Θέματα καλλιτεχνικής έρευνας και θεωρίας στο έργο της Ναυσικάς Πάστρα θα απασχολήσουν την ημερίδα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, αύριο Τρίτη στις 18:00.

Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο της αναδρομικής έκθεσης «Ναυσικά Πάστρα. 1921-2011: τα σχέδια, τα γλυπτά και τα θεωρητικά κείμενα» που φιλοξενείται μέχρι τις 25.05 στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη.

Την ημερίδα θα χαιρετίσει ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Christophe Le Rigoleur, ενώ συμμετέχουν οι: Κατερίνα Κοσκινά, πρόεδρος του ΚΜΣΤ, Μαρία Τσαντσάνογλου, διευθύντρια του ΚΜΣΤ, Μιλτιάδης Παπανικολάου, καθ. Ιστορίας της Τέχνης και Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ., Χάρης Σαββόπουλος, καθ. Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ., Μάνος Στεφανίδης, επίκουρος καθ. Ιστορίας της Τέχνης στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και Γιώργος Τσακίρης, καθ. ζωγραφικής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ.

Επιστημονικός σύμβουλος της ημερίδας και της έκθεσης είναι ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, ο οποίος πρόκειται να ξεναγήσει τους συμμετέχοντες στην ημερίδα και το ευρύ κοινό στην έκθεση στο ΚΜΣΤ την Πέμπτη 15.05 στις 16:00 και το Σάββατο 17.05 στις 12:00. Η συμμέτοχη είναι ανοιχτή, με το εισιτήριο εισόδου.
Στην έκθεση «Ναυσικά Πάστρα. 1921-2011. Αναδρομική έκθεση: τα σχέδια, τα γλυπτά και τα θεωρητικά κείμενα» που φιλοξενείται στο ΚΜΣΤ, στη Μονή Λαζαριστών, έως τις 25 Μαΐου 2014 (ώρες & μέρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00), παρουσιάζεται το σύνολο του έργου της καλλιτέχνιδος, από το 1957 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η εργασία της Ναυσικάς Πάστρα στο διάστημα τριάντα περίπου χρόνων από τα πρώτα της μαθηματικά γλυπτά της δεκαετίας 1960, χαρακτηρίζεται από τη συστηματική και έμμονη επεξεργασία ενός συγκεκριμένου και του ίδιου πάντοτε προβλήματος το οποίο είναι η συνεχής μεταβλητότητα του χώρου. Αυτή προκύπτει στο έργο της ως μια μορφή που τροποποιείται συνεχώς από την εκάστοτε μεταβολή των διαφορετικών συσχετισμών των οργανώσεων του ίδιου του χώρου, μεταξύ τους. Οι συσχετισμοί αλλάζουν, οι μορφές επίσης αλλάζουν, αλλά το σύστημα των σχέσεων παραμένει το ίδιο. Προέκυψαν γλυπτά, τα οποία ήταν ταυτόχρονα οι υλοποιημένες αναλύσεις της εκάστοτε φάσης κάθε προβλήματος.

*** Η Ναυσικά Πάστρα (Καλαμάτα, 1921 – Αθήνα, 2011) από το 1957 παρακολούθησε το σεμινάριο γλυπτικής του Ewald Mataré στo Salzburg της Αυστρίας και σπούδασε γλυπτική στην Akademie der Bildenden Künste, στη Βιέννη, στο εργαστήριο του καθηγητή Fritz Wotruba, από όπου αποφοίτησε το 1962. Από το 1967 έως το 1973 παρακολούθησε το σεμινάριο "Κοινωνιολογίας της Τέχνης" του καθηγητή Jean Cassou στο Παρίσι, στην École Pratique des Hautes Études, όπου και παρέμεινε μόνιμα εγκατεστημένη μέχρι το 1984. Η εργασία της ορίζεται από μαθηματικές σχέσεις και εκτυλίσσεται ως η λογική ανάπτυξη ενός συλλογισμού.