Καλά κρατεί η μετεκλογική εσωκομματική αναταραχή στη Δημοκρατική Αριστερά, με ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών και αποχωρήσεις μελών της σε κεντρικό αλλά και σε περιφερειακκό επίπεδο.

Τη σκυτάλη σήμερα παίρνουν δέκα μέλη και στελέχη της ΔΗΜΑΡ Καλαμαριάς που με οξύτατη ανακοίνωσή τους δηλώνουν την αποχώρησή τους από το κόμμα.

Στην επιστολή τους οι δέκα (Λευκή Ανδρεάδου, γραμματέας, Θωμάς Ευσταθίου, μέλος του γραφείου της οργάνωσης, Λάζαρος Ρότσιος, μέλος του γραφείου της οργάνωσης, Μαρία Τρυφωνίδου, μέλος του γραφείου της οργάνωσης, Μάκης Καραγιάννης, Τάκης Καρανίκας, Δημήτρης Μπόζης, Κατερίνα Πολυβίου, Νίκος Σομιτάκος, Παναγιώτης Στεφανίδης) κάνουν λόγο για διάψευση των προσδοκιών τους, για συνονθύλευμα πολιτευτών χωρίς προοπτική αλλά και για απουσία σχεδιασμού και απόκλιση της ΔΗΜΑΡ από τις σοσιαλιστικές αρχές της.

Επίσης ασκούν κριτική στην εσωκομματική πλειοψηφία της ΔΗΜΑΡ, που δεν έχει καμία πρόθεση να διαμορφώσει ένα νέο κόμμα το οποίο θα μπορέσει να υπερβεί τους γνωστούς τύπους των συγκεντρωτικών, γραφειοκρατικών και αρχηγικών κομμάτων, των κομμάτων εκλογικής πελατείας.

Επιπλέον θεωρούν πως η ΔΗΜΑΡ απέτυχε στην προσπάθειά της να γίνει κυβερνώσα αριστερά και με θολές δικαιολογίες αρνήθηκε το διάλογο με τις άλλες δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Σε ό,τι αφορά την εκλογική συντριβή του Μαΐου, τα δέκα -πρώην πλέον- στελέχη της ΔΗΜΑΡ κρίνουν πως ήταν το αναμενόμενο αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών που εφαρμόστηκαν όλα αυτά τα χρόνια και καταλογίζουν στο κόμμα έπαρση και απουσία αυτοκριτικής.

Διαπιστώνουν "αγωνιώδη προσπάθεια συντήρησης της ύπαρξής της και των κεκτημένων του μηχανισμού της, πάλι χωρίς κανένα σχέδιο" και καταλογίζουν στο κόμμα ότι "αλλάζει καθημερινά θέσεις και συμμάχους με τελευταία τη σύγκλιση με το ΣΥΡΙΖΑ. Μια επιστροφή στο σημείο εκκίνησης που θα κλείσει τον κύκλο συμπληρώνοντας ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό".

Και καταλήγουν αναφερόμενοι στη διαγραφή Ψαριανού και τη διαφαινόμενη σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ: "Η μετατροπή της ΔΗΜΑΡ σε παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ που είδαμε τις τελευταίες μέρες με αφορμή την πρότασή του για δημοψήφισμα και η διαγραφή του σύντροφου Γρηγόρη Ψαριανού από τον ΚΟ που συνέβη κατά τη διαδικασία συνυπογραφής αυτού του κειμένου, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η ΔΗΜΑΡ έχασε τη μεταρρυθμιστική της πνοή και τη λάμψη των ιδεών της ανανεωτικής αριστεράς".