-->

O Ραμίν Μπαχράνι βρέθηκε σήμερα στο Ολύμπιον, μόλις δύο ώρες μετά από την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη, για την προβολή μιας σειράς ταινιών του μικρού μήκους, που προβλήθηκαν στο πλαίσιο του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
«Συγχωρέστε μου την κούραση, έχω κοιμηθεί μόλις μια ώρα» είπε, ωστόσο η κούραση δεν φάνηκε καθόλου, αφού ο σκηνοθέτης μίλησε με όρεξη για όλες τους τις δημιουργίες – και για άλλα.

Όσοι βρέθηκαν σήμερα το μεσημέρι στο Ολύμπιον είδαν, μεταξύ άλλων, την πιο πρόσφατη ταινία μικρού μήκους του Αμερικανού Μπαχράνι, «Ο Πόλεμος της Λεμονάδας», την οποία, όπως είπε ο ίδιος, πρώτη φορά προβάλλει σε κοινό. «Ήθελα να κάνω μια ταινία για την οικονομία, χωρίς, όμως, να είναι βαρετή. Γι’ αυτό στράφηκα στην κωμωδία» είπε. Πρόκειται για μια «λοξή» ματιά στη σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα και το πώς η διαστρέβλωση των κανόνων και η διαφθορά στραγγαλίζουν τη δημιουργικότητα και την ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων στην επιχειρηματικότητα.

Ανάμεσα στις μικρού μήκους ταινίες του Μπαχράνι που προβλήθηκαν, ξεχώρισαν και η «Πλαστική σακούλα» (2009) με αφηγητή το Βέρνερ Χέρτζογκ, ένα βίντεο για το ισλανδικό μουσικό συγκρότημα των Sigur Rós με τίτλο Sigur Rós: Ég anda (2012).




Λίγο αργότερα, μερικούς ορόφους πιο πάνω, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, ο σκηνοθέτης προλόγισε την ταινία «Αντίο Σόλο». «Πάντα λέμε σε κάποιον ‘Σε αγαπάω, κι αν με αγαπάς θα μείνεις μαζί μου’. Αλλά τελικά δεν είναι αυτό το νόημα της αγάπης», ανέφερε μετά από το τέλος της προβολής. Μια συγκινητική ταινία, γυρισμένη στη γενέτειρα του σκηνοθέτη, Γουίνστον- Σέιλεμ της Βόρειας Καρολίνας και εμπνευσμένη από πραγματικά πρόσωπα που γνώρισε στην επιστροφή του εκεί. Με πρωταγωνιστή έναν σχετικά άγνωστο Σενεγαλέζο ηθοποιό (Suleymane Sy Savane) και τον Red West, ηθοποιό, κασκαντέρ, τραγουδοποιό και παιδικό φίλο του Έλβις Πρίσλεϊ. «Έχει παίξει και σκάκι με τον Δούκα – τον Τζον Γουέην», υπογράμμισε εμφατικά ο Μπαχράνι.

Οι προβολές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του αφιερώματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο Ραμίν Μπαχράνι, έναν από τους πιο ενδιαφέροντες κινηματογραφιστές σε διεθνές επίπεδο. Αύριο, Τρίτη, στις 11, πραγματοποιείται masterclass με τίτλο «Το σινεμά του Ραμίν Μπαχράνι», στο πλαίσιο του οποίου ο σκηνοθέτης θα μιλήσει για το έργο του, και τι είναι αυτό που τον υποκινεί ως δημιουργό, καθώς και για θέματα όπως η χρηματοδότηση, η διανομή και άλλες προκλήσεις στην εκτέλεση παραγωγής μιας ταινίας. Την παρουσίαση θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.