metro_erga_1.jpg

Σημαντικές εξελίξεις στην υπόθεση του Μετρό της Θεσσαλονίκης. Η κατασκευάστρια κοινοπραξία υπέβαλλε «ειδική δήλωση διακοπής έργου», κάνοντας το πρώτο βήμα για τη διάλυση της σύμβασης με το Δημόσιο.

Η κοινοπραξία απέστειλε σήμερα 50σέλιδη επιστολή στη διοίκηση της Αττικό Μετρό και της καταλογίζει την αποκλειστική ευθύνη για την απουσία προόδου στο έργο. Εκφράζει την εκτίμηση ότι ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο το Μετρό δεν θα λειτουργήσει νωρίτερα από το 2020 κι ανακοινώνει τον τερματισμό της ανάμειξής της στην κατασκευή της βασικής γραμμής του έργου. Η εταιρία παραμένει ανάδοχος της επέκτασης προς Καλαμαριά, την οποία και διεκδίκησε μέσω διαγωνισμού.

Για το θέμα, ήδη, η «Αττικό Μετρό Α.Ε.» έσπευσε να εκδόσει ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι «το έργο επιβάλλεται να συνεχίσει απρόσκοπτα, χωρίς να χαθεί ούτε μια μέρα, τις κατασκευαστικές εργασίες του σε όλους τους σταθμούς που είναι διαθέσιμοι (Ν. Σιδηροδρομικός Σταθμός, Δημοκρατίας, Σιντριβάνι, Πανεπιστήμιο, Παπάφη, Ευκλείδης, Φλέμινγκ, Ανάληψη, Πατρίκιος, Ν. Ελβετία), στη διακλάδωση Δημοκρατίας και στο Αμαξοστάσιο, όπως προβλέπει η σύμβαση».

«Τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται. Είναι η ώρα των υπεύθυνων αποφάσεων για όλους», αναφέρει χαρακτηριστικά για το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει ο αρμόδιος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Για το θέμα, η ιστοσελίδα της «Καθημερινής» επικαλείται πηγές του περιβάλλοντος του υπουργού Υποδομών, σύμφωνα με τις οποίες η κίνηση αυτή είναι επιχειρηματικός ελιγμός καθώς ο κατασκευαστής υπολείπεται των εργασιών του χρονοδιαγράμματος.