Συνεδρίασε εκτάκτως, χθες, στην Έδεσσα, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας, μπροστά στον φόβο εκτεταμένων πλημμυρών, καθώς, εδώ και μέρες, βρέχει συνέχεια στο νομό.


Σύμφωνα με τα δεδομένα  του μετεωρολογικού σταθμού της ΔΕΗ, στην Έδεσσα, το ύψος της βροχόπτωσης το τελευταίο 12ωρο ξεπέρασε τα 101 χιλιοστά βροχής, ενώ το κρίσιμο όριο για τη λήψη μέτρων εκτάκτου ανάγκης είναι στα 80 χιλιοστά.

Ο τοπικός και περιφερειακός μηχανισμός πολιτικής προστασίας ήταν σε κινητοποίηση με τη λήψη μέτρων αποφόρτισης των ποταμών και χειμάρρων και καθαρισμού του οδικού δικτύου από νωρίς το πρωί, ενώ το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας συνεδρίασε εκτάκτως σε ολομέλεια νωρίς το απόγευμα.

Οι φορείς αποφάσισαν να αρχίσει η ελεγχόμενη λειτουργία του αντιπλημμυρικού Έδεσσας, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πρόκλησης πλημμυρών στην ευρύτερη περιοχή της Σκύδρας ή αλλού.

Το όργανο εξουσιοδότησε τον αντιπεριφερειάρχη για τη λήψη απόφασης μέτρων εκτάκτου ανάγκης, εφόσον χρειαστεί, τις προσεχείς ώρες (σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν).

Στο... παρά πέντε οι αρμόδιοι φορείς θυμήθηκαν πως μεγάλο μέρος των νερών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας διοχετεύεται μέσω της Τάφρου 66 στον ποταμό Αλιάκμονα ο οποίος έχει περιορισμένη δυνατότητα παροχετευτικότητας προς το Θερμαϊκό Κόλπο. Έτσι, την ύστατη ώρα, αποφασίστηκε να μελετηθεί τι έργα χρειάζονται για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής.

Εντωμεταξύ, ειδικά μηχανήματα σε συνεργασία με την Τροχαία και τους Δήμους εκτελούν καθαρισμούς του οδικού δικτύου σε όσα σημεία δημιουργήθηκε ή δημιουργείται πρόβλημα.

Ο τοπικός και περιφερειακός μηχανισμός πολιτικής προστασίας και τεχνικών έργων θα παραμείνουν σε επιφυλακή τις προσεχείς ώρες.