efories_07.jpg
Υπεγράφη η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για ρύθμιση βεβαιωμένων οφειλών -που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι και 24 δόσεις.

 

Η απόφαση αφορά φορολογούμενους που έχουν π.χ. πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, αλλά θέλουν να ρυθμίσουν τις επόμενες, ενώ αρκεί η υποβολή αίτησης όχι με ηλεκτρονικό τρόπο, αλλά στα γκισέ της εφορίας με τα δικαιολογητικά καθώς δεν έχει ανοίξει ακόμα η εφαρμογή, παρά την διαβεβαίωση του ΥΠΟΙΚ.

Η καταβολή μπορεί να γίνεται σε 12 δόσεις ή σε 24 για εφάπαξ φόρους όπως αυτοί των γονικών παροχών, με ελάχιστη δόση 15 ευρώ και μηνιαίο επιτόκιο 0,68%, ενώ για δόσεις που θα πληρώνονται εκπρόθεσμα προβλέπεται προσαύξηση 15%.

Δυνατότητα υπαγωγής έχουν και όσοι είχαν χάσει άλλη ρύθμιση. Η καταβολή της πρώτης δόσης πρέπει να γίνεται εντός 3 ημερών από την αίτηση και βασική προϋπόθεση υπαγωγής είναι να έχει υποβάλει ο ενδιαφερόμενος όλες τις φορολογικές δηλώσεις της τελευταίας 5ετίας.

Η αίτηση συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων (κινητή- ακίνητη περιουσία), ενώ για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, απαιτούνται δικαιολογητικά για τη βιωσιμότητα του διακανονισμού (άνω των 150.000 ευρώ: εμπράγματες ασφάλειες).

Και… πάμε για 100 δόσεις!

Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο θα γίνει η βασική διαπραγμάτευση με την τρόικα για την βελτίωση των όρων υπαγωγής σε ρύθμιση οφειλών.

Σύμφωνα με Τα Νέα, το σχέδιο προβλέπει την κλιμάκωση των δόσεων έως τις 100, αντί των 48 που ισχύουν σήμερα, την ευνοϊκότερη μεταχείριση για οφειλές που δημιουργήθηκαν λόγω της κρίσης, δηλαδή από το 2010 και μετά, την αύξηση της έκπτωσης για εφάπαξ εξόφληση, με ελάχιστη δόση 50 ευρώ.

"Κλειδί" χαρακτηρίζεται η κεφαλαιοποίηση όλων οφειλών ως 31/5 με "κούρεμα" των προσαυξήσεων έως και 90%. Το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι η ανταπόκριση στις ρυθμίσεις είναι απογοητευτική.

Αυτοί που είχαν οφειλές έως το τέλος του 2012 αγγίζουν το 1 εκατομμύριο 200 χιλιάδες (1.181.703), αλλά στη σχετική ρύθμιση έχουν υπαχθεί μόλις 120.858. Όσο για τις οφειλές, από τα σχεδόν 52 δισ ευρώ, εντάχθηκαν στη ρύθμιση 1 δισ 48 εκατ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί 266,7 εκατ. ευρώ.

Περίπου 2,3 εκατ. είναι εκείνοι που έχουν οφειλές τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αλλά στη σχετική ρύθμιση εντάχθηκαν ούτε 160 χιλιάδες κι από το σύνολο των σχεδόν 14 δισ. ευρώ έχει ρυθμιστεί περίπου 1 δισ ευρώ, με τις εισπράξεις να περιορίζονται στα 500 εκατ. ευρώ.

Μένει να φανεί η αντίδραση της τρόικας που σε γενικές γραμμές είναι αρνητικά διακείμενη σε τέτοιου είδους διευκολύνσεις.