voridis_01.jpg
Συνελήφθη… αδιάβαστος ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ)!

 

Όπως δήλωσε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ, Πέτρος Κετικίδης, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση, ο υπουργός δε γνώριζε το νόμο για τη διαθεσιμότητα, τον οποίο ψήφισε! Μάλιστα, χρειάστηκε να επιστρατευθεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, για να εξηγήσει στον υπουργό… τι ψήφισε!

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων, οι οποίοι αντιδρούν στο νέο σύστημα αξιολόγησης, καθώς, όπως εκτιμούν, ανοίγει νέος κύκλος απολύσεων εργαζομένων. Όπως είπε ο κ. Κετικίδης, «οι εργαζόμενοι δεν αντιδρούν στην αξιολόγηση, αλλά στον τρόπο που θα γίνει. Ο νόμος υποχρεώνει τους προϊσταμένους που θα αξιολογήσουν, να βαθμολογήσουν 25% των εργαζομένων με άριστα, 60% ως μέτριους και το υπόλοιπο 15% να το… κόψουν! Πώς θα αξιολογηθεί κάτω από τη βάση μια καθαρίστρια σε νοσοκομείο όταν μόνη της καλύπτει δυο βάρδιες», αναρωτήθηκε;

Για τη συνάντηση είπε ότι ο υπουργός επανέλαβε στους εργαζόμενους ότι η αξιολόγηση είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί, «παρά το ότι παραδέχτηκε ότι δεν τον γνώριζε καλά», ενώ ορίστηκε νέα συνάντηση για την Τετάρτη 25 Ιουνίου, με αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας.

«Δυστυχώς, η συνάντηση δεν πήγε καλά. Άσχετα αν ο υπουργός δε γνώριζε το νόμο που ψήφισε, επέμεινε ότι πρέπει να εφαρμοστεί. Έτσι, δεν είμαστε αισιόδοξοι για την επερχόμενη συνάντηση», είπε ο κ. Κετικίδης.

Κατά την διαμαρτυρία, οι υγειονομικοί που συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Υγείας υποστήριξαν ότι «με το νέο σύστημα αξιολόγησης κατασκευάζονται νέοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι θα τίθενται σε διαρκή κινητικότητα και θα κινδυνεύουν με διαθεσιμότητες - απολύσεις». Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, έως σήμερα 20.000 υγειονομικοί, ενυπόγραφα, αρνούνται να συμμετάσχουν στην αξιολόγηση και όπως εκτιμάται έως τέλος του μήνα η άρνηση θα είναι καθολική.

Ακολούθησε πορεία, η οποία κατέληξε έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όπου βρίσκονται οι καθαρίστριες, σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα τους.