papoutsia2.jpg
Υπάρχουν 12+1 συμβουλές για να μη χαλάσουν τα παπούτσια μας και να διατηρηθούν καινούργια για όσο καιρό θέλουμε να τα φορέσουμε.

 

Τις οδηγίες βρήκαμε στο λογαριασμό της συναδέλφου Κικής Τσιλιγγερίδου, στο Facebook. Τις έδωσε… χειρόγραφες, ο φίλος της Έκτορας Ιωάννου, καταστηματάρχης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν του ζήτησε κουτιά για να αποθηκεύσει παπούτσια. Τις βρήκαμε ιδιαίτερα χρήσιμες και τις… κλέψαμε για να τις δημοσιεύσουμε. Επειδή η γνώση πρέπει να διαδίδεται:

Οδηγίες Περιποίησης

  1. - Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε σε κανένα δερμάτινο είδος αυτογυαλιζόμενο σφουγγαράκι. Καταστρέφει το κέρωμα και το δέρμα δε μπορεί να αναπνεύσει.
  2. - Στα δερμάτινα παπούτσια: για πιο συχνή περιποίηση τα καθαρίζουμε με ένα καλά στυμμένο βετέξ και στη συνέχεια απλώνουμε μια κρέμα για τα χέρια ή για το σώμα. Αφού στεγνώσει περνάμε με μια βούρτσα με μαλακή τρίχα και γυαλίζουμε με ένα παλιό γυναικείο καλσόν.
  3. - Όταν βγάζουμε ένα ζευγάρι παπούτσια από τα πόδια μας αμέσως βάζουμε μέσα χαρτί κουζίνας για να απομακρύνουμε την υγρασία. (Είναι το σημαντικότερο της περιποίησης).
  4. - Τα σουέντ παπούτσια τα καθαρίζουμε με την ειδική σβηστήρα. Όταν παλιώσουν είναι εύκολο να τους αλλάξουμε χρώμα κι έχουμε ένα νέο ζεύγος.
  5. - Σε αποχρώσεις εκτός μαύρου, ιδιαίτερα σε πιο παλιά παπούτσια, μπορούμε αντί για την κρέμα χεριών να χρησιμοποιήσουμε το εσωτερικό της μπανανόφλουδας. Χρειάζεται βέβαια πιο προσεκτικό καθάρισμα γιατί συγκρατεί τις κιτρινίλες της μπανάνας στις εσοχές.
  6. - Στις δερμάτινες σόλες, αν δε θέλουμε να γλιστράνε τις αλείφουμε με το εσωτερικό μιας πατάτας για να τραβήξουν άμυλο.
  7. - Μια φορά στις 30-40 μέρες καλό είναι να βάφουμε με μπογιά τα παπούτσια μας για να ζωντανεύει το κέρωμα (η παραδοσιακή κυριακάτικη συνήθεια των ανδρών).
  8. - Ποτέ δε βάζουμε τα παπούτσια κοντά σε καλοριφέρ. Θα σπάσει η σόλα (sos) αν είναι ελαστική.
  9. - Αν αποθηκεύουμε παπούτσια με λαστιχένια σόλα σε κουτιά πρέπει να ανοίξουμε δυο μικρές τρύπες (μπρος και πίσω) για να αερίζεται το ελαστικό.
  10. - Τα δέρματα που δεν είναι μαύρα, πολλές φορές εμφανίζουν μαύρα στίγματα. Τα περνάμε με κρέμα ή βάζουμε λίγο σάλιο (όπως έκαναν παλιά οι λούστροι) και τρίβουμε δυνατά με ένα πανί για να δημιουργήσουμε θερμότητα. Συνήθως έτσι εξαφανίζονται.
  11. - Η κρέμα χεριών μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης σε δερμάτινες τσάντες ή μπουφάν, απλώνοντας με προσοχή.
  12. - Τα σουέντ παπούτσια δε λερώνουν περισσότερο.
  13. - Όταν έχουμε απορία ρωτάμε κάποιον που ξέρει γιατί είναι εύκολο να καταστρέψουμε μια απόχρωση.