Υπέρ της στήριξης της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός από την Κυβέρνηση τάσσεται το 61% των πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη σύμφωνα με δημοσκόπηση της Βεργίνα TV. 


Όπως αποκαλύπτουν τα ευρήματα της έρευνας που διενήργησε η εταιρεία Interview και παρουσιάστηκαν το βράδυ της Πέμπτης 2 Απριλίου στην εκπομπή του Στέργιου Καλόγηρου και της Άννας Τσίμου «Σχολιάζοντας την επικαιρότητα» μεγάλη είναι και η πλειοψηφία των ερωτηθέντων που πιστεύει ότι αν σταματήσει η επένδυση, αυτό θα είναι αρνητικό για τον τόπο. 





Η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει την επένδυση στις Σκουριές, υποστηρίζει το 61% των πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη με το 34% να απαντά αρνητικά στο συγκεκριμένο ερώτημα ενώ ένα σημαντικό ποσοστό 59% δηλώνει υπέρ της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή,  με το 37% να είναι αντίθετο. Ταυτόχρονα η  πλειοψηφία των ερωτηθέντων (62%) θεωρεί ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τον τόπο αν σταματήσει για οποιοδήποτε λόγο η επένδυση. 

Θετικές οι επιπτώσεις για τον τόπο 

 Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 64% των δημοτών εκτιμά ότι η τοπική οικονομία ωφελείται από τη δραστηριότητα της εταιρείας με το 31% να εκφράζει την άποψη ότι αυτή ζημιώνεται. Την ίδια ώρα 55% των πολιτών θεωρεί σημαντική τη στήριξη που προσφέρει η εταιρεία για την κάλυψη αναγκών και δομών στην περιοχή όπως σχολεία, ιατρεία και αθλητισμό. 

H ταυτότητα της έρευνας
Η έρευνα είναι τηλεφωνική  και διενεργήθηκε από την εταιρεία Interview το διήμερο  30 και 31/3/2015, σε δείγμα 600 ατόμων του Δήμου Αριστοτέλη.

Η άποψη των φορέων

Προσκεκλημένοι της εκπομπής οι κ. Κ. Ευθυμίου , μέλος συντονιστικού κατά της εξόρυξης χρυσού ,Ισμέτ Αλή Χότζα, εκπρόσωπος σωματείου επιστημονικού προσωπικού ‘Ελληνικός Χρυσός» Χρ. Αδαμίδης , μέλος συντονιστικού κατά της εξόρυξης χρυσού ,Γιάννης Βερβερίδης , μέλος συντονιστικού κατά της εξόρυξης χρυσού , Κ. Μαρκογιάννης  Χημικός Διευθυντής Εργοταξίου Ολυμπιάδας και Στ Ζαχαρέας, Χημικός  Διευθυντής εργοταξίου Μαντέμ Λάκος.




Ο κ. Ευθυμίου έθεσε ως μείζον πρόβλημα τη μόλυνση του νερού της περιοχής. Στο ίδιο μήκος κύματος κ ο κ. Αδαμίδης ο οποίος έκανε λόγο για μόλυνση του νερού με αμίαντο κάτι που θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και για τον τουρισμό με συνέπεια να πληγεί οικονομικά η τοπική κοινωνία. Κατηγόρησαν την εταιρεία ότι αποκρύπτει το συγκεκριμένο υλικό από τις περιβαλλοντικές μελέτες. Ο κ. Βερβερίδης χαρακτήρισε την περιοχή «κρανίου τόπο» και έκανε λόγο για «σαλαμοποίηση» του ευρύτερου χώρου.




Ο κ. Αλή Χότζα και ο κ. Μαρκογιάννης από την πλευρά  της Ελληνικός Χρυσός  αντέκρουσαν  τις κατηγορίες υποστηρίζοντας πως υπάρχουν επιστημονικές μελέτες οι οποίες μάλιστα είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο που αποδεικνύουν ότι δεν τίθεται θέμα ούτε αμίαντου ούτε ακτινόλιθου. Σε ότι αφορά την απόφαση του ΣτΕ ο κ. Ζαχαρέας  υποστήριξε ότι η μελέτη είναι νόμιμη και επωφελής για την ελληνική οικονομία  αντικρούοντας τους ισχυρισμούς  των αντιδρώντων  ότι εξετάστηκε μόνο τυπικά το θέμα και όχι επί της ουσίας .

.Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην εκπομπή αυτή τη στιγμή απασχολούνται 1986 άτομα ενώ όπως υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας «αν το έργο εξελιχθεί  πλήρως θα δώσει δουλειά σε 5000 άτομα»


Επίσης έγιναν καταγγελίες ότι παιδιά από το Στρατώνι έχουν πέσει θύματα σχολικού εκφοβισμού και «αναγκάστηκαν να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον».