metro_erga_1.jpg
«Η ανάθεση -από πλευράς του ∆ήμου- σε ξένους συμβούλους της διερεύνησης της δυνατότητας παραμονής των αρχαίων στον τόπο που βρέθηκαν, με ταυτόχρονη κατασκευή του Μετρό, είναι άκαιρη χρονικά κι άστοχη πολιτικά».

 

Την άποψη αυτή εκφράζει, σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το οποίο, ήδη, εδώ και καιρό, ως ουδέτερος φορέας, είχε γνωμοδοτήσει για το τι πρέπει να γίνει στον, υπό κατασκευή, σταθμό Βενιζέλου, του μετρό.

Μάλιστα, το ΤΕΕ/ΤΚΜ θεωρεί άστοχους και τους χειρισμούς της Αττικό Μετρό Α.Ε., επειδή, «ένα έργο εξαιρετικής σημασίας για την πόλη κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μία ακόμη τρύπα στην καρδιά της, όμοια με αυτή της Πλατείας ∆ιοικητηρίου»!

Για το Επιμελητήριο, «ο μεν ∆ήμος Θεσσαλονίκης, υιοθετώντας ακραίες απόψεις που δεν στηρίζονται σε  επιστημονικά δεδομένα, οδηγείται σε πρακτικές που δημιουργούν εξαιρετικά προβλήματα στην εξέλιξη του έργου. Η δε ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, διαβεβαιώνοντας τους πάντες ότι δεν υπάρχει άλλη εφικτή λύση για τη διαχείριση των αρχαιοτήτων πλην της απόσπασης και απομάκρυνσής τους, έκανε το τραγικό λάθος να προσπαθήσει να κρύψει κάτω από το χαλί το θέμα, όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα δεδομένα, αλλά και από τις δημόσιες τοποθετήσεις της διοίκησής της στο παρελθόν».

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ, το οποίο, αυτοβούλως, είχε αναλάβει την πρωτοβουλία να συγκροτήσει ομάδα εργασίας, αποτελούμενη από ειδικούς και να καταθέσει πρόταση, η οποία αποδείκνυε ότι είναι εφικτό τεχνικά και οικονομικά να
αποσπαστούν τα αρχαία και να επανατοποθετηθούν στη θέση τους σε ποσοστό 85%(στη συνέχεια, στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν οι προτάσεις που κατέθεσαν και οι επιτροπές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), θεωρεί «υποχρέωση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, ως κυρίου του έργου και μόνο αυτής, να μελετήσει τις προτάσεις που κατατέθηκαν από το Επιμελητήριο και το ΑΠΘ και να καταθέσει -άμεσα πλέον- ολοκληρωμένη λύση, η οποία θα περιλαμβάνει την απόσπαση των ευρημάτων, τον τρόπο κατασκευής του σταθμού και την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων».

Ως δεύτερο βήμα θεωρεί ότι πρέπει να συσταθεί επιτροπή κοινωνικού ελέγχου από ειδικούς, ενώ πιστεύει ότι είναι προαπαιτούμενο η λειτουργία της Αττικό Μετρό Α.Ε. από τη Θεσσαλονίκη: «Η Αττικό Μετρό ΑΕ οφείλει να δώσει τις απαιτούμενες λύσεις, στελεχώνοντας με το απαραίτητο προσωπικό και αναβαθμίζοντας τη ∆ιεύθυνση Θεσσαλονίκης του Μετρό σε ανεξάρτητη οντότητα, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή κατασκευή τόσο της βασικής γραμμής όσο και της επέκτασης προς Καλαμαριά. Το Μετρό, το μεγαλύτερο έργο της Θεσσαλονίκης, δεν μπορεί να τηλεδιοικείται. Σε διαφορετική περίπτωση, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και ∆ικτύων πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να δώσει την απαιτούμενη λύση. Η πόλη διαθέτει το απαιτούμενο στελεχιακό δυναμικό και μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις του έργου», καταλήγει η ανακοίνωση του Επιμελητηρίου.