Ολοένα και λιγότεροι άνθρωποι παθαίνουν πια εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, αλλά και αυτοί που παθαίνουν αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Τζόζεφ Κόρες της Σχολής Δημόσιας Υγείας «Μπλούμπεργκ» του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 14.500 άτομα ηλικίας 45 έως 64 ετών που δεν είχαν πάθει ποτέ εγκεφαλικό το 1987.

Οι επιστήμονες τους παρακολούθησαν έως το 2011, καταγράφοντας τις εισαγωγές στο νοσοκομείο για εγκεφαλικό, καθώς και τους πρόωρους θανάτους εξαιτίας αυτού του περιστατικού.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε μείωση κατά 24% στην εμφάνιση πρώτου εγκεφαλικού σε κάθε μία από τις δύο τελευταίες δεκαετίες, καθώς και μείωση κατά 20% ανά δεκαετία στους θανάτους ύστερα από εγκεφαλικό. Η μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό ήταν πολύ πιο αισθητή στα άτομα άνω των 65 ετών και σχεδόν ανύπαρκτη στους κάτω των 65 ετών. Αντίστροφα, η μείωση στην πρόωρη θνησιμότητα λόγω εγκεφαλικού ήταν μεγαλύτερη στους κάτω των 65 ετών από ό,τι στους άνω των 65 ετών, καθώς οι νεότεροι άνθρωποι που παθαίνουν εγκεφαλικό επιβιώνουν πλέον περισσότερα χρόνια.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η παρατηρούμενη βελτίωση κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες τόσο στη συχνότητα όσο και στη θνησιμότητα των εγκεφαλικών, εξίσου στους άνδρες και στις γυναίκες, οφείλεται στον καλύτερο έλεγχο των διαφόρων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία και η διακοπή του καπνίσματος, καθώς και στην ευρύτερη χρήση φαρμάκων κατά της χοληστερόλης, κυρίως των στατινών. 

Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, η σταδιακή αύξηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη πιθανότατα δρουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, αυξάνοντας την πιθανότητα και σοβαρότητα ενός εγκεφαλικού, χωρίς πάντως να αντισταθμίζουν έως τώρα τη διαχρονική μείωση του κινδύνου. 

Αν και η έρευνα αφορά μόνο τις ΗΠΑ, είναι πιθανό ότι ανάλογη είναι η εικόνα για τα εγκεφαλικά και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ