμένεται να «κλειδώσει» μετά τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας, όπου η κυβέρνηση ευελπιστεί να πετύχει την πολυπόθητη πολιτική λύση, καθώς ο χρόνος της ελληνικής οικονομίας τελειώνει, αφού και τα ταμειακά διαθέσιμα πνέουν τα λοίσθια".