Δρ Θάνος Καραμήτσος
Θεραπεία του καταρράκτη με νανοϋλικά υπόσχεται στη διατριβή Δρ. της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Πρόκειται για τον Δρ της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Θάνο Καραμήτσο, ο οποίος,  ολοκληρώνοντας τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ, παρουσίασε μια διατριβή που αναμένεται να λύσει σοβαρά προβλήματα θεραπείας του καταρράκτη.


Σήμερα, η μετεγχειριτική θεραπεία της νόσου αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση σταγονών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι οφθαλμίατροι όμως διαπίστωναν ότι πολλοί ασθενείς ήταν ...ασυνεπείς με τη θεραπεία τους.

Η ερευνητική ομάδα του Θάνου Καραμήτσου με την επίβλεψη του Διευθυντή του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας, καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη, και της καρδιολόγου Δρ.Βαρβάρας Καραγκιοζάκη, δημιούργησαν νανοϋμένια με ειδική επικάλυψη της φαρμακευτικής ουσίας , έτσι ώστε ν απελευθερώνεται σταδιακά η φαρμακευτική αγωγή που απαιτείται μετεγχειριτικά και ν’ αποφεύγεται η χορήγηση σταγόνων.

«Ο ρυθμός απελευθέρωσης του φαρμάκου είναι κλινικά αποδεκτός. Ωστόσο η όλη προσπάθεια βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο. Απαιτείται καλλιέργεια κυττάρων, αν και τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι βιοδιασπώμενα και διαφανή, όμως στη συνέχεια θα πρέπει να γίνουν πειράματα σε ζώα . Αν όλα πάνε καλά θα μπορέσουμε σχετικά σύντομα να δημιουργήσουμε ένα καινοτόμο προϊόν», δηλώνει ο Δρ.Θάνος Καραμήτσος.   

Νανοοφθαλμολογία , ονομάζεται η νέα τάση που δημιουργείται με την ανάπτυξη μεθόδων νανοτεχνολογίας και νανοϊατρικής για την αντιμετώπιση οφθαλμολογικών παθήσεων.