paralia_08.JPG
Αντίθετη με την παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ 19 στρεμμάτων της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης (είναι η έκταση των Ομίλων) αλλά και των σχεδίων του δήμου Θεσσαλονίκης για “αξιοποίηση”,

δηλώνει η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη», του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τονίζει, η κυβέρνηση προωθεί ακάθεκτη τα εγκληματικά, όπως τα χαρακτηρίζει, σχέδιά της για την καταστροφή των αιγιαλών της χώρας, ενώ σημειώνει πως το «αμαρτωλό» ΤΑΙΠΕΔ βγάζει τη Νέα Παραλία στο σφυρί «τσαλακώνοντας κάθε έννοια δικαίου αλλά και παράδοσης».

Θυμίζει πως η Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε από τη δεκαετία του 1960 με συνεχείς επιχωματώσεις, «θύματα» των οποίων έπεσαν και οι εγκαταστάσεις των  ναυταθλητικών ομίλων. Έτσι, εκτός από τις παλιές του ΙΟΘ, που διασώθηκαν και λειτουργούν πλέον ως γραφεία του Συλλόγου και το αναψυκτήριο ως ταβέρνα στη δεξιά πλευρά της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι νέες εγκαταστάσεις του ΟΦΘ και του ΙΟΘ αναπτύχθηκαν με πρόχειρες κατασκευές και τις αντίστοιχες προβλήτες, διασώζοντας και το μοναδικό σημείο φυσικής παραλίας στο νέο θαλάσσιο μέτωπο. Το σημείο αυτό μαζί με τον λιμένα του Κελαρίου στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής, αποτελούν τη μόνη σωζόμενη φυσική ακτή της πόλης.

Υπογραμμίζει πως οι διοικήσεις των συλλόγων παραχώρησαν τη χρήση των αναψυκτηρίων τους σε επαγγελματίες εστίασης και διασκέδασης, οι οποίοι πλέον έχτισαν πάνω στο κύμα νέες εγκαταστάσεις -όπως το «Μπάγκαλοου Χουάιτ», με άδεια  μάλιστα της Πολεοδομίας  “για λόγους υγιεινής και ασφάλειας σε προϋφιστάμενο  του 1955 κτήριο”(!) Παρά τις προσφυγές κατοίκων της περιοχής και τις τρεις δικαστικές αποφάσεις για κατεδάφισή τους το 2009,   παραμένουν ακόμα εκεί «με ευθύνη του Δήμου Θεσσαλονίκης που αρνήθηκε να τις εφαρμόσει».

H παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ εξακοντίζει βολές και κατά της διοίκησης Μπουτάρη που, όπως υποστηρίζει, εξέλιξε το δημοτικό αναψυκτήριο «σε πολυδύναμο κέντρο διασκέδασης, παραπλεύρως του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς. Η σημερινή διοίκηση του δήμου παρά τις υποσχέσεις της να το κατεδαφίσει, προχώρησε και σε  κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση των ιδιωτών που το εκμεταλλεύονται, ενώ ουδέποτε αμφισβήτησε τα επί του κύματος αυθαίρετα κτίσματα».

Η «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη» εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στα όσα σχεδιάζει το ΤΑΙΠΕΔ και η διοίκηση Μπουτάρη θεωρεί «αδιανόητα», ζητώντας απλώς «πλήρη ενημέρωση για τα ακίνητα που θέλει να αξιοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ κι ετοιμάζεται να του υποβάλει «ολοκληρωμένη μελέτη-σχέδιο ανάπτυξης δραστηριοτήτων στο Θερμαϊκό, ώστε να γίνει ζωντανός (;) κόλπος».

Όσο για τις υποσχέσεις της διοίκησης Μπουτάρη ότι θα θέσει τις παραπάνω προτάσεις της σε δημόσια διαβούλευση και στο Δημοτικό Συμβούλιο, η παράταξη του Τρ. Μηταφίδη εκφράζει την ελπίδα “να μην επαναληφθεί η ίδια ιστορία με το «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης», για το οποίο κατέθεσε στη Βουλή τις «απόψεις» της ερήμην του ΔΣΘ, ενώ όφειλε να προχωρήσει στην έκτακτη σύγκλησή του, όπως ζήτησαμε”.

Η «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη» απαιτεί “η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, αντί να διεκδικεί την «κυριότητα» της παραλίας για να την «αξιοποιήσει» σύμφωνα με τα δικά της σχέδια (δίκτυο με μαρίνες στο θαλάσσιο μέτωπο, επιχωματώσεις στο Ποσειδώνειο και στους Λαχανόκηπους, υποθαλάσσια παράκαμψη του κέντρου), να απαιτήσει την αποκατάσταση της νομιμότητας για όσα κτίρια μετατράπηκαν σε χώρους αναψυχής”.

Όσον αφορά την κυβέρνηση, η “Θεσσαλονίκη Ανοικτή Πόλη” υποστηρίζει πως «στόχος της είναι η ιδιοποίηση χώρων και αυθαίρετων κτισμάτων και η πώληση σε ιδιώτες για να “νομιμοποιήσουν”, επεκτείνουν και ολοκληρώσουν την παρανομία σε όλο το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης».

Βολές και κατά μετώπου Μπουτάρη - Τζιτζικώστα

Όσον αφορά το «κοινό μέτωπο» για να αποτραπεί το ξεπούλημα των 19 στρεμμάτων της νέας παραλίας, που προανήγγειλαν, χθες, από κοινού, δήμαρχος και Περιφερειάρχης, η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι “δεν μπορεί να συγκροτηθεί με τα «μνημόνια συνεργασίας» που επιδιώκει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης με διάφορους φορείς που προωθούν την ιδιωτική επιχειρηματικότητα σε βάρος των κοινωνικών αναγκών, αλλά με την αγωνιστική κινητοποίηση του λαού της πόλης, που παλιότερα ακύρωσε τη διαβόητη «υποθαλάσσια αρτηρία», κατάφερε καταδικαστικές αποφάσεις απέναντι σε παρανομίες και πρόσφατα είπε ένα αποστομωτικό ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, με τη σαρωτική του συμμετοχή στο δημοψήφισμα”.