FESTIVAL_NTOKIMANTER_16_820297_BRABEIO_EDN_MULLEF_21-03-2014.jpg

Της ΜΑΡΙΑΣ ΧΡΥΣΑΦΗ

Στον Tue Steen Mϋller απονεμήθηκε φέτος το καθιερωμένο βραβείο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ, στο πλαίσιο του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια εξέχουσα προσωπικότητα του χώρου του ντοκιμαντέρ, με σπουδαίο έργο στο ενεργητικό του.

Κάνοντας την απονομή, ο web editor και film consultant του ΕΔΝ, Ove Rishoj Jensen, ανέφερε πως «έχει γίνει παράδοση σε αυτό το Φεστιβάλ να τιμάμε με το βραβείο μας κάποιο άτομο ή οργανισμό με εξαιρετική συνεισφορά στο ντοκιμαντέρ. Φέτος απονέμουμε αυτό το βραβείο για δέκατη χρονιά και θεωρήσαμε ότι πρέπει να είναι κάτι πιο ξεχωριστό».

Σύμφωνα με τον κ. Jensen, «φέτος θα θέλαμε να τιμήσουμε έναν άνθρωπο ο οποίος δραστηριοποιείται πέρα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, οργανισμούς κι εκδηλώσεις. Απονέμουμε το βραβείο στον άνθρωπο αυτόν για επίδειξη μακράς αφοσίωσης στο ντοκιμαντέρ. Απονέμουμε το βραβείο σε ένα πρόσωπο απλώς επειδή είναι αυτός που είναι».

Όπως είπε ο κ. Jensen, αναφερόμενος στον βραβευθέντα, «η αφοσίωσή του στην ενθάρρυνση και τη βοήθεια προς τους νέους δημιουργούς και επαγγελματίες είναι αξιοσημείωτη. Η συνεισφορά του έχει διαμορφώσει το τοπίο του ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη, αλλά και πέρα από αυτή. Παρόλο που νιώθουμε σαν το βραβείο να επιστρέφει με κάποιο τρόπο ‘σπίτι’ του, θα ήταν πιο παράξενο για εμάς στο EDN να μην αναγνωρίσουμε την εξαιρετική συνεισφορά του στο ντοκιμαντέρ και τη δια βίου αφοσίωσή του σε αυτό».

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο Tue Steen Mϋller ανέφερε πως «ερχόμενος στη Θεσσαλονίκη και ξεφυλλίζοντας τον κατάλογο του 16ου Φεστιβάλ, εντυπωσιάστηκα με τον αριθμό των ταινιών και τα αφιερώματα στον αγαπημένο μας Πίτερ Ουιντόνικ και τον επίσης αγαπημένο δημιουργό Νικολά Φιλιμπέρ». Παρατηρώντας ότι με τον διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Εϊπίδη, έχουν τα ίδια γούστα, δήλωσε χαρούμενος για τη μεγάλη προσέλευση του κοινού στο Φεστιβάλ αλλά και για την μεγάλη παραγωγή ταινιών στην Ελλάδα. «Όπως μου είπε κι ένας Έλληνας σκηνοθέτης, η κρίση γεννά δημιουργικότητα», παρατήρησε.

Κλείνοντας, έκανε ένα επίκαιρο σχόλιο: «Το 2005 στη Θεσσαλονίκη είχα πάρει συνέντευξη από την Πίργιο Χονκανσάλο και πρόσφατα χάρη στην εξαιρετική ιστοσελίδα του Φεστιβάλ την ξαναδιάβασα ολόκληρη. Αναφερόταν στην ταινία της Τα τρία δωμάτια της μελαγχολίας, τη Ρωσία και τον εθνικισμό. Διαβάζοντας το κείμενο αυτό σκεπτόμενος το τώρα και έχοντας καλούς φίλους στο Κίεβο, χαίρομαι πολύ που απόψε ανοίγει η αυλαία στο φεστιβάλ τους. Ξεκινούν με ένα αντισυμβατικό τρόπο, με ακατέργαστο υλικό από ό,τι συνέβαινε στην πλατεία του Κιέβου. Παρακαλώ, ας στείλουμε τους χαιρετισμούς μας εκεί».