Αναγκασμένοι να πηγαίνουν στην Αθήνα, για να λάβουν πολιτικό άσυλο, είναι οι πρόσφυγες της Θεσσαλονίκης! Το γραφείο που λειτουργεί σε αστυνομικό τμήμα. αφορά μόνο σε κρατούμενους!


Αυτό αποκάλυψε ο συντονιστής του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων Γιονούς Μοχαμαντί,  σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

«Οι πρόσφυγες είναι μία ευάλωτη ομάδα που χρειάζεται ειδική μεταχείριση. Θέλουμε ακόμα μεγαλύτερη στήριξη από τους δήμους και στο θέμα της  νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες του πολιτικού ασύλου», κατέληξε ο Γιονούς Μοχαμαντί. 

Στην ίδια συνέντευξη, η δημοτική σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «Γειτονιές σε Δράση», Ελεάνα Ιωαννίδου, ανακοίνωσε πως γίνεται προσπάθεια να έχει το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών αρμοδιότητα και για τους πρόσφυγες.

Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Πρόεδρος του ΣΕΜ Δήμου Αθηναίων, αναφέρθηκε στην έκθεση «Ρατσισμός και διακρίσεις στην Ελλάδα σήμερα» του ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, που συνέταξαν ο Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Τάκης και ο φιλόλογος, πρόεδρος του Δ.Σ του Σχολείου Αλληλεγγύης «Οδυσσέας», Αντώνης Γαζάκης και η οποία θα παρουσιαστεί στη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνουν η 1η Δημοτική Κοινότητα, το ΣΕΜ Δήμου Θεσσαλονίκης και το ίδρυμα Χάινριχ Μπελ. «Πιστεύω πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα πιο τεχνοκρατικά και όχι μόνο συναισθηματικά και η έκθεση πρέπει να αποτελέσει εργαλείο προς αυτήν την κατεύθυνση» ανέφερε ο Λ. Παπαγιαννάκης. 

Ο Νικόδημος Μάινα Κινουά, το μέλος της ΜΚΟ ASANTE και του ΣΕΜ Δήμου Αθηναίων, τόνισε ότι η ένταξη των μεταναστών δεν αφορά μόνο τους ίδιους, αλλά το σύνολο των τοπικών κοινωνιών και συνέχισε: «Το θέμα είναι πώς η κοινωνία θα κατορθώσει να εντάξει στους κόλπους της μία συγκεκριμένη ομάδα, ώστε να ανακαλύψουμε και τη δυναμική που μπορεί αύτη προσδώσει στο σύνολο και να συμβάλει ως προς την εξέλιξη όλων».