Με ξεναγήσεις από τους επιμελητές - ιστορικούς τέχνης του υποδέχεται το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τους επισκέπτες στις τρεις εκθέσεις που φιλοξενούνται στη Μονή Λαζαριστών και την Αποθήκη Β1.
Η έκθεση του ΚΜΣΤ «Ναυσικά Πάστρα. 1921-2011. Αναδρομική έκθεση: τα σχέδια, τα γλυπτά και τα θεωρητικά κείμενα» φιλοξενείται στη Μονή Λαζαριστών μέχρι και τις 25 Μαΐου (Τρίτη-Σάββατο, 10.00-18.00).
Το έργο της Ναυσικάς Πάστρα (Καλαμάτα, 1921 – Αθήνα, 2011) στο σύνολό του, από το 1957 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, παρουσιάζεται μέσα από τα σχέδια, τα γλυπτά και τα θεωρητικά της κείμενα.
Η εργασία της Πάστρα χαρακτηρίζεται από τη συστηματική και έμμονη επεξεργασία της συνεχούς μεταβλητότητας του χώρου, που προκύπτει στο έργο της ως μια μορφή που τροποποιείται συνεχώς από την εκάστοτε μεταβολή των διαφορετικών συσχετισμών των οργανώσεων του ίδιου του χώρου, μεταξύ τους. Οι συσχετισμοί αλλάζουν, οι μορφές επίσης αλλάζουν, αλλά το σύστημα των σχέσεων παραμένει το ίδιο.
Επίσης στη Μονή Λαζαριστών φιλοξενείται η έκθεση «Γυναίκες δημιουργοί στα χρόνια της ρωσικής πρωτοπορίας. Επιλογή έργων από τη συλλογή Κωστάκη» μέχρι και τις 25 Μαΐου (Τρίτη - Σάββατο 10.00-18.00). Οι γυναίκες δημιουργοί στα χρόνια της ρωσικής πρωτοπορίας (1910-1930) ήταν τόσες όσοι και οι άντρες συνάδελφοί τους, γεγονός που δεν παρατηρείται αντίστοιχα στις ευρωπαϊκές πρωτοπορίες. Όλα τα κινήματα της ρωσικής πρωτοπορίας από τον κυβοφουτουρισμό ως τον κονστρουκτιβισμό εκπροσωπούνταν στην πρώτη γραμμή από γυναίκες δημιουργούς που συνέβαλαν στη διαμόρφωση μιας νέας αισθητικής που άλλαξε τον κόσμο.
Τέλος, στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι φιλοξενείται η έκθεση «Η Μνήμη του Σώματος», έως και τις 3 Μαΐου (Τρίτη - Σάββατο 10.00-18.00). Η έκθεση ανιχνεύει τη δημιουργική – ποιητική διάσταση της σωματικής μνήμης. Μέσα από ποικίλα καλλιτεχνικά μέσα 14 ελλήνων καλλιτεχνών -όπως το βίντεο, η περφόρμανς, η φωτογραφία, το σχέδιο, η ζωγραφική, το animation και η εγκατάσταση- αναζητείται η εικαστική προσέγγιση και επανερμηνεία της ενσώματης μνήμης, ατομικής και συλλογικής.


*** Ξεναγήσεις για τις εκθέσεις στη Μονή Λαζαριστών, κάθε Πέμπτη στις 16.00 και κάθε Σάββατο στις 12.00 (η συμμετοχή στις ξεναγήσεις είναι ανοιχτή για το κοινό, με το εισιτήριο εισόδου). Εισιτήρια: 3 € ολόκληρο, 1,5 € φοιτητικό-μαθητικό, 1 € ομαδικά. Ισχύουν ατέλειες.
*** Ξεναγήσεις για την έκθεση στην Αποθήκη Β1 κάθε Σάββατο στις 12.00. (Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις είναι ανοιχτή για το κοινό, με το εισιτήριο εισόδου). Εισιτήρια: 3 € ολόκληρο, 1,5 € φοιτητικό-μαθητικό, 1 € ομαδικά. Ισχύουν ατέλειες.