Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απορρίφθηκε νωρίτερα σήμερα στο α' θερινό τμήμα της Βουλής το αίτημα σύγκλησης της Ολομέλειας για να συζητήσει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ».

Η κυβέρνηση τόσο διά του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη όσο και του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα στράφηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντάς τον για πολιτικές σκοπιμότητες ενόψει της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, που απείχε από τη συζήτηση, ήταν: «Η κυβέρνηση έχει επιβάλει στη χώρα μια βαθειά αντιδημοκρατική εκτροπή. Τα κατοχυρωμένα δικαιώματα της μειοψηφίας δεν μπορεί να τίθενται στην κρίση μιας περιστασιακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που είναι και οικτρή μειοψηφία στο λαό. Αυτό είναι ολοκληρωτισμός»

Από τη συζήτηση απείχαν επίσης το ΚΚΕ και οι ΑΝΕΛ, ενώ δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία η ΔΗΜΑΡ και η Χρυσή Αυγή.

Κατά τη συζήτηση, που δεν είχε ιδιαίτερες εντάσεις, τέθηκε εκ μέρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το ζήτημα ότι οι υπογραφές του ΚΚΕ δεν μπορούν να αθροιστούν, καθώς η πρότασή του αφορά όλους τους νόμους για τη ΔΕΗ -και όχι μόνο για τη «μικρή ΔΕΗ»-, ούτε της ΔΗΜΑΡ μαζί με εκείνες της Χρυσής Αυγής, όπως έχει ζητήσει από χθες η Δημοκρατική Αριστερά.

Η ΔΗΜΑΡ ζήτησε να συνυπολογιστούν οι υπογραφές του ΚΚΕ, αλλά η κυβέρνηση δεν το αποδέχθηκε.

Το αποτέλεσμα ήταν "ομοφώνως", σύμφωνα με τον προεδρεύοντα Χρ. Μαρκογιαννάκη, το α' θερινό τμήμα να αποφασίσει ότι δεν έχει κατατεθεί αίτημα που να πληροί τις προβλέψεις του Συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να ζητηθεί σύγκληση της Ολομέλειας για να συζητηθεί το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.